E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalarda tedirginlik sürüyor---

Küresel piyasalarda tedirginlik sürüyor

Küresel piyasalarda tedirginlik sürüyor
03 Şubat 2017 - 08:56 borsaningundemi.com

Uluslararası piyasalarda Trump rallisi sona ererken dolar geriledi, tahviller yükselişe geçti

Çin hisse senetleri Beijing'in kısa vadeli faizleri beklenmedik bir şekilde artırarak ABD Başkanı Donald Trump'ın agresif politikalarından doğan endişeleri daha da yükseltmesiyle bugün geriledi ve Asya piyasalarında son iki haftanın en sert kayıplarının yaşanmasına öncülük etti.

Çin Yeni Yılı dolayısıyla bir haftalık tatilin ardından bugün tekrar açılan Çin piyasalarında hisse senetleri gerilerken, Çin Merkez Bankası'nın açık piyasa işlemleri için faiz oranlarını 10 baz puan artırması üzerine yuan da değer kaybetti.

Hong Kong'da bulunan Natixis kıdemli ekonomisti Iris Pang, "Benim Çin'de faizlerin artırılmasına yönelik yorumum, piyasa düzenleyicilerinin şirketlerde aşırı kaldıraç olmasının önüne geçmek istemesi ki böylesi bir durum fazla likidite ve düşük borçlanma maliyetinin olduğu bir ortamda gerçekleşebilir" dedi.

Analistler bu faiz artışının yerel piyasalar için bir politika sıkılaşmasında hızlanmayı gösterdiğini ve son aylarda yaşanan rekor sermaye çıkışı üzerine yuanı desteklemeyi hedeflediğini belirtiyorlar.

Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 0.3 gerilerken, Japon Nikkei  endeksi de bu düşüşlere eşlik etti.

ABD'de ise yatırımcıların Trump politikalarına yönelik endişelerinin devam etmesinden dolayı S&P 500 endeksi altı hafta önceki seviyelerinin yakınlarında yeniden işlem görmeye başladı.

Küresel piyasalarda bugün ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verileri beklenirken, Reuters anketine katılan ekonomistler Aralık ayında 156,000 artan tarım dışı istihdam oranının Ocak ayında 175,000 artmış olmasını ve işsizlik oranının da yüzde 4.7 ile dokuz yılın en düşük seviyelerinin yakında kalmasını bekliyorlar.

DÖVİZ

Dolar bugün açıklanacak olan tarım dışı istihdam verileri öncesinde yatırımcıların Fed'in bir sonraki faiz artışı için ipuçları görebilmek adına bekleme moduna geçmesiyle hafif artışlar gerçekleştirse de haftalık bazda kayıp gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Doların diğer altı büyük para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden dolar endeksi .DXYyüzde 0.1 yükselerek 99.867 seviyesine çıktı. Endeks haftalık bazda yüzde 0.6 kayba hazırlanıyor.

Dolar, yen karşısında da yüzde 0.1 yükselerek 112.94 seviyesine çıkarken, haftalık bazda ise yüzde 1.9 aşağıda. Euro ise yatay bir seyirle 1.0758 dolar oldu.

TAHVİL PİYASASI

ABD'de Hazine tahvil getirileri, yatırımcıların bugün açıklanacak olan ve Fed'in faizleri ne zaman artırabileceğine dair bir ipucu verebilecek tarım dışı istihdam verilerini beklemesiyle beraber dün yatay bir seyir izledi.

Ayrıca yatırımcılar Çarşamba günü sonlanan Fed toplantısında bankanın tutumunu beklediklerinden daha az şahin olarak algıladılar.

Hazine tahvil getirileri dün erken saatlerde devam eden Fed fiyatlamalarından dolayı düşüş gerçekleştirse de günün ilerleyen saatlerinde tekrar yatay seyre döndü.

PETROL

Petrol fiyatları ABD Başkanı Donald Trump'ın bazı İran kurumlarına yeniden yaptırım uygulayabileceği ihtimali ile tansiyonun yükselmesinin ardından değer kazandı.

Analistler, Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak'ın, petrol üreticilerinin Aralık'ta varılan anlaşma çerçevesinde üretimlerini azalttıklarını açıklamasının da fiyatlardaki artışa destek olduğunu belirtiyorlar.

Brent ham petrol fiyatları gün içerisinde 21 sent artışla 56.77 doları görürken, ABD türü ham petrol de 28 sent değer kazanarak 53.82 dolar oldu.

ALTIN

Altın fiyatları güçlü dolar ve yatırımcıların dün altında 11 haftanın zirvesinin görülmesinin ardından kâr satışları yapmasıyla beraber bugün geriledi.

Spot altının ons fiyatı yüzde 0.2 düşerek 1,213.53 dolardan işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)