E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel ekonomi pandemi sürecinde yaşanan resesyondan kısa sürede toparlanmasının ardından 2022 yılında birden fazla tehditle karşı karşıya kaldı. Yatırımcılar uzun süreli ekonomik gerileme endişeleriyle baş etmeye çalışıyor.
ABD’de Mart ayı enflasyonunun yıllık bazda 40 yılın en yüksek seviyesine ulaşması ABD Merkez Bankası’nın son yirmi yılın en sıkı para politikası hamlesini yapmasına ve faizleri yarım yüzdelik puan artırmasına yol açtı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu durum hisse senetleri piyasalarında volatilitenin artmasına sebep oldu.
ABD ekonomisi 2022’nin ilk çeyreğinde beklenmedik bir şekilde küçüldü ve ABD gayrisafi yurtiçi hasılası %1,4 geriledi.
CNBC ile Survey Monkey’in ortaklaşa gerçekleştirdiği Küçük İşletmeler Anketi verilerine göre ABD’deki her 10 küçük işletme sahibinden 8’i bu yıl resesyon bekliyor.
Konuyla ilgili bazı uzmanlar bir resesyonun yaklaştığını doğrularken diğerleri ise 2022’nin ikinci çeyreğinde daha güçlü bir performans ve yükselen fiyatlara rağmen daha sağlam kişisel tüketim harcamalarına işaret ediyor.
ABD merkezli varlık yönetimi firması PWR’ın Ortağı ve Yeminli Mali Danışman Elliot Herman konuyla ilgili açıklamasında, “Hepimiz piyasaların döngülerden geçtiğini ve resesyonun karşı karşıya kalabileceğimiz döngünün bir parçası olduğunu anlıyoruz” ifadelerine yer veriyor.
Hiç kimsenin bir gerilemenin meydana gelip gelmeyeceğini ve ne zaman gerçekleşeceğini tahmin edememesi yatırımcıları da varlık tahsisleri konusunda proaktif olmaya zorluyor.
Portföyünüzü çeşitlendirin
Yeminli mali danışman ve ABD merkezli emeklilik yönetimi firması Thrive’ın Kurucu Başkanı Anthony Watson yatırımcılara olası bir resesyona hazırlanırken çeşitlendirmeye gitmenin kritik bir öneme sahip olduğunu belirtiyor.
Watson tek tek hisse senedi tercih etmek yerine şirketlere özgü riskleri ortadan kaldırarak fonlara yatırım yapılabileceğini söyledi. Borsa uzmanı 4000 farklı şirketi içinde bulunduran bir borsa yatırım fonunda tek bir şirketin iflasından çok fazla zarar edilmeyeceğine dikkat çekti.
Borsa uzmanı genellikle ortalamanın üzerinde getiri sağlamsı beklenen büyüme odaklı hisse senetlerinin ve değerinin altında işlem gören hisse senetlerinin bu süreçte kontrol edilmesi gerektiğini belirtiyor. Watson, “Değer hisseleri genellikle resesyon ortamına girerken büyüme hisselerinden daha iyi performans gösterir” dedi.
Watson uluslararası hisse senetlerine yatırım da önemli olduğunu ve birçok yatırımcının hisse senedi yatırımlarında %100 yerel şirketlere yöneldiğini söyledi. Bununla birlikte örneğin ABD Merkez Bankası’nın (FED) agresif bir şekilde enflasyonla mücadele etmesi sırasında diğer merkez bankalarının stratejileri düşer ekonomik bölgelerin büyüme yörüngelerini tetikleyebilir.
Tahvil yatırımları
Tahvil faizi oranları ve tahvil fiyatları tipik olarak zıt yönlerde hareket ettiğinden, FED'in faiz artırımları tahvil değerlerini düşürdü. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri %3 sınırını geçerek geçtiğimiz Cuma günü %3,124 seviyesine ulaştı. Söz konusu oran Dow Jones verilerine göre 13 Kasım 2018’den bu yana görülen en yüksek seviyeyi işaret ediyor.
Ancak Watson düşen fiyatlara rağmen tahvillerin halen portföylerin önemli bir parçası olduğunu söyledi. Borsa uzmanına göre bir resesyona doğru gidilirken hisse senetleri çöküşe geçerse tahvil faizleri düşebilir ve tahvil fiyatlarının toparlanmasını sağlayabilir. Söz konusu tabloda hisse senetlerindeki kayıplar da dengelenebilir.
Watson, “Negatif korelasyon kendini zaman içerisinde gösterme eğilimindedir. Bu günden güne görülmek zorunda değil” açıklamasında bulundu.
Mali danışmanlar ayrıca, bir tahvilin kupona dayalı faiz oranı değişikliklerine duyarlılığını, vade süresini ve dönem boyunca ödenen getiriyi ölçen süreyi de göz önünde bulunduruyor. Genel olarak, bir tahvilin süresi ne kadar uzun olursa, yükselen faiz oranlarından etkilenme olasılığı o kadar artar.
PRW Servet Yönetimi’nden Herman, "Daha kısa vadelere sahip daha yüksek getirili tahviller şimdilerde cazip konumda ve sabit gelir yatırımlarımızı bu alanda tuttuk" dedi.
Nakit rezervleri
Yüksek enflasyon ve düşük vadeli mevduat getirileri nedeniyle nakit tutmak gün geçtikçe daha az cazip hale geldi. Bununla birlikte, yatırımcıların bir dizi riskten kaçınmak için hala bir nakit tamponuna ihtiyacı bulunuyor.
ABD Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu'na göre 1945'ten 2009'a kadar olan resesyonlar ortalama 11 ay sürdü. Ancak gelecekteki bir resesyonun daha uzun sürmeyeceğinin bir garantisi yok. ABD merkezli yatırım danışmanlığı şirketi Green Bee’nin Servet Danışmanı ve Yeminli Mali Danışmanı Catherine Valega birikime sahip olmanın resesyon dönemlerindeki önemine dikkat çekti.
Valega, “İnsanların gerçekten yeterli acil durum tasarrufuna sahip olduklarından emin olmaları gerekiyor. Birçoklarından daha muhafazakar olma eğilimindeyim çünkü acil durum tasarruflarının üç ila altı aylık olduğunu gördüm ve bunun yeterli olduğunu düşünmüyorum" ifadelerine yer verdi. Mali danışman potansiyel bir işten çıkarma dalgasına karşı 12 ila 24 aylık harcamaları karşılayabilecek bir acil durum hesabı biriktirmeyi öneriyor.
Finans uzmanına göre ekstra tasarruflar üzerinden sadece faturaları karşılarken gelen ilk iş teklifini kabul etmek zorunda kalmak yerine bir işten çıkarma sırasında kariyer planlaması için daha fazla zamana sahip olmanın daha faydalı bir tercih olduğunu belirtiyor.
Valega, “Yeterince acil durum likiditeniz varsa kendinize daha fazla seçenek sunarsınız” dedi.
Küresel piyasalarda çöküş yakın mı?
Piyasalar Fed ve bilanço iyimserliği arasında yön arıyor
Piyasalarda endişeler arttı, satışlar hızlandı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
küçük yatırımcıları korkutma haberleri yapmayın. bizim borsamız enflasyon yüzünden düşemez. gördünüz bugün nasıl satanların malını alıyorlar.
Ttkom daki ky soygununu yapanlar kudurmus domuslar,
Hazırlık safhası geçti mokoko başladı…!
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:47)