E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalarda gündem enflasyon ve bilanço sezonu---

Küresel piyasalarda gündem enflasyon ve bilanço sezonu

Küresel piyasalarda gündem enflasyon ve bilanço sezonu
08 Ocak 2024 - 14:05 borsaningundemi.com

2024 yılına zayıf bir başlangıç yapan küresel piyasalar yeni haftada enflasyon verilerini ve dördüncü çeyrek bilançolarını izleyecek

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında bilanço sezonu başlıyor. Yatırımcıların dev bankaların finansal raporlarına ve enflasyona ilişkin öngörüleri hafta boyunca piyasaya yön verecek.

Ekonomik veriler cephesinde kritik bir bekleyiş var. Perşembe günü aralık ayı ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) raporu yayınlanacak. ABD Üretici Fiyat Endeksi’nin (ÜFE) cuma günü açıklanması bekleniyor. Yatırımcılar için kritik hafta JPMorgan, Wells Fargo, Bank of America, BlackRock ve Citi’nin dördüncü çeyrek bilançolarını paylaşmasıyla kapanacak.

YahooFinance’in haberine göre, ABD borsaları dördüncü çeyrek bilanço sezonuna bekleme modunda giriyor. S&P 500 Endeksi üst üste dokuz haftalık yükselişlerin ardından 2024'ün ilk haftasını ekside bitirdi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi son beş seansta yaklaşık %4 düştü. S&P 500’ün %2 gerilediği hafta boyunca Dow Jones Endeksi’ndeki düşüş de %1’di.

Aralık ayı istihdam raporun sürpriz bir şekilde ABD istihdam piyasasını 2023’ü büyük ölçüde sağlam bir temelde bitirdiğini gösterdi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, aralık ayında ABD ekonomisine 216.000 yeni istihdam eklendi. Bu rakam bir önceki aya göre yaklaşık 40.000 daha fazla ve Wall Street’in beklentilerinin de üzerinde. ABD işsizlik oranı da tarihin en düşük seviyesine yakın olan %3,7’de sabit kaldı.

Enflasyon için önemli bir gösterge olan ve çalışanların işgücü piyasasında ne kadar kaldıraca sahip olduğunu gösteren ortalama saatlik ücretler aylık bazda %0,4 ve geçen yıla göre %4,1 arttı. Ekonomistlerse ücretlerin aylık bazda %0,3, yıllık bazda %3,9 artmasını bekliyordu.

Habere göre Jefferies ABD Ekonomisti Thomas Simons konuyla ilgili açıklamasında, “Ücret verilerindeki güç, ABD Merkez Bankası’nın (FED) bir süre daha beklemede kalacağını savunuyor. Ortalama saatlik kazançlar, son birkaç ayda enflasyondan önemli ölçüde daha hızlı artıyor. FED, enflasyonu %2'ye düşürme konusunda kaydettikleri ilerlemeden memnun, ancak ortalama saatlik kazançlarda devam eden güç, bu 'son adım’ sorununun çözülmesini daha da zorlaştıracak” ifadelerine yer verdi.

Simons’un işaret ettiği üzere FED’in faiz oranlarının ne zaman düşüreceği konusundaki tartışmalar piyasalara hakim olmayı sürdürüyor. Goldman Sachs ilk faiz indiriminin mart ayında geleceğini düşünüyor.

Goldman'ın Jan Hatzius liderliğindeki ekonomi ekibi cuma günü yaptığı açıklamada, "Düşük çekirdek enflasyon nedeniyle mart, mayıs ve haziran aylarında FED faiz oranlarında art arda üç 25 baz puanlık indirim beklemeye devam ediyoruz" denildi.

Şimdilik piyasalar Goldman’la aynı doğrultuda fiyatlandırma yapıyor. Ancak oranlar değişiyor gibi gözüküyor. Cuma günü akşam saatleri itibariyle mart ayında FED’in faiz indirimi gerçekleşmesi senaryona vadeli piyasa yatırımcıları kabaca %66 ihtimal verdi. CME FedWatch göstergesine göre bir hafta öncesinde ise yatırımcılar aynı senaryoya %88 ihtimal veriyordu.

FED’in ne zaman faiz artırımına gideceği konusundaki tartışmaların çoğu, enflasyonun %2 hedefine doğru ilerlediği konusunda Amerikan merkez bankasının ne kadar emin olabileceğine odaklanıyor. Dolayısıyla hafta içerisinde açıklanacak TÜFE rakamları da ayrı bir önem taşıyor.

Wall Street ekonomistleri, manşet enflasyonun aralık ayında yıllık %3,2 artmasını bekliyor. Diğer bir deyişle kasım ayında görülen %3,1'lik enflasyondan hafif bir artış bekliyor. Fiyatların aylık bazda ise %0,2 artacağı ve Kasım ayındaki %0,1'e göre hafif bir biçimde hızlanacağı öngörülüyor.

Gıda ve enerji fiyatlarının dışarıda tutulduğu ‘çekirdek’ enflasyonunsa aralık ayında geçen yıla göre %3,8’lik artış bekleniyor. Bu da kasım ayındaki %4,0’lık artıştan bir yavaşlama anlamını taşıyor. Aylık çekirdek enflasyonunsa %0,3 olması bekleniyor.

Wells Fargo ekonomi ekibinin son araştırma notunda konuyla ilişkili, “Her şey göz önünde tutulduğunda TÜFE raporunun FOMC’yi haziran ayında faiz indirimlerine başlatacak şekilde enflasyonda yavaşlamanın devam ettiğini göstermesini bekliyoruz. Enerji fiyatları geçen ay daha istikrarlıydı ve ekim ve kasım aylarında meydana gelen büyük düşüşlerin tekrarlaması pek olası değil. Talebin normalleşmesi, tedarik zincirlerinin daha sağlıklı seyretmesi ve emtia fiyatlarının zirveden gerilemesiyle temel tüketim mallarındaki enflasyonda düşüşün devam etmesini bekliyoruz" ifadelerine yer verildi.

Kurumsal şirketler cephesinde ise dördüncü çeyrek bilançoları ağır top niteliğindeki şirketlerin raporlarıyla başlayacak. Delta Air Lines, JPMorgan, Citi, Wells Fargo, Bank of America ve BlackRock cuma günü finansal raporlarını açıklamaya hazırlanıyor.

Yatırımcılar, tüketici harcamalarının yanı sıra yüksek faiz ortamında şirketlerin nasıl performans gösterdiğini de izleyecek. Wells Fargo Analisti Mike Mayo’ya göre 2024’te FED’in faiz indirimi olasılığı banka hisselerine de destek olabilir.

Mayo YahooFinance’teki açıklamasında, “FED’in aralık ayındaki politika değişimiyle banka hisselerinin daha iyi performans göstermeye başladığını gördünüz. Ancak faiz indirimlerinin gerçekten başladığını gördüğünüzde bana kalırsa bankalar daha da iyi performans gösterecek. Aşağı yönlü risklerin de azalacağını düşünüyorum” dedi.

Finans sektörü, şirketlerin dördüncü çeyrekte nasıl performans gösterdiğine dair ilk göstergeleri sağlayacak. Genel olarak, Wall Street dördüncü çeyrek bilançoları konusunda giderek daha karamsar hale geldi. 30 Eylül'den bu yana, S&P 500 bilanço tahminleri FactSet'e göre %6,8 düştü. Bu, 2022'nin üçüncü çeyreğinden bu yana en büyük beklenti düşüşüne işaret ediyor. Bilanço beklentilerindeki 20 yıllık ortalama düşüşse %3,8 seviyesinde.

Deutsche Bank ABD Hisse Senetleri Baş Stratejisti Binky Chadha, bilançolarda daha güçlü bir çeyrek öngörüyor. Ancak baş stratejist büyük yıl sonu rallisi sonucunda hisse senetlerinin istikrarsız bir konuma geldiğini belirtiyor. Chadha'ya göre beklentilerin üzerindeki bilançolar bile piyasaya bir destek sağlamayabilir.

Chadha, “Bilanço sezonlarındaki hisse senedi rallisinin boyutu, tarihsel olarak büyük ölçüde piyasa performansına ve hisse senedi konumlandırmasına bağlı olmuştur” diyor. Deutsche Bank baş stratejisti S&P 500 Endeksi’ndeki güçlü rallinin ardından Hisse senedi fiyatlarında güçlü bilançolara rağmen yumuşama görüleceği beklentisini sözlerine ekliyor.

Wall Street’in kaderi FED beklentilerine bağlı

 

2024 yılında küresel piyasalara yön verecek 5 dinamik

 

Küresel piyasalarda gözler ABD enflasyonunda

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)