E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalarda temkinli duruş sürüyor---

Küresel piyasalarda temkinli duruş sürüyor

Küresel piyasalarda temkinli duruş sürüyor
31 Ekim 2018 - 08:09 borsagundem.com

ABD borsalarındaki yükseliş, düşüşe geçen AB borsalarına pozitif yansıdı ancak yatırımcılar alımlarda temkinli davrandı

Asya borsaları, Wall Street'i izleyerek 20 ayın dip seviyelerinden yükselişe geçti. Yatırımcılar bugünkü alımlara rağmen küresel hisse piyasaları genelinde Ekim ayı genelinde görülen sert düşüşler nedeniyle temkinli olmayı sürdürüyorlar.

ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimleri, önümüzdeki dönemde ABD'li şirketlerin kârlarının azalacağına dair endişeler ve gelişmiş ülkelerde borçlanma maliyetlerinin yükseleceği beklentisi son birkaç haftada hisse piyasalarında oynaklığa neden oldu. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi bugün yüzde 0.8 yükselse de ayın tamamına bakıldığında yüzde 11'e yakın geriledi. Endeks hafta başında Şubat 2017'den bu yana en düşük seviyeyi gördü.

ABD borsaları da son günlerdeki sert kayıpların ardından yatırımcıların düşen fiyatlardan yaptıkları alımlarla yonga üreticileri ve taşımacılık şirketleri öncülüğünde dün yüzde 1'in üzerinde yükseldi.
Asya'da Hong Kong'un Hang Seng yüzde 1, Shanghai bileşik endeksi yüzde 0.8'in üzerinde yükseldi. İki endeks de Çin'de beklentilerin altında kalan zayıf imalat sektörü verisine rağmen prim yaptı. 

DÖVİZ

Dolar, ABD ekonomisinin diğer gelişmiş ekonomilerden daha iyi performans göstereceği ve Fed'in faiz artırımlarına devam edeceği beklentisiyle dün değer kazanarak başlıca para birimleri karşısında yaklaşık 16 ayın zirvesine yakın seyrini sürdürdü. Dolar yen karşısında dün yüzde 0.6 değer kazandıktan sorna bugün de yüzde 0.1 primle 113.21 yenden işlem görüyor.
Dolar endeksi ise dün 97 seviyesine yükseldikten sonra bugün yatay seyrediyor.
 
Dolar endeksindeki yükselişte dün ABD'de tüketici güven endeksinin 18 yılın zirvesine çıkarak beklentileri aşmasının ve euro bölgesinde ekonomik büyümenin üçüncü çeyrekte beklentilerin altında kalmasının etkisi oldu. Euro, dolar endeksinde yüzde 58 ile en yüksek ağırlığa sahip para birimi.
Ay başından bu yana dolar karşısında yüzde 2.3 değer yitiren euro bugün yatay seyrederek 1.1343 dolardan işlem görüyor.

PETROL

Petrol fiyatları art arda üç gün geriledikten sonra bugün yükseldi, ancak arzdaki artış ve ABD-Çin ticaret gerilimi nedeniyle talebin güç yitireceği endişeleri kazanımları sınırladı. Brent ham petrolünün varil fiyatı yüzde 0.6 yükselişle 76.38 dolarda bulunuyor. Brent dün gün içinde 75.09 dolar ile 24 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyeyi gördükten sonra günü yüzde 1.8 kayıpla kapattı.
Petrol piyasalarında gösterge olan Brent ve ABD hafif ham petrolünün varil fiyatları Ekim'in ilk haftasında dört yılın zirvelerini gördükten sonra bugüne kadar 10 dolara yakın düştü. Petrol seviyelerden kapanması halinde Temmuz 2016'dan bu yana en kötü aylık performansı kaydetmiş olacak. 

ALTIN

Altın, Asya borsalarındaki yükseliş ve doların değer kazanmasına paralel olarak iki haftadan uzun bir sürenin en düşük seviyesine indi. Altın son günlerdeki kayıplarına rağmen bu seviyelerden kapanması halinde altı aydır süregelen düşüş trendini kırmış olacak. Altının spot piyasadaki ons fiyatı seans içinde 1,215.35 dolara kada gerileyerek 12 Ekim'den bu yana en düşük seviyeyi gördükten sonra 1,217.26 dolara indi. Ayın tamamına bakıldığında ise yüzde 2.4 değer kazanarak Ocak'tan bu yana en iyi performansı kaydetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)