E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Bilimadamları, Sovyet sosyalist devrimci Vladimir Lenin'in ölümü hakkında, cinsel yolla bulaşan bir hastalıktan öldüğü yönündeki popüler teoriyi çürüterek, ünlü liderin ölümüne stresin, ailesinin sağlık öyküsünün veya zehirlenmenin yol açtığını savundu.
Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ünlülerin ölümlerinin incelendiği, bugün başlayan ve her yıl düzenlenen konferans için Lenin'in kayıtlarını inceleyen California Üniversitesi (UCLA) nöroloğu doktor Harry Vinters ve Rus tarihçi Lev Lurie, Sovyet liderinin, 1924 yılında 53 yaşında ölmeden önce birkaç kez inme geçirdiğini, bunlara neyin yol açtığının netlik kazanmadığını söylediler.
Konferansı organize eden doktor Philip Mackowiak, otopsinin, Lenin'in beynindeki damarların aşırı derecede sertleştiğini gösterdiğini belirterek, sigara içmeyen ve yanında sigara içilmesine asla izin vermeyen Lenin'in şeker veya yüksek tansiyon hastası ya da aşırı kilolu olmadığına dikkati çekti ve damar sertleşmesi sonucunu anlamanın zor olduğunu söyledi.
"FRENGİ DEĞİL"
Nörolog Harry Vinters, Lenin'in, o dönemde cinsel yolla bulaşan frengiye yakalandığı düşüncesiyle ilkel tıbbi yöntemler kullanılarak tedavi edildiğini, öte yandan semptomların ve otopsinin, Lenin'in frengi olduğunu kanıtlamadığını kaydetti.
Vinters, Sovyet liderinin babasının da 54 yaşında öldüğüne dikkati çekerek, baba-oğulun, damar sertleşmesine meyilli olabileceklerini, inmeler için bir diğer risk faktörünün stres olduğunu, sosyalist devrimcinin hiç şüphesiz çok fazla stres altında bulunduğunu belirtti.
İnsanların daima Lenin'e suikast yapmaya çalıştığını hatırlatan Vinters, Rus tarihçi Lev Lurie'nin, Stalin'in Lenin'i zehirleyerek öldürmüş olabileceği teorisinin de bir ihtimal olduğunu söyledi.
Lurie, Lenin'in sağlığının zaman içinde kötüye gittiğini, 1921 yılında inme geçirdikten sonra konuşmayı ve sol eliyle yazmayı yeniden öğrenmek zorunda kaldığını ifade ederek, sonrasında geçirdiği büyük inmenin, bir tarafının felç olmasına ve konuşma yetisini kaybetmesine neden olduğunu bildirdi.
Lev Lurie öte yandan, Lenin'in 1924 yılı başında iyileştiğini, yeni yılı kutladığını ve ava çıktığını belirterek, Josef Stalin'in iktidara gelmesine destek olan Sovyet liderin, bir hata yaptığını anlamış olabileceğini ve Leon Trotsky ile birlik olmaya başladığını, bunun Stalin'in Lenin'i zehirlemesine yol açtığını savundu.
Bazı tarihçiler ise, Lenin'in hiçbir zaman Trotsky'nin halefi olmasına sıcak bakmadığını ve bu yöndeki teorilerin gerçek dışı olduğuna vurgu yapıyor.
Nörolog Vinters da Lenin'in otopsisi sırasında toksikoloji testlerinin yapılmadığını bildirdi.
SUİKASTE UĞRAMIŞTI
Lenin'in 30 Ağustos 1918 günü bir miting dönüşünde, iktidar karşıtı bir kişinin silahlı saldırısına uğramıştı. Suikastçının tabancasından çıkan mermilerin ikisi omzuna bir de akciğerine isabet etti. Doktorları vücudundan kurşunları çıkarmanın çok tehlikeli olduğuna karar verirken, Lenin'in sağlığı da bu olaydan sonra giderek kötüleşti.
Lenin'in beyni hala Moskova'da saklanıyor, mumyalanmış bedeni de Kızıl Meydan'da anıt mezarda yatıyor.
Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde daha önce düzenlenen konferanslarda King Tut, Christopher Columbus, Simon Bolivar ve Abraham Lincoln gibi ünlülerin ölümlerini neden olan teşhisler yeniden incelendi . Hürriyet Planet
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
bu dünyada hangi ünlü ölmemişki,"her can ölümü tadacaktır" önemli olan öbür dünyaya ne götürdüğümüz.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:07)