E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarKurumsal yatırımcılar Bitcoin engellerini aşıyor---

Kurumsal yatırımcılar Bitcoin engellerini aşıyor

Kurumsal yatırımcılar Bitcoin engellerini aşıyor
28 Aralık 2021 - 18:03 borsaningundemi.com

2000 yılı öncesinde birçok kurumsal yatırımcı emtialara portföylerinde yer vermiyordu. Zaman içinde emtialar portföylerde yer almaya başladı. Şimdi kurumsal yatırımcılar Bitcoin için de engelleri kaldırıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2000 yılı öncesinde birçok geleneksel kurumsal yatırım portföyü dağılımlarında emtialara yer vermiyordu. Dengelenmiş portföyler %60 oranında hisselerden, %40 oranında tahvillerden oluşuyordu. Alternatiflerden ise kaçınılıyordu. 2000 yılı sonrasında portföylerde çeşitlendirme amacıyla alternatifler de kullanılmaya başlandı. Alternatifler arasında emtialar ve vadeli kontratlar da yer aldı. Fidelity Digital Assets Europe Başkanı Chris Tyrer yeni yayınlanan bir yazısında birçok finansal kurumun Bitcoin ve diğer dijital varlıklara yatırım yapma konusunda engellerle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Tyrer, bu engellerin 2000 yılı öncesinde emtia yatırımlarının önündeki engellerle benzerlik taşıdığının altını çizdi. Tyrer, “o dönemde borsaların düşük performansı yatırımcıların diğer getiri kaynaklarına açık olduğu bir alan yarattı. Bu durum ise kalıcı oldu ve zaman içinde güçlendi” dedi. Devamında, “alternatif yatırımlar 2003 yılında küresel piyasaların %3’ü, 2018 yılında %12’si seviyelerine yükseldi” ifadesini kullandı. Forbes’un haberine göre emtialar şimdi geleneksel yatırım amaçları için ayrı bir varlık sınıfı olarak değerlendiriliyor ve danışmanlık altındaki birçok portföyde emtialar yer alıyor.

Fidelity’nin 2021 yılında binin üzerinde kurumun katılımıyla yaptığı araştırmada, kurumların %23’ü dijital varlıkların bağımsız bir varlık sınıfı olduğunu söyledi. 

Tyrer emtia piyasalarının gelişimini, giderek olgunlaşan dijital varlık piyasasıyla kıyaslıyor ve ortak karakteristiklere işaret ediyor. Bunlar arasında ürün yelpazesi, piyasa erişimi, gelişmiş düzenlemeler ve dönüşen bir piyasa altyapısı bulunuyor. Düzenleyicilerin onayladığı ilk Bitcoin ETF’sinden, dijital varlıkların kurumsal depolama sistemlerinin geliştirilmesine ve Bitcoin vadelilerine ürün yelpazesi oldukça olgunlaştı ve kurumsal erişime hazır hale geldi.

Ancak en ilgi çekici durum, varlık sınıfının yüksek performansı. Bitcoin’in 2020 yılı sonundaki 10 yıllık performansı, diğer tüm varlık sınıflarını önemli ölçüde geride bıraktı. Diğer varlık sınıflarıyla herhangi bir korelasyonu bulunmayan bu performans ise yatırımcıları çeken nedenlerden bir tanesi. Fidelity tarafından yapılan araştırmada, Asya, Avrupa ve ABD’den katılan şirketlerin %52’si dijital varlıklara yatırım yaptıklarını söyledi. Tyrer, “mevcut küresel para politikaları Bitcoin’e yönelik gelecekteki yatırımlar için pozitif bir makro arka plan oluşturdu ve birçok yatırımcı merkez bankalarının bilanço genişlemesinin oranı nedeniyle endişeli olmaya devam ediyor” dedi.

Devamında, “gelişmiş ülkelerin bütçe açıkları ve bunun sonucunda meydana gelebilecek enflasyon da nedenlerden bazıları” ifadesini kullandı. Bunun karşısında Bitcoin’in birçok kişi tarafından enflasyon koruma aracı olarak görüldüğünü ve bu nedenle portföylerde yer almaya başladığını dile getirdi. Yüksek getirili tahvil yatırımcısı ve Bitcoin savunucusu Greg Foss gibi yatırımcılar da bu fikre katılıyor. Foss aynı zamanda 80’li yıllarda borçlanmanın yüksek olduğu bir dönemi de hatırlatıyor.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre çürük tahvillerin yaratıcısı Michael Milken, o dönemde Wall Street’in kurumsal yatırımcılarının eleştiri oklarını çekmişti. Ancak Miken’ın riske göre düzenlenmiş çürük tahvil getirilerine yaklaşımı daha sonra benimsendi. Fidelity Küresel Makro Direktörü Jurrien Timmer’ın araştırmasına göre Bitcoin’in büyüme eğrisi halen erken dönemlerinde ve uzun yıllar boyunca da burada kalabilir. Bu nedenle Timmer, “Bitcoin fiyatı arz ve talebin birleştiği yerde ve talep hızla artarken arz limitine yaklaşıyor” dedi.

Devamında, “Bitcoin arzının kısıtlı olması nedeniyle bir değer koruması olarak görev yapabilir ancak aynı zamanda teknolojik bir devrimin de parçası ve bu nedenle de büyüme potansiyeline sahip” açıklamasında bulundu. Bugünün dijital varlık piyasaları ve 2000’lerin ilk dönemlerindeki emtia piyasaları arasında benzerlikler olsa da Tyrer, kurumsal yatırımcıların önemli ölçüde dijital varlıklara yönelmesinin zorlu makro koşullar altında gerçekleştiğine dikkat çekti. 2 trilyon dolara ulaşan kripto varlık piyasalarının büyümesi 2008 yılından bu yana büyük oranda bireysel yatırımcılar ve özel sermayenin gücüyle gerçekleşti.

Hükümetler ve geleneksel finansal hizmetler sektörü bugüne kadar bu alanda önemli bir rol oynamadı. Bu durum ise bir varlık sınıfının gelişiminde bugüne kadar görülen hem şaşırtıcı hem de sosyal olarak faydalı güçlerden birini ortaya çıkardı. Düşük faiz oranları, hükümetlerin ve bireylerin yüksek borç seviyeleri ve yükselen enflasyonla birlikte dijital varlıklar bugüne kadar kullanışlı olduklarını kanıtladı. Emtialar için 2000’lerin başındaki koşullar yüksek miktarda kurumsal sermayenin varlık sınıfına akmasıyla sonuçlandı. Bitcoin ve diğer dijital varlıkların benzer miktarlarda sermaye çekip çekmeyeceği henüz belirsiz olsa da, varlık sınıfı çeşitlendirme stratejisinin popülerlik kazandığı görülüyor.

Bir kripto cinayeti daha!

 

2022’de kripto paraların yönünü belirleyecek 6 gündem maddesi

 

Kripto para yatırımcılarına 2022 önerileri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)