E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM
Latin Amerika ülkelerinde yaşanan ekonomik çöküntü pek çok orta gelirli vatandaşın hayatta kalmak adına Bitcoin almasına neden olmuştu. Şimdi ise bölgenin varlıklı insanları giderek artan düzeyde kripto paralara inanır hale geliyor ve alabildikleri kadar kripto para alıyorlar.
Latin Amerika'nın pek çok ülkesinde ekonomik durum acınası hae gelmiş durumda. Peru, Bolivya, Arjantin, Brezilya ve Venezuela'da hiperenflasyon ekonomileri tüketmiş durumda ki Venezuela gibi bazıları bunu çok daha derinden hissediyor. Pek çok orta gelirli vatandaş ekonomik koşulları dibe vururken, Bitcoini bir kaçış noktası olarak gördü. Şimdi ise Latin Amerika topluluğunun daha varlıklı kesimi heyecan içinde Bitcoine saldırıyor.
Latin Amerika'daki krizin başlangıç noktası Venezuela oldu.
Durum çok umutsuz bir zeminde, birçoğu gıda ve ilaç gibi temel ihtiyaçları satın almak için kripto madenciliğine yönelmiş durumda. Şok edici olan, gıda sıkıntısı nedeniyle ülkenin yüzde 75'i geçen yıl kilo vermiş olması. Hükümet darboğazlarına rağmen, yerel nüfus kripto para ticaretinde aktif olarak yerini almaya devam ediyor.
Varlıklı aileleler sahip oldukları varlıkları döviz kontrolleri ve enflasyon karşısında korumak adına Bitcoin almaya başladılar. Bölgede bir kaç kripto para birimi fonu 2017 yılında varlıklı elitlerin hizmetine sunuldu.
Sözkonusu fonlardan biri olan Solidus Capital'in kurucusu Carlos Mosquera Benatuil, fonun en büyük müşterilerinin aile şirketleri olduğunu ve bunların varlıklarını korumaya çalıştığını belirterek, "Latin Amerika'da volatilite çok yüksek. Bu nedenle Kripto paralar bu aileler için yeni Cennet anlamına geliyor" ifadelerini kullanıyor.
Bitcoin insanlara umut sunuyor.
Zengin ya da fakir olsun insanlar delicesine yükselen ve gelirleri ile tasarruflarını tüketen enflasyon ve uygulanan döviz kontrolleri (Örneğin Venezuela'da hükümetin insanların dolara erişimini engellemesi) gibi olumsuzluklar karşısında bitcoini bir umut ışığı olarak görüyor.
Bitcoindeki işlemlerin ekonomik kriz sırasında nasıl patlama gösterdiğini anlamak için şu örneklere bakalım Latin Amerik'da kripto para birimlerndeki işlemler yıul başından bu yana üç kat artış gösterdi. Arjantin'de ise ülke ekonomisini resesyona sürükleyen devlet başkanı Christina Fernandez de Kirchner'in Haziran ayında başkanlık için yeniden aday olduğunu açıklaması ile kripto para işlemlerinin hacmi devasa bir artış gösterdi.
Pek çok insan bütün varlıların satarak LocalBitcoins aracılığı ile sahip oldukları her şeyi kripto paralra yatırdı.
Her cep telefonu bir borsa
Herhangi bir bankaya ihtiyaç duymaksızın ödeme imkanı sunuyor olması nedeniyle Lati Amerika'da insanlar Bitcoin'e dönmeye başladı. Artık profesyonelller de ödemelernin dijital para birimleri ile yapılmasını talep ediyor. Ülke dışıa yaşayan aile üyeleri açısından da Bitcoin bir cankurtaran vazifesi görüyor. Bu insanlar ülkelerindeki akrabalarına banka komisyonları vs ödemek zorunda kalmaksızın bu sayede para gönderebiliyor
İşin aslı, akıllı bir telefonu olan herkesin bitcoin işlemleri yapabliyor olması bunun yolunu açıyor. Bu konuda Panama merkezli dijital para borsası Crpytobuyer'ın CEO'su Jorge Farias,
"Bugün yeterli içme suyu bulamadığı halde herkesin elinde bir akıllı telefonun olduğu ülkeler var. Bu telefonlardan birine sahip olan herkes bitcoin hesabı da açabilir. bu da bütün dünyayı bu işlemlerin yapılabileceği bir pazar haline getiriyor." ifadelerini kullanıyor.
Latin Amerika'da hükümetler kendi ekonomilerini sakat bırakmaya devam ederken, vatandaşlar ise ellerinde kalan varlıklarını korumak adına kripto paralara yöneliyor. Artık bu yönelimin bölgenin en varlıklı aileleri arasında da yaygınlaşmaya başlamas, bölge ekonomilerinin ne derece zor durumda olduğuna ışık tutuyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:14)