E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dini inançlar sebebiyle vatandaşların banka yerine kuyumculara paralarını ve altınlarını bırakması, Türkiye'de on yıllardır gelenek haline gelmiş durumda. Ancak bu emanet sistemi, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik şartlar nedeniyle sarsılmaya başladı.
Emanet para ve altınları alan kuyumcular, bunları başta inşaat ve arsa olmak üzere çeşitli alanlarda değerlendiriyor. Gayrimenkul sektöründeki durağanlık, fiyatların istenilen seviyede artmaması gibi nedenlerle kuyumcular emanet aldıklarını geri ödemede sıkıntı yaşıyor.
Küresel altın fiyatlarının son yıllarda hızla artması da kuyumcuları zora sokuyor. 2016'nın Ocak ayında 106 TL'den satılan altının gramı, günümüzde 410 TL'yi aşmış durumda. Emanet aldıkları birikimleri bu hızlı artış karşısında çeviremeyen kuyumcular ise iflas etmeye başladı.
YASTIKALTI RİSKE GİRDİ
En son İstanbul Esenyurt, Beylükdüzü ve Yakuplu'da şubeleri bulunan bir kuyumcu ile Kuyumcukent'teki büyük bir toptancı iflas ettiklerini açıkladılar. Sadece bir kuyumcuda 11 kilogram altın ve 46 milyon TL'nin kayıp olduğu belirtiliyor. Sektör temsilcileri, bu kuyumcuların emanet altınları geri veremedikleri için iflas ettiklerini kaydettiler.
Vatandaşın birikimlerinin bankalar ve ilgili kurumlar dışında saklanması “yastıkaltı ekonomi” olarak ifade ediliyor. Bu yastıkaltı birikimlerin önemli bir kısmını da vatandaşlar kuyumculara emanet ediyor. Özellikle çiftçiliğin geliştiği Balıkesir, Adana, Şanlıurfa ve Konya gibi şehirlerde emanet sistemi daha fazla kullanılıyor. Vatandaşlar, birikimlerini 1, 5 veya 10 yıllık dönemler için belirli bir kâr karşılığında kuyumculara emanet ediyor.
GURBETÇİLER ETKİLİ
Kuyumcuya emanet sistemini yurtdışında yaşayan gurbetçiler de kullanıyor. Avrupa'daki vergi sistemine yakalanmak istemeyen gurbetçiler, birikimlerini döviz olarak Türkiye'ye getirip, kuyumcularda değerlendiriyorlar. Bu yıl pandemi nedeniyle gurbetçilerin gelememesi, kuyumculara hem emanet kaynak akışının kesilmesine hem de normal satışların düşmesine neden oldu. Türkiye'de ve Avrupa'da düğünlerin salgın nedeniyle yapılamaması, yaz sezonunda kuyum sektörünü büyük gelir kaybına uğrattı.
BDDK vatandaşı uyarmıştı
Kuyumculara emanet edilen para ve değerli madenler konusunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bu yılın başında yaptığı açıklamada vatandaşları uyararak, mağdur olabileceklerine dikkat çekmişti. Kuyum sektöründe faaliyet gösteren bazı işletmeler üzerinden yüksek kazanç vaadiyle nakit para ve kıymetli maden toplanarak mağduriyetler oluşturulduğu belirtilen açıklamada, vatandaşlardan, tasarruflarını kurum ve diğer ilgili merciler tarafından yetkilendirilen finansal kuruluşlarda değerlendirilmeleri istendi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:38)