E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin gelişmeler, fiyatlamalara yön veren temel risk unsuru olmayı sürdürürken ABD ve Batılı ülkelerin Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar açıklayacağı beklentileri risk algısını artırıyor.
Bu durum enflasyonist endişeleri de beslemeye devam ederken, merkez bankaları cephesinde dün Fed yetkililerinden gelen "şahin" açıklamalarla tahvil piyasasından çıkış hızlandı, dolar endeksi güçlendi.
Fed Yöneticilerinden Lael Brainard, enflasyonda daha fazla yükseliş olabileceğini, bunun daha hızlı faiz artışını gerektirdiğini söyledi. Enflasyondaki yukarı yönlü risklere işaret eden Brainard, "Fed, enflasyonu düşürmek için para politikasını düzenli olarak sıkılaştırmaya devam edecek. Mayıs toplantısından itibaren de bilanço hızlı şekilde küçültülecek." dedi. Kansas City Fed Başkanı Esther George da Fed'in faiz oranlarını mayısta yarım puan artırmasının bir seçenek olacağını belirterek, "Bence 50 baz puanlık faiz artırımı, diğer şeylerle birlikte dikkate almamız gereken bir seçenek olacak. Bilançonun politika faizi artışlarıyla birlikte nasıl hareket edeceğini düşünmeye çok odaklandım." ifadelerini kullandı.
Bankanın mayıs ayı toplantısında hızlı faiz artırımlarına bilanço daraltma sürecinin de eşlik edebileceğine işaret eden açıklamaların ardından ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 2,38 seviyelerinden yükselişe geçerek son 3 yılın zirvesi olan 2,63'ü test etti. Dolar endeksi ise arka arkaya 4'üncü işlem gününde de yukarı yönlü hareketine devam etti ve 99,6 ile Mayıs 2020'den bu yana gördüğü en yüksek seviyeye çıktı.
Emtia tarafında her ne kadar artan jeopolitik riskler fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskıları canlı tutsa da güçlenen dolar ve Çin'in Şanghay kentinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını kapsamında uygulanan karantina sürecinin uzatılması ile petrol ve metal fiyatlarında düşüş yaşandı. Brent petrolün varil fiyatı, dün 109 dolara kadar yükselmesinin ardından talep yönlü endişelerin öne çıkması ile 105 doların altını görürken, bugün 106,2 dolar seviyesinde dengelendi. Altının ons fiyatı ise 1.945 Dolar seviyelerinden düşüşe geçerek 1.916 dolara kadar geriledi.
Bu gelişmelerle dün New York borsasında da satış ağırlıklı bir seyir izlendi ve Dow Jones endeksi yüzde 0,80, S&P 500 endeksi yüzde 1,26 ve Nasdaq teknoloji endeksi yüzde 2,26 değer kaybetti. ABD endeks vadeli kontratlarında, bugün açıklanacak FOMC'nin 15-16 Mart'ta düzenlenen toplantısına ait tutanaklar öncesinde satıcılı seyir izleniyor.
Analistler, tutanaklarda mayıs ayı toplantısında faiz artırımları ve bilanço küçültme konusunda izlenecek yola dair ipuçlarının aranacağını söyledi. Piyasada, Fed'in yüzde 80 ihtimalle mayıs ayında 50 baz puanlık faiz artırımına gideceğinin fiyatlandığını aktaran analistler, söz konusu olasılığın artması ile piyasalardaki oynaklığın hızlanabileceğini ifade etti.
Avrupa tarafında, gündemin odağında Rusya'ya yönelik uygulanacağı belirtilen yeni yaptırımların enerji fiyatlarını ne şekilde etkileyeceği bulunuyor. Enflasyonist kaygıların da sürdüğü bölgede, pay piyasalarının gelişmelere duyarlılığının arttığı gözleniyor. Dün Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,65 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,28 gerilerken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,72 yükseldi. Dolardaki güçlenme ile avro/dolar paritesi gerilemesini 5'inci güne taşıdı ve 1,0891 ile bir ayın en düşük seviyesini gördü. Avrupa'da endeks vadeli kontratları da yeni güne düşüşle başladı.
Asya tarafında, artan Kovid-19 vaka sayıları karşısında bölgede alınan kısıtlama tedbirlerinin ekonomilere yansımasına ilişkin sonuçlar açıklanmaya başladı. Çin'de bugün açıklanan verilere göre, hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), martta önceki aya kıyasla 10 puanlık düşüşle 42'ye gerileyerek 2 yılın en hızlı daralmasını kaydetti. Bu gelişme sonrası iki günlük tatilin ardından bugün işleme açılan Çin'de Şanghay bileşik endeksi kapanışa yakın yüzde 0,2, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,4 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,2 düşüşle seyrediyor.
Yurt içinde, dün Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,64 değer kazancıyla tamamlayarak kapanış rekorunu 2.326,29 puana taşıdı. Dolar/TL ise dün yüzde 0,2'lik artışla 14,7196'dan kapanmasının ardından bankalararası piyasanın açılışında bugün yatay seyrediyor.
Analistler, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin belirsizliklerin sürmesi ve artan enflasyonist baskılarla küresel pay piyasalarında dalgalı bir seyrin hakim olduğunu belirterek, Borsa İstanbul'un pozitif ayrıştığını ifade etti.
Tahvil ve emtia piyasalarındaki hareketliliğin de dikkatle izlenmesi gerektiğini vurgulayan analistler, bu kapsamda Fed'in bugün açıklanacak mayıs ayı toplantı tutanaklarının kritik önem taşıdığını söyledi.
Analistler, bugünün veri gündeminde ise Almanya'da fabrika siparişleri ve Avro Bölgesi'nde Üretici Fiyat Endeksi'nin (ÜFE) öne çıktığını dile getirerek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 2.290 puanın destek, 2.400 seviyesinin direnç konumunda bulunduğunu bildirdi.
Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:
09.00 Almanya, şubat ayı fabrika siparişleri
12.00 Avro Bölgesi, şubat ayı Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE)
21.00 ABD, FOMC toplantı tutanakları
Borsa bugün nasıl bir seyir izleyecek?
Altın nasıl bir seyir izleyecek?
Doların son beş günlük kapanışları yukarıda
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:38)