E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD Hazine Bakanı Yellen dün yaptığı açıklamada, Rusya ve diğer ülkelere yönelik yaptırımların ABD dolarını riske attığını söyledi. Geçen ay hatırlayacağımız üzere ABD dolarının hakimiyetine bir çok ülkenin meydan okuduğunu görmüştük. Birden fazla ülke artık genellikle Çin Yuanını kullanarak ticaret yapıyor. Bu arada, bankacılık stresi azalsa da sisteme meydan okumaya devam ediyor. Bu durumun ABD Dolarının son yılların en büyük tehdidiyle karşı karşıya mı sorularını akıllara getiriyor.
Ardından Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde , “Yeni bir küresel harita çizilmekte” diye konuya giriş yaptı. Lagarde ABD ve Euro Bölgesi’nin para birimlerinin rezerv para statülerini kesin, değişmez olarak görmemeleri gerektiğini, Çin ve Rusya gibi ülkelerin kendi sistemlerini yaratmaya çalıştıklarını belirtti. Her zaman olduğu gibi Lagarde Yellen’a göre daha cesur konuşuyor.
Diğer taraftan FED’in faiz artırımı döngüsünü sona erdirme beklentileri diğer küresel merkez bankalarından daha yakın olarak görse de, ekonomik veriler ekonominin faiz artışı devam etmese de bir duraksamaya imkan tanımadığı gösteriyor. Piyasalar Fed’in Mayıs ayındaki toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan artırma şansının %91 olduğunu fiyatlıyor.
Tüm bunların sonrasında Dolar endeksi 2 günlük yükselişinin ardından geri çekildi ve 102.00 seviyesine geldi. 10 yıllık Hazine tahvillerinin faizi 8 baz puan artışla %3.602 olurken faiz oranı beklentileriyle uyumlu hareket eden iki yıllık ABD Hazine tahvil getirisi, 9.3 baz puan artışla %4.196 oldu.Ons altın 2000 doların altına gerilerken ABD borsalarında ise iyi gelen bilançolar eşliğinde yükseliş hareketi etkili oldu.
Asya tarafında, Çin ekonomisin geçen yıl büyük bir yavaşlamaya yol açan Kovid 19 karantinalarını gevşetmesinden sonra beklenenden daha güçlü bir toparlanma kaydetmesiyle Asya hisse senetlerinde açılışla birlikte negatif seyir azaldı.
Çin ekonomisi, KOVID-19 tedbirlerinin kaldırıldığı ve ekonominin yeniden açıldığı 2023 ilk çeyreği beklentilerin üzerinde bir büyüme ile tamamladı. Çin Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre, 2023 ilk çeyrekte büyüme son 1 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. İlk çeyrekte Çin ekonomisi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,5 büyüdü. Ekonomistler ise yüzde 4 büyüme bekliyorlardı. 2022’nin son çeyreğinde büyüme yüzde 2,9 olmuştu.2023 ilk çeyrekte GSYH bir önceki çeyreğe göre de yüzde 2,2 büyüdü.
MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi seansın başlarındaki %0,4’lük düşüşten daha küçük bir düşüşle %0,2 düştü. Hong Kong’un Hang Seng Endeksi %0,4 düşerken, Çin’in bluechip CSI300 Endeksi %0,3 değer kazandı.
Petrol tarafında ABD ham petrolü varil başına %0.25 artarak 81,03 dolara yükseldi. Brent ham petrol varil başına 84,95 dolara yükseldi.
Yurt içinde konut fiyatları ve Hazine ihalelerinin takip edileceği günde, yurt dışında ZEW endeksi ve ABD konut başlangıçları öne çıkıyor.
Borsada yatay başlangıç bekleniyor
Günün önemli şirket haberleri 18/04/2023
En fazla para girişi olan hisseler 17/04/2023
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:20)