E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalarda FED partisi---

Küresel piyasalarda FED partisi

Küresel piyasalarda FED partisi
14 Aralık 2023 - 13:55 borsagundem.com

Wall Street yatırımcıları FED sonrası topyekûn ralli havasına girdi. Hisse senetleri, tahviller ve döviz piyasaları FED’den gelen güvercin açıklamalar sonrasında aynı anda yükselişe geçti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street yatırımcıları son yıllarda oldukça keskin bir görüş ayrılığı içerisindeydi. Ancak ABD Merkez Bankası’nın (FED) çarşamba günkü toplantısının artından tüm yatırımcılar aynı noktada birleşti: Dünyanın en büyük ekonomisinde bir zamanlar düşünülemez olarak görülen yumuşak iniş planı hiç olmadığı kadar yakın ve merkez bankası yetkilileri büyük bir para politikası değişimini planlıyor.

Bloomberg’ün haberine göre FED yönetimi 2024 için beklenenden daha agresif faiz indirimleri tahmini yayınlayarak tarihi nitelikteki sıkı para politikasının sona erdiğinin en net sinyalini verdi. Söz konusu sinyal yakın zamanda görülen en büyük piyasa rallilerinden birinin fitilini ateşledi.

Piyasaların neredeyse hiçbir köşesi çarşamba günü başlayan ve Perşembe gününe kadar uzanan rallinin dışında kalmadı. Küresel çapta hisse senetleri yükselişe geçti. ABD Hazinesi tahvilleri mart ayından bu yana en iyi işlem gününü geçirdi. Küresel para birimleri dolar karşısında değer kazandı. Şirket tahvilleri de piyasa rallisine katıldı.

Habere göre piyasa performanslarına bakıldığında son 15 yılın en iyi FED günü kayda geçti. Yatırımcılar, FED Başkanı Jerome Powell'ın hâlâ genişleyen bir istihdam döngüsüne rağmen dezenflasyonist bir görüşü benimsemesiyle büyük ölçüde zafer ilan ettiler. Ayrıca Avrupa’daki merkez bankalarının tavır değiştireceğine dair beklentiler de yükseldi.

50 Park Investments'ın kurucusu Adam Sarhan, "Bu, Wall Street'te on yıllardır en agresif faiz artırım döngüsünün sona ermesiyle oluşan büyük bir paradigma değişimidir. FED artık enflasyonu 1 numaralı düşmanı olarak görmüyor" dedi.

Yatırımcılar şimdi FED’in 2024'te altı kez çeyrek puanlık faiz indirimi gerçekleştireceğini fiyatlıyor. Bu sayı FED yetkilileri tarafından kaleme alınan üç faiz artışı beklentisinin iki katı. Goldman Sachs Group ekonomistleri, tahminlerini mart ayından itibaren faiz indirimlerini gösterecek şekilde revize ettiler. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Goldman Sachs strateji ekibi bir önceki raporunda faiz indirimlerinin piyasalarda aşırı fiyatlandığını ve yılın ilk yarısında faiz indirimi yapılacağı beklentilerinin açığa satışa alınabileceğini dahi belirtmişti.

Elbette piyasalardaki coşkunun devamının geleceğine dair bir garanti yok. Piyasalar son iki yılda defalarca faiz indirimleri konusunda bahse girdi. Ancak FED’in sıkı para politikasının değişmemesiyle adeta ters ayakta yakalandılar.

FED yönetimi aralık ayı toplantısında faiz oranlarının %5,25 ila %5,50 seviyesinde sabit tutmayı kabul etti. Powell enflasyonun yeniden yükselmesi durumunda FED’in faizleri yeniden yükseltmeye hazır olduğunu da açıklamasına ekledi.

Önümüzdeki aylarda enflasyonun veya istihdam verilerinin beklenmedik yükselişi durumunda rotanın yeniden tersine döneceğini hayal etmek zor değil. Ancak yine de Wall Street’teki çok az sayıdaki yatırımcı bu endişeleri paylaşıyor.

Bir dönem New York FED’in başkanlığını yapan Bloomberg yorumcusu William Dudley Powell’ın açıklamalarının “ateşe körükle gitmek” olduğunu söyledi. Dudley, “Powell para politikasında uzun süreli gecikmelerden bahsediyor. Ancak finansal koşullar birkaç ay öncesine göre çok daha uyumlu konumda” ifadelerine yer verdi.

Powell’ın açıklamalarının ardından Dow Jones Endeksi rekor seviyelere tırmandı. Nasdaq 100 vadelileri perşembe günü itibariyle endeksi rekor kapanışa doğru itiyor. Asya hisse senetleri %1,4 yükseldi. Avrupa borsalarında ise STOXX 600 Endeksi %1,57 yükselişle işlem görüyor.

10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ağustos ayından bu yana ilk kez %4 seviyesinin altında düştü ve %3,948’e geriledi. 2 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri de 30 baz puanın üzerinde düşerek %4,328 ‘e geriledi. Amerikan Hazine tahvilleri mart ayındaki bölgesel bankacılık krizinin zirvesinden bu yana en iyi işlem gününü geçirdi.

Bloomberg Makro Stratejisti Mary Nicola konuyla ilgili açıklamasında, “FED, hem tahvil hem de hisse senedi boğaları için tatmin edici bir yıl sonu finali yaptı. FED açıklamaları sadece ABD'de değil, gelişmekte olan piyasalarda da riskli varlıklar için yıl sonuna kadar sorunsuz bir seyir öneriyor" ifadelerine yer verdi.

Charles Schwab Sabit Gelir Baş Stratejisti Kathy Jones, “Bir parti yapıyoruz. 2024 beklentilerimde gelecek yıl için sabit gelir varlıkları konusunda oldukça pozitiftim. 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 4’e ulaşacağını düşünüyordum. FED’in üç faiz indirimi yapacağını ve belki de bir resesyonla %3,5 faiz getirisi alacağımızı düşünüyordum. Oysa şimdiden bu noktadayız ve yıla henüz başlamadık bile” açıklamasında bulundu.

Amerikan doları rakibi 10 para birimi karşısında değer kaybetti ve doların düşüşü perşembe gününe kadar devam etti. Gelişmekte olan piyasalarda da risk iştahı yükseliyor. Yatırım yapılabilir nottaki şirket tahvillerini, çürük tahvilleri ve emtiaları izleyen ETF’ler de yükselişe geçti.

Şimdiyse tartışmalar yatırımcıların çok hızlı bir şekilde çok ileri gitmiş olabileceği yönünde. DoubleLine Capital’dan Jeffrey Gundlach ise bunun böyle olduğunu düşünmüyor. Tahvil kralı olarak bilinen Gundlach 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerinin gelecek yıl %3’e kadar düşebileceğini söyledi. Gundlach, “Getiri eğrisinin tersine döndüğünü göreceğiz. Tahviller ralli yapmaya devam edecek. Trend sınıtlarını yıktık ve aşağıda gidilebilecek çok yer var” dedi.

Güvercin Powell sonrası yeni gündem faiz indirimleri

 

Wall Street, 2023’te borsaların neden yükseldiğini keşfetti

 

Goldman Sachs açıkladı: Yatırımcıların FED hevesi nasıl fırsata çevrilir?

 

Fed sonrası dolarda son durum

 

Altın fiyatlarına 'Fed' desteği

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)