E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Küresel yatırımcının gelişmekte olan ülkelerden uzak durmayı tercih ettiği günler geride kaldı. 2011 ve 2016 yılları arasında yatırımcının güvenli limanları tercih etmesi nedeniyle temkinli yaklaştığı gelişmekte olan ülkelere dönüş yaşanıyor. Ancak bu ülkelerin homojen bir görünümde olmadığı ve her birinin kendine özgü hassasiyetlerinin olduğu hatırlatılıyor.
Schwab Center tarafından yapılan bir araştırma, gelişmekte olan ülkelerin karşı karşıya kaldığı risk tiplerini ortaya koyuyor. Riskler şöyle gruplandırılıyor; ‘gelişmiş ülkelerdeki değişimlere hassasiyet’, ‘yerel ekonomik güçlere karşı hassasiyet’, ‘döviz piyasalarındaki değişimlere karşı hassasiyet’ ve ‘emtia piyasalarına karşı hassasiyet’. Türkiye’nin kırılgan noktası döviz piyasalarındaki değişimler olarak gösteriliyor.
Bu yıl 1 trilyon dolar girecek
Emtia fiyatlarındaki gerileme, bu ülkelerin paralarının baskı altında kalması, Çin’de büyümeye dair endişeler yatırımcının gelişen ülkelerden soğumasına neden olmuştu. Ancak 2017’de bu eğilim tersine döndü. Uluslararası Finans Enstitüsü’nün (IIF) yayınladığı rapora göre gelişmekte olan ülkelere yerleşik olmayan kişilerin sermaye girişlerinin bu yıl 970 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 1 trilyon dolara yaklaşan sermaye girişi geçen yıla oranla yüzde 35 artış anlamına geliyor. IIF’nin projeksiyonuna göre ilk dört ayda gelişmekte olan ülkelere portföy girişleri 290 milyar dolar ile 2014’ten bu yana en güçlü rakamları yakaladı. 2018’te sermaye akışının 1 trilyon doları aşacağı tahmini de yapılıyor.
21 Ocak 2016’da gördüğü dipten bu yana gelişen ülke getirilerinde kayda değer bir artış var; hisse senedi piyasaları yüzde 47.8 yükseldi, dolar cinsinden tahvilleri yüzde 18.2, yerel para birimi cinsinden borçları yüzde 16.7 kazandırdı. Analistler, emtia piyasalarının istikrar kazanmasının gelişen ülke paralarına olumlu yansıması ve bu ülkelerde ekonomik görünümün iyileşmesi göz önüne alındığında iyileşmenin geçici olmadığını savunuyor.
Her ülkenin riski farklı
Diğer yandan, birçok yatırımcının büyüme beklentilerinin yüksek olduğu gelişen ülke ekonomilerine yatırım yapma stratejisi izlediği ancak ülkelerin risklerini unutmaması gerektiği ifade ediliyor. 1950’ler ve 1960’larda hızlı büyüyen Japonya’ya yatırım modaydı. Daha sonra Asya’daki bazı ülkeler Japonya’nın izinden gitti. 2000’lerde dikkatler Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın oluşturduğu BRICS ülkelerine kaydı. Son yıllarda ise Türkiye, Endonezya, Nijerya ve Kolombiya gibi yeni pazarlar öne çıkıyor.
Schwab Center’ın hazırladığı tabloya göre gelişen ülkeler farklı risk tipleriyle karşı karşıya. Örneğin Türkiye için en büyük risk döviz piyasalarındaki değişimler. Döviz cinsinden yüksek borç böyle bir kırılganlık yaratıyor. Aynı risk Meksika ve Şili için de geçerli. Diğer yandan Şili emtia piyasalarındaki değişimlere karşı da kırılgan. Çünkü dünyanın en büyük bakır üreticisi. Ülkenin ihracatının neredeyse yüzde 50’sini bakır oluşturuyor. Meksika ise, ekonomik olarak ABD ve Kanada ile yakın ilişkiler içinde olduğundan gelişmiş ülkelerdeki gelişmelere karşı hassas bir konumda.
GELİŞEN ÜLKELERİN KIRILGAN NOKTALARI
Yerel ekonomik güçlere karşı hassasiyet
Bazı gelişmekte olan ülkelerin hisse senedi piyasaları, yurt içindeki gelişmelere, denizaşırı piyasalardaki olaylara göre daha fazla tepki veriyor.
Döviz piyasalarındaki değişimlere karşı hassasiyet
Özellikle döviz cinsinden kısa vadeli borçlanmanın fazla olduğu gelişmekte olan ülkelerin borsaları, yerel paradaki dalgalanmalara karşı kırılgan.
Emtia piyasalarına karşı hassasiyet
Emtia ihracatına bağımlı ülkelerde piyasalar, küresel emtia fiyatlarındaki değişimden önemli oranda etkileniyor.
Gelişmiş ülkelerdeki değişimlere hassasiyet
Gelişmiş ülkelere mal ve hizmet ihracatı fazla olan ülkelerin borsaları, zengin ülkelerdeki gelişmelerden etkileniyor. (Dünya / Evrim Küçük)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:13)