E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bitcoin son aylarda hızlı bir yükseliş yaşadı. 2017 yılında gerçekleşen rallide hikayenin odak noktasında Bitcoin’e ve diğer kripto paralara ilgi göstermeye başlayan bireysel yatırımcılar vardı. 2020 ve 2021 yıllarında ise Bitcoin ve kripto paralara yönelik destek kurumsal yatırımcılardan geliyor. Bununla birlikle net varlığı yüksek bireyler, aile ofisleri ve Paul Tudor Jones gibi dünyanın en zengin isimleri dikkat çekiyor.
Yine de kurumsal desteğin Bitcoin’in yardımına koşması ya da borsalardaki en büyük şirketlerden Bitcoin’e yönelik destek düşündürücü. Birçok merkez bankası ve hükümet Bitcoin aleyhinde görüş bildirmiş olsa da, Çin hükümetinden Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanına, Bitcoin’e yönelik kurumsal destekte küçük çatlaklar var. ABD’de belediyeler şehirlerin varlıklarını Bitcoin’e yatırmayı düşünüyor. Bu fikir Miami Belediye Başkanı Francis Suarez ile öne çıksa da, diğer siyasiler de ılımlı yaklaşıyor.
Forbes’un haberine göre, yerel hazine ve hükümet hazinesi üzerinde kontrol sahibi olan kişiler Bitcoin dostu yasaların geçmesine yardımcı olmakla kalmayıp, şehir bütçelerini ya da devlet hazinesini doğrudan Bitcoin alımı yapmak için kullanabilirler.
ABD’de yerel yönetimlerin Bitcoin alımı yapması ise, dünyadaki diğer şehirler için örnek teşkil edebilir. Merkezi ve yerel hükümetler kadar merkez bankalarının Bitcoin alımı gerçekleştirmesi ve kripto parayı benimsemesi yavaş bir süreç olabilecek olsa da, yerel yönetimlerdeki genç nesil bir deney olarak Bitcoin alımını destekleyebilir.
Borsalarda işlem gören şirketler şimdiden Bitcoin’i benimsemeye başladı. Son dönemde öne çıkan yatırımcılar arasında ise MicroStrategy ve Michael Saylor ile Tesla oldu. Tesla ise yakın zamanda 1,5 milyar dolarlık Bitcoin alımı gerçekleştirdi. Kurumsal şirketler Bitcoin alımına başlarken, borsalarda işlem gören şirketler faaliyet gösterdikleri alan doğrudan kripto paralarla ilişkili olmasa da Bitcoin alımı yapmaya başlayacak. Örneğin Bitcoin madenciliği şirketleri ya da Bitcoin borsası oluşturma hedefinde olanlar.
Bu süreci yönetenler ise, Square’in kurucusu Jack Dorsey gibi şirket kurucuları olacak. Square’in yakın zamanda yaptığı 170 milyon dolarlık Bitcoin alımına benzer bir şekilde, şirketler dipten alım yapmayı hedefleyecek. Bu durum ise Bitcoin’in fiyatında sağlam bir zemin oluşturacak. Bunun sonucunda ödeme alanı ve kurumsal desteğin ötesinde ilginç etkiler görülecek. Jack Dorsey yakın zamanda Jay-Z ile işbirliği yaparak, şimdiye kadar kurulan en büyük Bitcoin geliştirme fonunu oluşturdu.
Aynı zamanda Elon Musk’ın açıklamasının ardında Bitcoin ekosistemine yönelik bir destek de görüldü. Ortaya atılan fikirde Tesla’nın ürettiği araçların Bitcoin’le alınabileceği söylendi ancak açıklamanın derinliği dikkat çekiyor. Tesla’nın mikro ödemeleri bir örnek oluşturabilir. Aynı yöntemi diğer girişimcilerin de uyguladığını görebilir ve Bitcoin alımı yaptıklarına şahit olarak, Bitcoin yeniliklerinin gelişimini desteklediklerine tanıklık edebiliriz.
Bitcoin’e milyarlarca dolarlık yatırım yapan ilk isim olan Saylor’ın rolü ise dikkat çekici. Saylor’ın teşviki ve bilgisiyle diğer şirketler de Elon Musk’ın ve Saylor’ın adımlarını izleyebilir.
Merkez bankaları ve hükümet varlık fonları liderlerinin birçoğu Bitcoin aleyhinde açıklamalarda bulunuyor. Şimdi Bitcoin kullanan ülkelerin birçoğu, küresel ticaret ya da finansal rejiminden dışlanmış oldukları için kripto paraya mecbur kalıyor. Örneğin ABD’nin yaptırım uyguladığı Venezuela ve İran gibi ülkeler kripto paralara yöneliyor. Yine de para birimi swapları ve daha fazlasıyla birlikte gelen merkezsizleştirme fikrinde deneysellik sinyalleri bulunuyor.
Daha fazla yerel yönetimin Bitcoin’i benimsemesiyle ve daha fazla kanun yapıcının Bitcoin’e ılımlı yaklaşmasıyla, yeni jenerasyon düzenleyicilerin Bitcoin’e yönelik yaklaşımlarında değişiklik olabilir. Belki de Bitcoin’e yönelik şaşırtıcı bir kitlesel kabulle birlikte, merkez bankalarının onayı olmaksızın kaçınılmaz bir yükseliş görülebilir.
Tahvil faizlerindeki yükseliş kafaları karıştırıyor
Powell korkuları giderdi, Wall Street coştu
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Koş vatandaş koş. Doları çöker,in. Doları al aşa yapalım.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:51)