E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel piyasalarda mart ayı mı tekrarlanıyor---

Küresel piyasalarda mart ayı mı tekrarlanıyor

Küresel piyasalarda mart ayı mı tekrarlanıyor
18 Kasım 2020 - 09:15 borsaningundemi.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bugün yatay açılış yapması öngörülüyor.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 2,57 değer kaybederek günü 1.259 puandan tamamladı.
Toplam işlem hacmi 27,5 milyar lira ile rekor seviyede gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 5,31 ve holding endeksi yüzde 3,56 değer kaybettiği günde sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 1,10 ile ticaret, en çok gerileyen ise yüzde 5,71 ile turizm olduğu görüldü.
Avrupa borsaları, artan vaka sayısı ve makroekonomik verilerin etkisiyle günü karışık seyirle tamamladı.
Kapanışta, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,21 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,55 değer kazandı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,87 ve Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,04 değer kaybetti.
ABD Borsaları günü düşüşle tamamladı. Kapanışta, Dow Jones endeksi yüzde 0,56, S&P 500 endeksi yüzde 0,43 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,21 değer kaybetti.
Bugün, Yurtiçinde sakin veri akışı takip edilirken, Global piyasalarda İngiltere ve Euro Bölgesi TÜFE ve ABD’de Konut sektörüne dair veriler izlenecek. Ayrıca, gün içerisinde Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Lagarde, FOMC üyelerinden Williams ve Bullard’ın açıklamaları takibimizde olacak.
Haftanın üçüncü işlem gününde, yaşanan global salgına dair artan vaka sayıları risk iştahı üzerinde baskı unsuru olarak görülmeye devam ederken Asya seansında ve küresel piyasalarda işlem gören endeks/endeks vadeli işlem sözleşmeleri fiyatlama davranışlarında ayrışmanın devam ettiği izleniyor.

Manşette Öne Çıkanlar
• Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki sunuşunda Türkiye'de büyüme süreciyle enflasyon hedefinin çelişmeyeceğini söyledi. Büyümenin 2020 yılında yüzde 0,3 oranında gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti. 2020 sonu itibariyle bütçe açığı geçici olarak artacak. Yılsonu bütçe açığı/GSYH oranını yüzde 4,9'un altı olarak tahmin ediyoruz dedi.
• Uluslararası derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye'de tahsili gecikmiş alacak rasyosunun 2021 sonunda ikiye katlanabileceğini belirtti. S&P Global Türkiye tahsili gecikmiş alacakların kredilere oranının 2020’deki yüzde 5 oranından yaklaşık yüzde 11’e yükselebileceğini tahmin ediyor. Kurum yapılandırılmış kredileri de içeren sorunlu kredi oranının yüzde 20’yi aşabileceğini belirtti.
• Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri Eylül 2020 verilerine göre; Eylül sonu itibarıyla, kısa vadeli dış borç stoku, 2019 yıl sonuna göre % 8,8 oranında artışla 134,0 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde, bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku % 1,9 oranında artarak 57,1 milyar dolar olurken, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku % 4,8 oranında azalarak 55,9 milyar Dolar düzeyinde gerçekleşti.
• Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan Konut Fiyat Endeksi Eylül 2020 verilerine göre; 2020 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,6 oranında artan Konut Fiyat Endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 27,3, reel olarak ise yüzde 14,0 oranında arttı.
• ABD Başkanı Donald Trump'ın Fed için aday gösterdiği ve Fed'in bağımsızlığı ile ilgili görüşleri dolayısıyla eleştirilen Judy Shelton'ın Fed Yönetim Kurulu adaylığı ABD Senatosu'ndan onay alamadığı medyada yer aldı.
• Fed Başkanı Jerome Powell, koronavirüs vakalarında yaşanan artışın ABD ekonomisindeki toparlanma sürecine zarar verdiği konusunda uyarıda bulunurken, toparlanmanın ivme kaybettiğini belirtti. Powell, ABD’nin tam istihdama ulaşması için “gidilecek uzun bir yol” olduğunu ifade etti.
• Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, koronavirüs pandemisine bağlı olarak ortaya çıkan ekonomik krizin, bir finansal krize dönüşmemesini sağlamanın, politik yapıcıların önündeki en büyük zorluk olduğunu ifade etti. Lagarde, AMB’nin temel politika araçları olarak, 1,35 trilyon euroluk acil tahvil alım programı ile uzun vadeli banka kredilerine odaklanmayı sürdüreceğini belirtti. Kısa sürede çıkacak bir aşının AMB’nin mevcut tahminlerini değiştirmeyeceğini söyleyen Lagarde, bankanın zaten bu yönde bir tıbbi çözümün 2021’de geleceğini varsaydığını açıkladı. AMB Başkanı Lagarde, 2021’in ilk yarısının zorlu geçeceğini öngördü ve yılın ikinci yarısından önce salgıni öncesi seviyelerin yakalanamayacağını tahmin ettiğini açıkladı.
• Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hafta sonları tedarik ve üretim zincirleri aksamayacak şekilde 10.00 ile 20.00 saatleri arası dışında sokağa çıkma sınırlaması uygulanacağını" açıkladı. 65 yaş ve üstü için uygulanan belirli saatlerde sokağa çıkma uygulaması, çalışanlar hariç olmak üzere 20 yaş altına da teşmil edileceği, sinemalar, sektörün talebine de uygun şekilde yıl sonuna kadar kapalı kalacak" dedi.
• ABD Başkanı Donald Trump, 2020 seçimlerinde usulsüzlük olmadığı yönünde açıklama yapan, ABD Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı Direktörü Chris Krebs'in görevine son verildiğini sosyal medya üzerinden açıkladı.
• Haftanın üçüncü işlem gününde, yaşanan global salgına dair artan vaka sayıları risk iştahı üzerinde baskı unsuru olarak görülmeye devam ederken, Borsa İstanbul’un bugün yatay açılış yapmasını öngörüyoruz. (Açılış beklentisinde uygulanan metodolojide: 0-2,0 puan aralığı yatay, 2,0-4,0 puan aralığı hafif alıcılı, 4,0 puan üstü pozitif, 0--2,0 puan aralığı yatay, -2,0--4,0 puan hafif satıcılı ve -4,0 puan üstü negatif olarak değerlendirilmektedir.

Endekste yatay açılış bekleniyor

 

Piyasada satış baskısı yeni dönem algısı ile dengeleniyor

 

Piyasada kar satışı sonrası tepki alımları bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)