E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Küresel finans piyasalarındaki kargaşa, hisse senetlerindeki satış dalgası ve güvenli varlıklardaki yükselişin ardından yatırımcıların Donald Trump'ın ABD başkanlık seçimlerindeki sürpriz galibiyetinin etkilerini tekrar değerlendirmesiyle, hafifledi.
S&P 500 Endeksi'nde kayıpların izin verilen en fazla seviyeyi görmesi ardından gösterge, Avrupa hisse senetleri ile kayıplarını azalttı. Yen ve altın kazançlarını azalttı. ABD 5 yıl ve 30 yıl vadeli tahvillerinin faizleri arasındaki fark, Başkan Trump'ın ekonomik büyümeyi desteklemek için harcamaları artıracağına ilişkin spekülasyonun etkisiyle arttı. Vadeli kontratlar dikkate alındığında, Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme ihtimali önemli ölçüde azaldı. Meksika Pesosu gelişen piyasa paralarının kayıplarına öncülük etti. ABD ticaret politikalarının korumacılığa yöneleceği yönündeki beklentiler, gelişen piyasa paralarının değer kaybetmesinde etkili oldu.
Londra'da Bank of Montreal'den Craig Collins, “Riskli varlıklar, düşük seviyelerden etkileyici bir toparlanma kaydetti. Piyasanın ciddi bir riskten kaliteye kaçış algısıyla başladığı dikkate alınırsa bu çok şaşırtıcı. Şimdi ilk kayıplar siliniyor. ABD'de işlemler başladığında yataya dönebilir” dedi.
Göçmenlik konusunda aman vermeyeceğini açıklayan Trump, Meksika dahil olmak üzere serbest ticaret anlaşmalarını yeniden masaya yatıracağını taahhüt etmişti.
Hisse senetleri
Chicago Ticaret Borsası'nda işlem gören S&P 500 Endeks vadeli kontratları kayıplarını yüzde 5 ile izin verilen en yüksek seviyeye taşımasının ardından Londra satiyle 09:54'te düşüşünü yüzde 1.6 ile sınırladı.
Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 2.4 gerilemesinin ardından kayıplarının bir kısmını geri alarak yüzde 0.3'e indirdi. Almanya ve Fransa'da hisse senedi endeksleri yüzde 0.5'in üzerinde düştü. Sağlık sektörü hisselerindeki yükseliş, kayıpları dengeledi. Climton'ın ilaç fiyatlarının kontrolüne yönelik açıklamalarına ilişkin endişelerin yatışması, sağlık sektörü hisselerinin yükselişinde etkili oldu.
MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 2 gerileyerek yaklaşık iki ayın en sert düşüşünü kaydetti. Donald Trump'ın korumacı politikalarına ilişkin kaygılar, gelişen piyasa varlıklarındaki düşüşte etkili oldu. Hong Kong, Güney Kore ve Tayvan kayıplara öncülük etti.
Para birimleri
Meksika Pesosu 20.7818 ile dolar karşısında rekor düşük seviyye geriledi ve küresel çapta en fazla değer kaybeden para birimi oldu. Yüksek faizli paralar düşerken, Güney Afrika Randı yüzde 2.3 düştü ve Güney Kore Wonu yüzde 1.3 değer kaybetti.
Güvenli liman olarak düşünülen para birimleri güç kazandı. Japon Yeni, yüzde 1.7 tırmandı. Euro, ABD Doları karşısında yüzde 2.5 güçlendi.
Tahviller
ABD hazine tahvillerinin getiri eğrisi dikleşti. 30 yıl vadeli tahvillerin faizi 18 baz puan artarak yüzde 2.80 seviyesine tırmandı ve 5 yıl vadeli tahvillerin faizi 4 baz puan düşerek yüzde 1.37'ye geriledi. 10 yıl vadelilerin faizi ise yüzde 1.71'e gerilemesinin ardından 10 baz yükselerek yüzde 1.96 oldu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:19)