E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Temmuz ayında İtalyan şirket Leonardo yüzde 18,4, ABD'li şirketler Boeing yüzde 13,1 General Dynamics yüzde 3,9 kazandırırken RTX Corp yüzde 10,2, L3 Harris Technologies yüzde 3,2, Northrop Grumman ise yüzde 2,4 kaybettirdi.
Dünyanın önde gelen savunma ve havacılık şirketlerinin hisseleri geçen ay borsalarda dalgalı bir seyir izledi.
Kovid-19 salgınından sonra ekonomilerin normal seyrine dönmesiyle havacılık sektörü olumlu etkilenirken savunma ve havacılık şirketleri maliyet ve tedarik zincirine ilişkin sıkıntılardan kurtulamadı.
Dünyanın önde gelen savunma ve havacılık şirketleri, temmuz ayında borsalarında da yatırımcısının beklentilerine tam olarak karşılık veremedi.
Geçen ay yatırımcısına İtalyan Leonardo yüzde 18,4, Fransız Airbus yüzde 1,2, ABD'li şirketler General Dynamics yüzde 3,9, Boeing yüzde 13,1, İngiliz BAE Systems yüzde 0,5 kazandırırken, Fransız Thales yüzde 0,9, ABD merkezli şirketler L3 Harris Technologies yüzde 3,2, Northrop Grumman yüzde 2,4, RTX Corp yüzde 10,2 kaybettirdi.
Savunma ve havacılık şirketlerinin hisseleri geçen ay alınan siparişler ve iyi gelen bilançoların etkisiyle yükseldi.
General Dynamics iş jetlerine ve askeri teçhizata talebin dirençli kalması nedeniyle geçen ay yıllık gelir tahminini yükseltti. Pegasus Hava Yolları, geçen ay 2012 tarihli Airbus siparişi kapsamında mevcut uçak siparişlerine ek olarak 36 yeni A321neo model uçak siparişi için anlaşma imzaladı.
Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı ile BAE Systems arasında 155 mm top mermisi ve mühimmat tedarik etmek için anlaşma sağlandı. BAE Systems bu anlaşmadan 361 milyon dolar değerinde sipariş aldı.
Yatırımcısına kaybettiren L3 Harris Technologies'nin ise kazançları düştü. Analistler, şirketin maliyetlerini azaltamadığını söyledi. Northrop Grumman ise ABD Hava Kuvvetleri'nin Yeni Nesil Hava Hakimiyeti (NGAD) programında ana yüklenici olmamaya karar verdi.
Maliyetler ve tedarik zincirine ilişkin yaşanan sıkıntılar RTX Corp'un da hisse performansını olumsuz etkiledi.
Şirketler yıl sonuna göre performanslarında da istenileni veremedi
Dünyanın önde gelen savunma ve havacılık şirketleri yıl sonuna göre performanslarında da yatırımcısına kendilerinden beklenen performansı sunamadı.
Yıl sonuna göre hisse senedi piyasalarında Leonardo yüzde 52,7, Airbus yüzde 20,7, BAE Systems yüzde 8,8, Thales yüzde 14, Boeing yüzde 25,4 kazandırdı.
Bu dönemde, L3 Harris Technologies yüzde 9, General Dynamics yüzde 9,9, Northrop Grumman yüzde 18,4, RTX Corp yüzde 12,9 kaybettirdi.
İtalya Hava Kuvvetleri, Leonardo ile beraber Sardinya adasındaki Decimomannu Üssü'nde son teknolojiye uygun altyapıyı faaliyete geçirmişti. Leonardo ve Alman teknoloji şirketi Siemens'in enerji, petrol ve gaz ve imalat sektörlerinde altyapı için siber güvenlik çözümleri sunmaya yönelik iş birliği yapacağı açıklanmıştı.
Azerbaycan, Leonardo'nun C-27J nakliye uçağını satın almak için imza atarak uçağı satın alan 17. ülke oldu.
Hindistan merkezli hava yolu şirketi IndiGo, Paris Air Show Havacılık Fuarı’nda, Avrupa merkezli çok uluslu havacılık şirketi Airbus’la 500 yolcu uçağı satın almak için anlaşmıştı.
Avrupa Birliği (AB), çoğunluğu Almanya olmak üzere 14 üye ülkede 56 şirketin ortak mikroelektronik ve iletişim projelerine toplam 8,1 milyar avro kamu desteği verilmesini onayladı.
Bu şirketler arasında Airbus da yer alıyor. Hollanda Savunma Bakanlığı, Hava Kuvvetleri bünyesinde özel operasyonlarda kullanılmak üzere Airbus yapımı H225M Caracal model helikopterlerden 14 tane sipariş ettiklerini açıklamıştı.
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ve ABD merkezli uçak üreticisi Boeing'in ortaklaşa yürüttüğü uçak projesi, ABD Hava Kuvvetleri (USAF) tarafından deneysel uçaklara verilen "X-Plane" statüsünü kazanarak "X-66A" ismini aldı.
Suudi Arabistan, ABD'li uçak üreticisi Boeing'den 37 milyar dolarlık siparişle 121 uçak satın alacağını açıkladı.
Pekin yönetimi de RTX Corp Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi Greg Hayes'e yaptırım kararı alındığını duyurmuştu.
Dow Jones’un rekor rallisi yatırımcılara ne anlatıyor?
ABD'de kurumsal yatırımcıların kısa pozisyon sayısı arttı
Wall Street yatırımcıları fazla mı cesur?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:34)