E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, nisan ayına ilişkin kurulan-kapanan şirket istatistiklerini açıkladı.
Buna göre, nisanda kurulan şirket sayısı bir önceki aya göre yüzde 5,16 azalarak 7 bin 57'den 6 bin 693'e geriledi. Bu dönemde kapanan şirket sayısı da yüzde 13,44 arttı ve 726 oldu. Martta kapanan şirket sayısı 640 idi.
Nisanda geçen yılın aynı ayına göre ise kurulan şirket sayısı yüzde 20,85 azaldı, kapanan şirket sayısı yüzde 25,61 arttı.
Kurulan şirket sayısı ocak-nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,77 azalarak 28 bin 722, kapanan şirket sayısı da yüzde 5,41 azalarak 3 bin 918 oldu.
Buna göre, nisanda bir önceki aya göre, kurulan şirket sayısı yüzde 5,16, gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 2,19 azalırken, kooperatif sayısı yüzde 2,13 arttı. Aynı dönemde kapanan şirket sayısı yüzde 13,44 artarken, kooperatif sayısı yüzde 5,66, gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 22,58 azaldı.
Nisanda geçen yılın aynı ayına göre kurulan şirket sayısı yüzde 20,88, gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 53,07, kooperatif sayısı 10,28 azalış gösterdi. Bu dönemde kapanan şirket sayısı yüzde 25,61, kooperatif sayısı yüzde 11,11 ve gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 12,95 yükseldi.
BAYBURT'TA HİÇ ŞİRKET KURULMADI
Bu ayda kurulan toplam 6 bin 789 şirket ve kooperatifin yüzde 85,05'ini limited şirketler, yüzde 13,51'ini anonim şirketler, yüzde 1,41'ini kooperatifler oluşturdu. Şirket ve kooperatiflerin yüzde 41,95'i İstanbul, yüzde 10,4'ü Ankara, yüzde 6,58'i İzmir'de kuruldu. Nisanda Bayburt'ta şirket ve kooperatif kuruluşu gerçekleşmedi.
Öte yandan ocak-nisan döneminde toplam 29 bin 79 şirket ve kooperatif iş başı yaptı.
Geçen ay kurulan şirket ve kooperatiflerin 2 bin 353'ü ticaret, 997'si imalat ve 616'sı inşaat sektöründe yer aldı. Kurulan gerçek kişi ticari işletmelerinin ise 708'i toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 294'ü imalat, 275'i inşaat sektöründe faaliyet göstermek üzere çalışmalarına başladı.
Nisanda kapanan şirket ve kooperatiflerin 235'inin toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 138'inin inşaat, 62'sinin imalat sektöründe olduğu kayıtlara geçti. Kapanan gerçek kişi ticari işletmelerinden 533'ünün toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 248'inin inşaat, 118'inin imalat sektöründe faaliyet gösterdiği belirlendi.
YABANCI ORTAK SERMAYELİ ŞİRKETLER
Geçen ay kurulan bin 98 yabancı ortak sermayeli şirketin 592'si Türkiye, 73'ü İran ve 72'si Suriye ortaklı oldu.
İş başı yapan yabancı ortak sermayeli şirketlerin 102'si anonim, 996'sı limited şirket statüsünde faaliyet gösteriyor. Bu yıl kurulan şirketlerin 562'si belirli bir mala tahsis edilmemiş mağazalardaki toptan ticaret, 319'u gayrimenkul acenteleri ve 234'ü lokanta ve seyyar yemek hizmeti faaliyetleri sektöründe kuruldu.
Kurulan yabancı ortak sermayeli şirketlerin toplam sermayelerinin yüzde 82,7'sini yabancı sermayeli ortak payı oluşturdu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:25)