E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemLibya'da silahlı gruplar petrol sahasını bastı---

Libya'da silahlı gruplar petrol sahasını bastı

Libya'da silahlı gruplar petrol sahasını bastı
09 Haziran 2020 - 11:35 borsaningundemi.com

Libya'da, Halife Hafter'e bağlı 'Petrol Tesisleri Muhafızları' isimli silahlı grup, üretimi durdurmak için ülkenin en büyük petrol sahası olan Şerara'ya baskın düzenledi.

ABD merkezli Bloomberg'ün geçtiği habere göre 18 Ocak'tan bu yana kapalı olan ve 2 gün önce yeniden üretime başlayan Şerara petrol sahası, silahlı bir grubun baskınına uğradı.

Haberde, silahlı kişilerin petrol sahası çalışanlarının üretimi durdumaları için tehditlerde bulundukları kaydedildi. Baskın sonrası petrol üretiminin durup durmadığının henüz teyit edilemediği aktarıldı.

Libya Ulusal Petrol Kurumu, ocak ayından bu yana kapalı olan Şerara petrol sahasında 7 Haziran'da üretimin yeniden başladığını duyurmuştu. 

Kurum, günlük 300 bin varil ham petrol üretim kapasitesine sahip Şerara'da, ilk aşamada günlük 30 bin varil ham petrol üretimin yapılacağı bildirmişti.

Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı "Petrol Tesisleri Muhafızları" isimli silahlı grup, Almanya'da Libya krizine ilişkin uluslararası Berlin Konferansı düzenlenmeden yalnızca bir gün önce, 18 Ocak'ta Hafter kontrolündeki Sirte Operasyon Dairesi'nden gelen talimatla Petrol Hilali bölgesinde bulunan Brega, Ras Lanuf, Hariga, Zuveytine ve Sidra'daki ihracat limanlarını kapatmıştı.

Libya Ulusal Petrol Kurumu, limanların ve tedarik hatlarının Hafter milisleri ve yanlıları tarafından kapatılması nedeniyle 18 Ocak'ta mücbir sebep ilan ettiğini duyurmuştu. Hafter yanlısı aşiret liderleri de Şerara ve El-Fil petrol sahalarında üretimi durdurduklarını duyurmuştu.

Hafter yanlısı grupların, Birleşmiş Milletler nezdinde meşru Libya hükümetine siyasi baskı kurmak amacıyla petrol üretimini durdurması ülke ekonomisini 5 milyar dolar zarara uğratmıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vatandaş09 Haziran 2020 14:18

    Nato'nun 2. kara gücüne sahip olduğumuzu arada dillendiren hükümet yetkilileri görsün. Petrol nasıl alınır. saddamdan kaçanları topla esedden kaçanları topla birazda libyadan toplayın.

  • Eveeeet09 Haziran 2020 18:22

    Demek yetmez ama evet demişler bu zamana kadar gelenlere :))

  • ahmak herif09 Haziran 2020 13:12

    Zengin petrol yataklarının sahibi halife hafter beydir.en kısa sürede bu yiğit askerle umh ve türkiye masaya oturmalıdır.ülkesini  çok seven bu yiğit yurttaşı desteklememiz gerekir diye düşünüyorum.

  • KERİM09 Haziran 2020 17:20

    MÜNASİP BİR YERİNDEN DESTEKLEYECEZ SENİDE MERAK ETMEYİN

  • aslan kral09 Haziran 2020 17:01

    sen gerçek misin yoksa isminin hakkını mı veriyorsun ?

  • muck09 Haziran 2020 12:29

    Liyad apetrol olmasa, iyi kötü geçinir karınlarını doyururdular... bu petrol denen illet, yeraltı madeni nerede varsa, orada kodaman devletlerin hakimiyet savaşı var... örnek ırak, iran, suriye, kuveyt, libyra vb. vb. bazen diyorum Kerkük vb petrol sahalarını işletiyor olsaydın, 2.dünya savaşında 1 tane tankımız yokken, 5 - 10 tane tnak varken.. ki avrupada, binlerce tank..binlerce ucak üreten devletler bizleri rahat bırakırmıydı ? yoksa işgal etmeye çalışırlarmıydı ? avruapda savaş olunca ilk hedefler, petrol oldu. araç gerek üreten maden cevherleri oldu. türkiye geniş coğrafya ve bunların yerini bilmiyor, çıakrtamıyor, üretmeiyordu. petrol olsa demekki rahat bırkmazlardı bizleri. 

  • AhmetK09 Haziran 2020 13:20

    2. Dunya savasını bırak, 1. Dunya savası ve cumhuriyetı dusun. Sınır diye bize cizilen yerler kazanımmı, yoksa sus payı mı!?? Not: enerji olan yerlerde tam bagımsızlık maalesef mumkun degıl, askerı ve tarımsal olara kendıne yeterlı degılsen..