E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Asya borsaları bu sabah ABD Başkanı Donald Trump'ın izlediği politikaların yarattığı soru işaretleri ve Fransa'da yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle zayıflayan yatırımcı güvenine paralel olarak gerilerken, euro da baskı altında kaldı.
Yen, Japonya Merkez Bankası'nın bir hafta içinde üçüncü kez tahvil alımı teklifinde bulunmesı ile birlikte değer kazanırken, ham Petrol son dört haftanın en yüksek iki günlük düşüşünü daha da genişletti. Hindistan'da Sensex Endeksi, merkez bankasının faiz kararı öncesi fazla değişmedi.
Yen, Japonya Merkez Bankası'nın 5 ila 10 yıl vadeli tahvil alımı yönünde adım atmasının Başkan haruhiko Kuroda'nuın yoğun parasal gevşeme programının sağlamlığına ilişkin endişeleri ön plana çıkarmasının ardından yukarı yönde hareket etti. Enerji sektörü hisseleri, ABD'de Petrol stokların artmasına ilişkin endişelerle ham Petrol fiyatlarının üst üste üçüncü günde de düşmesinin etkisi ile değer kaybetti. Bakır, dünyanın en büyük bakır madeninde işçilerin greve çıkmaya hazırlanması ile birlikte metallerdeki yükselişe öncülük etti. Ekonomistler, Hindistan Merkez Bankası'nın, halihazırda altı yılın en düşük seviyesinde olan gösterge faizi daha da düşürmesi bekliyorlar.
MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, yatırımcıların Trump yönetiminin taahhüt ettiği harcama artışları ve vergi indirimlerine ilişkin detaylara bakmaları ve aynı zamanda ekonomik verilerin gelişmiş ülkelerde enflasyon hızına ilişkin karışık bir tablo sunması ile birlikte, 2015 yılında gördüğü tüm zamanların en yüksek seviyesinin yalnızca yüzde 2 uzağında dalgalanıyor. Para birimleri dün, siyasi endişelerin euroyu düşürmesi ile birlijte dalgalı bir seyir izledi.
Hong Kong'da Samsung Asset Management yatırım yöneticisi Alan Richardson, "Piyasa muhtemelen, Trump'ın politikaları daha belirgin hale gelene dek yatay seyredecek," dedi ve "Petrol deki yukarı hareket arz risklerinden dolayı sınırlı kalıyor ve enerji sektöründe muhtemelen güçlü kar arakamları görülmeyecek" şeklinde görüş bildirdi.
Japonya Merkez Bankası'nın bu haftaki tahvil alımları, Başkan Kuroda'yı kolaylıkla satılabilir menkul kıymet alımlarının sonuna yaklaştırdı. Artan tahvil alımlarının, 10 yıl vadeli tahvillerin faizinin bankanın hedefi olan yüzde 0 civarından uzaklaşmasını önlemek için durdurulması gerekiyor. Bu gelişmeler, merkez bankasının getiri eğrisi hedeflemesi politikasına geçmesinin bankanın parasal gevşemesinin sağlamlığına ilişkin soruları gidermediğini gösteriyor.
Piyasalarda yaklaşan gelişmeler;
*Çin ödemeler dengesi verilerideki güncellemeyi açıklayacak.
*Kar sezonu devam ediyor. SoftBank Group Corp.'un bugün bilançosunu açıklaması bekleniyor.
*Japonya Başbakanı Shinzo Abe bu hafta ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelecek.
Hisse Senetleri
*MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 14:09'da dünkü kapanış seviyesi yakınında yatay seyrediyordu ve enerji hisseleri yüzde 0.7 düşerek endekste en fazla kaybeden grup oldu. Bölgesel hisse senedi endeksleri Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek seviyeşeri yakınında seyrediyordu.
*Japonya'da Topix Endeksi, Japonya Merkez Bankası'nın tahvil alım adımı ile erken saatlerdeki kazançlarını geri verdikten sonra tekrar toparlandı ve yüzde 0.2 yukarıda seyrediyordu.
*Güney Kore'de Kospi Endeksi, Samsung Electronics Co.'daki yüzde 1.1'lik düşüşle birlikte yüzde 0.6 geriledi. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.5 yükseldi ve Yeni Zelanda'da S&P/NX 50 Endeksi yatay seyretti.
*Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.1 düşerken, Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.3 geriledi.
*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, gösterge endeksin dün yarım puan kadar yükselmesinin ardından % 0.1 geriledi. Dow Jones Endeksi, Petrol devleriindeki gerileme ile birlikte geri çekilmeden önce tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.
Para Birimleri
*Yen dolar karşısında erken saatlerde yüzde 0.1 düştükten sonra kaybını geri aldı ve yüzde 0.1 yükselerek 112.26 seviyesine çıktı. Japonya para birimi önemli paralar arasında bu hareketi ile dolar karşısında en fazla yükselen para oldu. Yen dün yüzde 0.6 gerilemişti.
*ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi iki günlük yüzde 0.5'lik yükselişinin ardından yüzde 0.1 daha değer kazandı. Dolar halen 3 Ocak'taki zirvesinin yüzde 3.1 altında.
Emtia
*Petrol New York'ta yüzde 1.1 düşerek varil başına 51.58 doalra indi ve üst üste üçüncü günde de yüzde 1'in üzerinde kayop yaşadı. ABD'de dün özel sektör kuruluşunun açıkladığı verilere göre ham Petrol ve benzin stokları arttı.
*Bakır Londra'da yüzde 1.3 sıçradı. Dünyanın en büyük bakır madeninde işçiler, BHP Billiton Ltd.'nin Şili'de toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlayamamasının ardından Perşembe günü greve çıkacaklarını kaydettiler.
Tahviller
*Avustralya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 2.69'a inerken, Yeni, Zelanda'nın 10 yıllıkları beş baz puan düşerek yüzde 3.25'e indi.
*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, Salı günü son iki haftada ilk kez yüzde 2.40'ın altına inmesinin ardından bir baz puan daha düşerek yüzde 2.39'a geriledi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:07)