E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiKurtuluş reçetesi Türkiye’den ---

Kurtuluş reçetesi Türkiye’den

Kurtuluş reçetesi Türkiye’den
10 Kasım 2012 - 22:09 borsaningundemi.com

Biz ateş çemberindeyiz ama krize girenler gözünü Türkiye’ye dikti!

Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Kahraman, krizdeki ülkelerin Türkiye'nin geleneksel pazarlarına göz diktiğini söyledi. Avrupa'yı etkileyen kriz ve Türkiye'nin komşularında yaşanan sorunlar nedeniyle Türkiye'nin etrafının ateş çemberine döndüğünü belirten Kahraman, ''Son birkaç aydaki ufak çaplı gerilemeler aslında gerileme değil. Avrupa'ya olan ve yüzde 50'lere varan ihracatımızın bugün geldiği rakam yüzde 38. Bu, çok ciddi bir rakam'' dedi. 
Avrupa'ya olan ihracatın gerilediği bir dönemdeTürkiye'nin bu olumsuz durumun üstesinden pazarlarını çeşitlendirerek geldiğini belirten Kahraman, bu yılın ekim ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,2 azalarak 11,8 milyar dolara gerilediğini, buna karşın Ocak-Ekim 2012 dönemi toplam ihracatının 125 milyar dolar civarına yükseldiğini hatırlattı.
Ekim ayı ihracatındaki düşüşe karşın genel performansı başarılı bulduğunu dile getiren Kahraman, ''Niye başarı sayıyorum? Diğer Avrupa ve üçüncü dünya ülkelerinin durumuna baktığınız zaman bu, Türkiye'nin elde ettiği bir başarıdır. Bunu hiç göz ardı etmemek lazım'' diye konuştu. Türkiye'nin 2023 ihracat hedefine emin adımlarla ilerlediğini belirten Kahraman, hedefe doğru giderken ihracatçının yoluna birtakım olumsuzluklar çıkabileceğini kaydetti.
Ekonomide ''frene basılması''nın ekonomi yönetiminin takdiri olduğunu dile getiren Kahraman, bunun nedeninin ekonomi yönetiminin aşırı büyümeyi sağlıklı bulmaması olduğunu ifade etti.
Türkiye'de ekonomi yönetiminin performansının dünyanın diğer ülkelerine göre çok daha iyi olduğuna dikkati çeken Kahraman, ''Yabancı sermaye çekebilen, komşularımızın ve diğer Avrupa ülkelerinin Türkiye'de yeni ortaklıklar aradığı, yatırımcıların Türkiye'nin peşinde koştuğu bir ülkeyiz. Bu, çok iyi bir başarı'' değerlendirmesinde bulundu.
EN AZ ZARARLA ATLATILACAK
Cari açığı düşürmek adına Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) oranlarının yüzde 3'ten yüzde 6'ya yükseltilmesinin ihracatçıya etkisine ilişkin görüşlerini de paylaşan Kahraman, bu durumun ithal ettiği mallarla üretim yapıp ihracata yönlendiren firmaları sıkıntıya soktuğunu belirterek, ''Çünkü, peşin almak durumunda kalıyorlar. Firmalar, KKDF'yi ödememek için mümkün olduğunca az stokla çalışıyor'' diye konuştu. Söz konusu uygulamanın cari açığa olumlu etkide bulunduğuna dikkat çeken Kahraman, bu açıdan bakıldığında oranın yükseltilmesinin ekonomi yönetiminin cari açığı düşürmek için aldığı bir tedbir olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin kriz ortamında ekonomiyi yönetmeye alıştığını ifade eden Kahraman, krizin Türkiye açısından en az zararla atlatılacağına inandığını sözlerine ekledi. AA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • 11 Kasım 2012 10:53

    türkiyede ne olmuş? orman arazileri satılmış, vergi affı olmuş, özelleştirmeler devam edecek, vergi artışları astronomik düzeye ulaşmış. bu mudur ekonomi yönetimi? bu halk üç kuruş paraya çalışıp sesini çıkarmadığı için ekonomi iyi görünüyor. ver bakalım avrupadaki asgari ücreti bak bakayım ekonomin nasıl çöküyor. millet fakir, kanaatkar, makul yoksa ekonominin iyi olduğu falan yok. yalancı akp