E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Kahraman, krizdeki ülkelerin Türkiye'nin geleneksel pazarlarına göz diktiğini söyledi. Avrupa'yı etkileyen kriz ve Türkiye'nin komşularında yaşanan sorunlar nedeniyle Türkiye'nin etrafının ateş çemberine döndüğünü belirten Kahraman, ''Son birkaç aydaki ufak çaplı gerilemeler aslında gerileme değil. Avrupa'ya olan ve yüzde 50'lere varan ihracatımızın bugün geldiği rakam yüzde 38. Bu, çok ciddi bir rakam'' dedi.
Avrupa'ya olan ihracatın gerilediği bir dönemdeTürkiye'nin bu olumsuz durumun üstesinden pazarlarını çeşitlendirerek geldiğini belirten Kahraman, bu yılın ekim ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,2 azalarak 11,8 milyar dolara gerilediğini, buna karşın Ocak-Ekim 2012 dönemi toplam ihracatının 125 milyar dolar civarına yükseldiğini hatırlattı.
Ekim ayı ihracatındaki düşüşe karşın genel performansı başarılı bulduğunu dile getiren Kahraman, ''Niye başarı sayıyorum? Diğer Avrupa ve üçüncü dünya ülkelerinin durumuna baktığınız zaman bu, Türkiye'nin elde ettiği bir başarıdır. Bunu hiç göz ardı etmemek lazım'' diye konuştu. Türkiye'nin 2023 ihracat hedefine emin adımlarla ilerlediğini belirten Kahraman, hedefe doğru giderken ihracatçının yoluna birtakım olumsuzluklar çıkabileceğini kaydetti.
Ekonomide ''frene basılması''nın ekonomi yönetiminin takdiri olduğunu dile getiren Kahraman, bunun nedeninin ekonomi yönetiminin aşırı büyümeyi sağlıklı bulmaması olduğunu ifade etti.
Türkiye'de ekonomi yönetiminin performansının dünyanın diğer ülkelerine göre çok daha iyi olduğuna dikkati çeken Kahraman, ''Yabancı sermaye çekebilen, komşularımızın ve diğer Avrupa ülkelerinin Türkiye'de yeni ortaklıklar aradığı, yatırımcıların Türkiye'nin peşinde koştuğu bir ülkeyiz. Bu, çok iyi bir başarı'' değerlendirmesinde bulundu.
EN AZ ZARARLA ATLATILACAK
Cari açığı düşürmek adına Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) oranlarının yüzde 3'ten yüzde 6'ya yükseltilmesinin ihracatçıya etkisine ilişkin görüşlerini de paylaşan Kahraman, bu durumun ithal ettiği mallarla üretim yapıp ihracata yönlendiren firmaları sıkıntıya soktuğunu belirterek, ''Çünkü, peşin almak durumunda kalıyorlar. Firmalar, KKDF'yi ödememek için mümkün olduğunca az stokla çalışıyor'' diye konuştu. Söz konusu uygulamanın cari açığa olumlu etkide bulunduğuna dikkat çeken Kahraman, bu açıdan bakıldığında oranın yükseltilmesinin ekonomi yönetiminin cari açığı düşürmek için aldığı bir tedbir olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin kriz ortamında ekonomiyi yönetmeye alıştığını ifade eden Kahraman, krizin Türkiye açısından en az zararla atlatılacağına inandığını sözlerine ekledi. AA
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
türkiyede ne olmuş? orman arazileri satılmış, vergi affı olmuş, özelleştirmeler devam edecek, vergi artışları astronomik düzeye ulaşmış. bu mudur ekonomi yönetimi? bu halk üç kuruş paraya çalışıp sesini çıkarmadığı için ekonomi iyi görünüyor. ver bakalım avrupadaki asgari ücreti bak bakayım ekonomin nasıl çöküyor. millet fakir, kanaatkar, makul yoksa ekonominin iyi olduğu falan yok. yalancı akp
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:06)