E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bank of America tarafından yapılan bir anket, küresel yatırımcıların artık düşüş eğiliminde olmadığını ortaya koyuyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, dünya çapındaki yatırımcılar artık aşırı derecede düşüş eğiliminde değil. Ancak küresel büyüme riskleri devam ettiği için yükseliş eğilimine girmekten de hala uzaklar.
Hisse senetlerine yönelim
Business Inquirer’dan Doris Dumlao-Abadilla’nın haberine göre, Bank of America (BofA) anketine göre küresel yatırımcılar artık ‘aşırı düşüş eğilimi’nde değil. BofA’nın 1-7 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirdiği fon yöneticisi anketi, nakit pozisyonları, hisse tahsisi ve ekonomik büyüme beklentilerine dayalı en geniş duyarlılık ölçüsünün 2,3'ten 2,2'ye hafif bir düşüş yaşadığını gösteriyor. Bu da yatırımcıların artık aşırı olmasa da hala düşüş eğiliminde olduğunu gösteriyor.
12 Eylül tarihli anketi açıklayan BofA araştırma notunda, fon yöneticilerinin yönetimi altındaki varlıkların yüzdesi olarak nakit seviyelerinin Eylül ayında yüzde 4,8'den yüzde 4,9'a hafif bir artış gösterdiği belirtiliyor. Nakit seviyeleri şu anda yüzde 4 ila yüzde 5 normal aralığının üst ucunda, ancak bu seviye en son geçen yılın Ekim ayında görülen yüzde 6,3'lük maksimum ayı seviyesinin oldukça altında.
Bu ay aynı zamanda küresel fon yöneticilerinin hisse tahsislerinde ABD hisse senetlerine ve gelişmekte olan piyasa (Emerging Markets - EM) Hisse senetlerine geçişle birlikte rekor bir artış görülüyor. ABD hisse senetlerine tahsis, geçen ayki yüzde 22'lik ‘zayıf’ pozisyondan net yüzde 7 artarak yüzde 29 ile 'fazla ağır'a yükseldi. Yatırımcılar Ağustos 2022'den bu yana ilk kez ABD hisse senetlerine fazla ağırlık veriyor. Düşük ağırlık, karşılaştırma endeksine göre tahsisi azaltacak bir pozisyonu ifade ederken, fazla ağırlık bunun tam tersine karşılık geliyor.
Ancak yatırımcılar ABD hisse senetlerine yönelirken gelişmekte olan piyasalardaki pozisyonlarından da çıkıyor. Aynı anket, Eylül ayında gelişmekte olan piyasaların hisse tahsisinin önceki aydaki yüzde 34’lük seviyesinden net yüzde 25 puan düşerek yüzde 9 ağırlığa düştüğünü gösteriyor. Bu, Kasım 2022'den bu yana en düşük aşırı ağırlık tahsisi anlamına geliyor.
Zayıf küresel büyüme, güvercin Fed
Bu arada, Çin'in büyüme iyimserliğinin Kovid-19 kısıtlamalarının en düşük seviyelerine gerilemesi nedeniyle küresel ekonominin önümüzdeki 12 ayda zayıflayacağı yönünde bir görüş birliği var. Fon yöneticilerinin yaklaşık yüzde 53'ü küresel büyüme konusunda kötümser olmaya devam ederken, Ağustos ayında önümüzdeki 12 ayda daha zayıf bir ekonomi bekleyenlerin oranı yüzde 45 seviyesinde gerçekleşti.
Fon dışı yöneticilerin dörtte üçü ya ‘yumuşak iniş' (yüzde 64) ya da ‘iniş yok’ senaryolarını (yüzde 11) beklerken, yüzde 21'i 'sert iniş’ bekliyor.
Araştırma, fon yöneticilerinin büyüme beklentileri ile S&P 500 yükselişi arasında süregelen kopukluğa dikkat çekerek, hisse senedi iyimserliğinin faiz indirimlerinden kaynaklandığını öne sürüyor. Araştırma, yatırımcılar arasında ABD Merkez Bankası'nın (Fed) hedeflenen faiz oranlarını düşüreceğine dair ‘büyük bir inanç’ olduğunu belirtiyor. Ankete katılan 10 yatırımcıdan 6’sı yani yüzde 60’ı Fed'in faiz artırımını ‘tamamladığına' inanıyor. Bu oran, Ağustos'ta yüzde 47, Temmuz'da ise yüzde 88 seviyesindeydi.
Yatırımcıların çoğu Fed'in ilk faiz indiriminin Nisan ve Aralık 2024 arasında gerçekleşmesini bekliyor. Yüzde 38'i bunun gelecek yılın ikinci yarısında gerçekleşeceğini söylerken, yüzde 36'sı ikinci çeyrek gibi erken bir dönemde gerçekleşebileceğini düşünüyor.
En büyük riskler
Anket, küresel yatırımcıları uykusuz bırakan riskleri de sıralıyor. Buna göre, Eylül anketinde küresel yatırımcıların en çok çekindiği riskler şu şekilde sıralanıyor:
Merkez bankalarını şahinleştiren yüksek enflasyon (yüzde 40)
Olumsuz jeopolitik gelişmeler (yüzde 14)
İster devlet ister kurumsal, sistemik bir kredi krizi (yüzde 14)
Banka kredilerinde daralma ve küresel durgunluk (yüzde 13)
Yapay zeka/teknoloji balonu (yüzde 10)
Çin gayrimenkul sektörü (yüzde 8)
Küresel piyasaların gözü Fed'in faiz kararında
Küresel piyasalarda risk iştahı arttı
Wall Street’in kurtlarından borsalarda çöküş uyarısı
Fed faiz oranlarını artırmasa da borsalar kötü etkilenebilir
Piyasaları yenmek kolaylaştı mı?
Piyasalar merkez bankaları haftasına pozitif başladı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:57)