E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalarda tüm varlıklar zirveye ulaştı---

Küresel piyasalarda tüm varlıklar zirveye ulaştı

Küresel piyasalarda tüm varlıklar zirveye ulaştı
05 Temmuz 2021 - 11:53 borsaningundemi.com

Pandemi sonrasındaki ekonomik toparlanmayla birlikte tahvillerden borsalara kadar birçok varlık sınıfı rekor seviyelerde dolaştı. Yatırımcılarsa bu yükselişlerin böyle devam edemeyeceğine dikkat çekiyor.


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalarda varlıklar görülen aşırı yükselişler geri çekilme risklerini de beraberinde getiriyor. MarketWatch’un haberine göre ABD hisse senetleri, tahvil fiyatları ve diğer finansal varlıklar ekstrem mali teşviklerin sağladığı itici güçle birlikte bir süredir yüksek seviyelerde dolaşıyordu. Ancak ABD ekonomisinin pandemiyi geride bırakmasını ardından bu durum tersine çevrilebilir.

2021’in başında oldukça etkileyici bir süreci geride bırakan ABD ekonomisi daha yavaş bir ekonomik genişleme sürecine hazırlanıyor. Bu dönemde ABD’deki enflasyon da gerçek dünyadaki seviyelere inebilir.

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, Amerikan ekonomisi normale dönerken ve Washington tarafından sağlanan trilyon dolarlık teşvikler arka planda kalırken analistlere ve yatırımcılara göre gerçek dünya rakamlarına geri dönmek yatırımcılar ve analistler için tamamen kötü bir durum değil. Servet danışmanlığı şirketi J O Hambro’nun Çoklu Varlıklar Birimi Başkanı Giorgio Caputo, “Her şeyde pik seviyesine ulaşmış olma ihtimalimiz çok yüksek. Ancak bu durum ekonomik toparlanmadan güçlü bir büyüme sağlayamayacağımız anlamına gelmiyor” ifadelerine yer verdi.

Caputo seyahat sektörünün geri dönüşünde olduğu gibi ABD ekonomisindeki büyümenin de yılık ikinci yarısında daha ortalama bir oranda olacağını söyledi. Borsa uzmanı ABD gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYİH) rakamlarında ikinci yarı için beklenen yıllık %8,2’lik büyüme tahminine dikkat çekti.

Borsa uzmanı açıklamasında, “GSYİH rakamları açısında bakıldığında, 2020’de tüm dünyanın karantinada olduğu ikinci çeyrekle 2021’in ikinci çeyreği karşılaştırılınca yıllık büyüme oranlarını anlamlandırmak zor olacaktır. Ancak yine de parasal politikalar olağanüstü derecede uzlaşmacı olmayı sürdürüyor ve bu uzun bir süre devam edecek” ifadelerine yer verdi.

ABD endeksleri üçüncü çeyreğin ilk haftasını rekor seviyelerde bitirdi. Dow Jones verilerine göre S&P 500 Endeksi 1936’ın ikinci çeyreğinden bu yana yüzdelik kazançlarda en iyi beş çeyrek rekorunu kaydetti.

ABD şirket tahvilleri arzı ve eyalet bonoları piyasalarına olan talep 15 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Tüm bunlar yatırımcıların 2008 Küresel Finans Krizi’nden bu yana tahvillerdeki en zayıf getirilerle boğuştuğu bir dönemde gerçekleşti.

Bank of America Global analistlerine göre, ABD yatırım sınıfı şirket tahvillerinin ihracı yılın ilk yarısında 860 milyar dolara ulaşarak geçen yılki 1,2 trilyon dolarlık patlamadan sonra şimdiye kadarki en yüksek ikinci seviyeye ulaştı.

BofA’nın haftalık raporunda konuyla ilgili, “Şirketler hela geçen yıldan biriken büyük miktardaki nakit varlıkları elinde tutuyor. Diğer yandan talep arzı oluşturuyor ve kriz sonrası daralmalardan kaynaklanan tarihsel olarak gelen düşük verimin ve genişlemenin birleşimi şirketlerin bu fırsattan yararlanarak tahvil ihraç etmesine neden olabilir" denildi.

Pandemi sürecinde oluşturulan ek nakit varlıklara sahip olan sadece ABD şirketleri değil. Hükümet yardımlarıyla Nisan 2020’de %33,7 ile zirve yaparak rekor seviyeye ulaşan ABD hane halkı tasarrufları Mayıs ayında düşüş göstermesine rağmen %12,4’le hala normal seviyenin üzerinde seyrediyor.

Tüm bu olumlu verilere karşın FED’in %2’lik uzun vadeli enflasyona ulaşmasıyla tahvil piyasası ABD ekonomisi için potansiyel bir sorun sinyali vermeyi sürdürüyor.

Varlık yönetimi şirketi Dakota Wealth Management’ın Kıdemli Portföy Yöneticisi Robert Pavlik, ekonomik büyümenin zora girmesi durumunda FED desteğinin geri çevrilmesinin daha zor olabileceği düşüncesini paylaşarak, "Bu durum, büyüme odaklı hisse senetlerine olan talebi körüklemektedir" dedi.

Ekonomik veriler normale dönüyor

Columbia Threadneedle’ın ABD’deki gündelik hayat, iş hayatı ve turizm sektörü gibi birçok veriyi ölçen araştırmasına göre ABD’de günlük yaşam %80 oranında normale döndü. Cuma günü paylaşan güçlü istihdam raporu verileri, ABD işgücü piyasasında Haziran ayında iyileşmenin devam ettiğine de işaret etti. Ancak gelişim bu hızda devam ederse istihdamın Kovid öncesi seviyelere dönmesi için bir yıldan fazla bir süre gerekebilir.

MUFG Amerikan Menkul Kıymetler birimi ABD Makro Stratejisi George Goncalves FED’in kolay para politikasından dönüş sinyalleri vermesine dikkat çekerek, “FED'in zekice yaptığı şey, konuyu enflasyondan iş piyasasına kaydırmak oldu. Eğer iş hayatını normal seviyeye geri çevireceksek bu sadece teşviklere bağlı olmamalı. Şirketler daha fazla kişiyi işe alıp daha fazla insanı istihdama kazandırmalı. Bu oldukça önemli” ifadelerine yer verdi.

ABD borsaları bugün 4 Temmuz tatili nedeniyle kapalı olacak. Ancak Salı günü hizmet sektörünün haziran ayındaki aktivitesine ilişkin veriler paylaşılacak. Çarşamba günü ise Mayıs ayı istihdam açılış verileri ve FED’in en son Açık Piyasa Toplantısı’na ilişkin tutanaklar paylaşılacak.

J O Hambro’dan Caputo Avrupa borsalarının hala yükseliş gösterdiğini belirterek bölgenin ABD’den daha erken toparlanma sürecine girdiğine dikkat çekti. Avrupa’da geçen hafta iklim yasasının sürpriz bir şekilde yüksek bir onayla geçtiğini hatırlatan Caputo, “Kriz Avrupa’yı bir araya getirdi” açılmasında bulundu.

Piyasalarda sert fırtınalar geride kaldı

 

Piyasalar, pandemiyi fiyatlamaya devam ediyor

 

Ethereum’da büyük hareket hazırlığı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)