E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomi"Küresel risk devam ediyor"---

"Küresel risk devam ediyor"

Küresel risk devam ediyor
11 Eylül 2013 - 13:00 borsaningundemi.com

Cumhurbaşkanı Gül, "Tüm çabalara rağmen küresel risk ve belirsizlikler devam etmektedir" dedi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2008'de ABD'de başlayan krizin kısa sürede önce Avrupa'yı sonra bütün dünyayı etkisi altına aldığını belirterek, "Tüm çabalara rağmen küresel risk ve belirsizlikler devam etmektedir. Piyasalara olan güven hala tam anlamıyla tesis edilemedi. Bu nedenle küresel finans sitemi sorgulanmaya başlandı. Bunun en önemli sebebi ekonomi ve finans sektöründe amaç ile araçların birbirine karıştırılmasıdır" dedi.
Anadolu Ajansı'nın (AA) basın sponsorluğunda "Sürdürülebilir Kalkınma için Sürdürülebilir Finans" temasıyla düzenlenen Uluslararası Finansal Sistemler Forumu'nun açılışında konuşan Gül, son yılarda küresel ekonominin büyük bir türbülanstan geçtiğini dile getirerek, özellikle gelişmiş piyasa ekonomilerinde etkileri daha çok hissedilen krizin temelinde finansal sistemdeki sorunların yattığını söyledi.
Gül, ortaya çıkan olumsuz ekonomik tablodan tüm dünyanın etkilendiğini vurgulayarak, küresel ekonomik krizden çıkışı hızlandıracak alternatif politika ve yöntemlerin değişik bakış açıları çerçevesinde tartışılmasının çok büyük faydalar getireceğini kaydetti.
Uzun yıllar İslam dünyasında bankacılık ve finansal enstrümanlar konusunun sadece ilahiyatçıların ilgilendiği bir alan olarak kaldığına işaret eden Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu nedenle konvansiyonel bankacılık ve finansal araçlar büyük hacim ve derinlik kazanırken İslami finansman sektörü çok geride kaldı ve gelişemedi. Son yıllarda İslami finansman ile ilgilenen uzmanlar konvansiyonel bankacılıkta yetişen ekonomi yönetimlerinde sorumluluk alan, uluslararası finansal sistemin gerçeklerine hakim ve uygulamalarından gelen kişilerden oluşmaktadır.
Bu uzman yöneticiler sadece İslam ülkelerde ya da Müslüman bankacılığı yapan kurumlarda değil, batı ülkelerinde faaliyet gösteren finansman kuruluşlarında da çalışmaktadırlar. İslami finansman kuruluş ve enstrümanları konvansiyonel sisteme tamamen bir alternatif değil, hem tasarruf hem de fon taleplerinde bulunanlar için farklı güvenilir bir seçenek teşkil etmektedir."
Cumhurbaşkanı Gül, düzenlenen forum boyunca bir yandan küresel finansal sorunların tartışılmasının, diğer yandan risk paylaşımı ve reel ekonomi odaklı finansman modellerinin incelenmesinin çok önemli olduğunu kaydetti.
"Tüm çabalara rağmen küresel risk ve belirsizlikler devam etmektedir"
Yapılan önerilerin dünya ekonomisi için yeni ve uygulanabilir finansal enstrüman ve süreçler ortaya çıkarmasını temenni ettiğini dile getiren Gül, "1980'den bu yana bir küreselleşme süreci yaşıyoruz. Sermayenin çok daha hızlı dolaştığı bir süreçten geçiyoruz. Bu durum yeni ürünlerin yayılmasını kolaylaştırdığı kadar küresel ekonomik şokların dalga boyunu yükseltmekte ve etki alanlarını genişletmektedir. Dolayısıyla hiç kimsenin sınırları dışında yaşananlara kayıtsız kalma lüksü yoktur" dedi.
Gül, 2008'de Amerika'da başlayan krizin kısa sürede önce Avrupa'yı sonra bütün dünyayı etkisi altına aldığına dikkati çekerek, "Başlangıçta finans sektörünü kurtarmak için paralar harcayan devletler zamanla bozulan kamu maliyetleri nedeniyle kendileri kurtarılamaya muhtaç hale geldi. Kriz reel ekonomiyi de etkiledi ve bir çok ülke küçüldü. Krizin hala tam olarak atlatılmadığı akıldan çıkarılmamalıdır. Tüm çabalara rağmen küresel risk ve belirsizlikler devam etmektedir. Piyasalara olan güven hala tam anlamıyla tesis edilemedi. Bu nedenle küresel finans sitemi sorgulanmaya başlandı. Bunun en önemli sebebi ekonomi ve finans sektöründe amaç ile araçların birbirine karıştırılmasıdır" değerlendirmesinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Gül, ekonomik faaliyetlerin amacının toplumların refah düzeyini yükseltmek ve insanların mutluluğu olduğunu belirterek, "Finans sektörünün temel fonksiyonu ise bu hedef ulaşmak için ilave kaynak oluşturmak ve potansiyeli harekete geçirmektir. 2008 krizinde bu temel ilkler unutuldu" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)