E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Singapur'da düzenlenen Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Zirvesi'nde konuşan Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, "Piyasaya dijital para birimleri sürmeyi ciddi olarak düşünmemiz gerekiyor. Devletler dijital ekonomiye para sağlamada rol oynayabilir." dedi.
Özel şirket ve finans kurumlarınca çıkarılan veya otonom sistemler olarak işleyen mevcut dijital para birimlerinin güvenlik konusunda kuşkulara yol açtığına dikkati çeken Lagarde, devletlerin bu işe el atmasının sistemleri çok daha güvenli hale getireceğini vurguladı.
Devletlerin nakit para için olduğu gibi dijital para için de güvence mekanizması olması gerektiğini savunan Lagarde, "Böyle bir sistemin avantajlı olacağı açık. Ödemeler hızlı, güvenli, ucuz ve kısmen anonim olacaktır. Merkez bankasının varlığı da ödemelere güvenli bir temel sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.
Dünyada halen Kanada, Çin ve Uruguay merkez bankalarının dijital para birimi yayımlama planları olduğuna dikkati çeken Lagarde, "Ne kadar çok kişiye hizmet ederseniz o kadar ucuz ve işlevsel olur. Özel firmalar bir ödemenin gerçekleşmemesinin toplumsal maliyetini değerlendirme durumunda olmadıklarından güvenlik konusunda yeterli yatırımı yapmayabilirler." diye konuştu.
"Evrensel dijital para birimi olmamalı"
Bu görüşü ortaya atarken evrensel geçerliği olan bir dijital kur fikrini savunmadığının altını çizen Lagarde, böyle bir adımın çok ciddi, dikkatli ve yaratıcı değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
Lagarde, bu konuda daha önce yaptığı açıklamalarda Bitcoin gibi dijital para birimlerinin para transferlerinin anonimliği ve gizliliği nedeniyle yasa dışı faaliyetlerde kullanılabileceğine yönelik endişeleri dile getirmişti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:21)