E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalarda büyük değişim---

Küresel piyasalarda büyük değişim

Küresel piyasalarda büyük değişim
06 Haziran 2022 - 13:53 borsaningundemi.com

Morgan Stanley’den Ted Pick küresel piyasalarda önemli bir paradigma değişiminin yaklaşmakta olduğunu söyledi. Pick’e göre yatırımcıların 15 yıldır devam eden alışkanlıklarını değiştirmeleri zaman alacak

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD bankası Morgan Stanley’nin Eş Başkanı Ted Pick, küresel piyasaların, düşük faiz oranları ve ucuz maliyetli şirket borçları ile tanımlanan yaklaşık 15 yıllık bir dönemden sonra temel bir değişimin başlangıcında olduğunu söyledi.

CNBC’nin haberine göre New York’ta bir finans konferansında konuşan Pick, 2008 Küresel Finans Krizi’ni takip eden ekonomik koşullardan ve yeni ekonomik döneme geçişin 12, 18 veya 24 ay sürebileceğini söyledi.

Pick, “Olağanüstü bir dönemdeyiz. 100 yıldır ilk kez pandemiyle karşılaşıyoruz. 75 yıldır ilk kez Avrupa’da bir işgal görüyoruz. Son 40 yıldır (ABD’de) ilk kez enflasyonla karşılaşıyoruz. Pandemi, savaş ve enflasyonun iç içe geçtiği bu kombinasyona baktığınızda bu size paradigmanın değiştiğini, 15 yıl süren finansal baskılamanın sona erdiğini ve yeni bir çağın başladığını gösteriyor” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz hafta gerçekleşen finans konferansları yüksek rutbeli finans isimlerinin küresel finansa ilişkin endişelerini paylaşmalarına sahne oldu. Bu akım JPMorgan CEO’su Jamie Dimon’ın ekonomide “bir kasırganın yaklaşmakta olduğu” yorumlarıyla başlamıştı. Dimon’ın yorumlarına Goldman Sachs Başkanı John Waldron’dan katıldı ve finansal sistemdeki öngörülemez şokların birbirine geçtiğini söyledi. Yerel bir bankanın CEO’su olan Bill Demchak dahi bir resesyondan kaçışın imkansız olduğunu söyledi.

Morgan Stanley üst düzey yöneticisi ise yorumlarında sadece alarm vermekle kalmıyor önümüzdeki dönemin nasıl görüneceğine dair bazı işaretlerden de bahsediyor.

Ateş ve buz

Pick piyasaların iki temel güç tarafından domine edildiğini söyledi. Pick bu iki gücü açıklarken enflasyon endişelerini “ateş”, resesyon endişelerini ise “buz” olarak isimlendirdi. Morgan Stanley yöneticisi, “Ateşin çok yoğun hissedildiği dönemlere ve buzun hissedildiği dönemlere şahit olacağız ve müşteriler bu dönemler içerisinde yolunu bulması gerekecek” dedi.

Wall Street bankaları içindeyse, bazı işletmeler yükseliş gösterirken, diğerleri yavaş kalabilir. Finansal krizden sonraki yıllar boyunca, sabit gelirli yatırımcılar yapay olarak sakinleştirilmiş piyasalarla çalıştılar. Pick’e göre şimdiyse merkez bankaları enflasyonla mücadele ettikçe devlet tahvili ve döviz ticareti işlemleri daha aktif hale gelecek.

Piyasalardaki belirsizlik, en azından şu an için şirketlerin birleşme ve satın alma faaliyetlerini düşürdü. JPMorgan’ın geçtiğimiz ay paylaştığı banka raporunda, ikinci çeyrek yatırım bankacılığı ücretlerinin %45 oranında azaldığı, ticaret gelirlerininse %20 yükseldiği görülüyor.

Pick konuyla ilişkili yorumlarında, “Bankacılık takvimi bir miktar sakinleşti. Zira insanlar bu paradigma değişiminin er ya da geç açıklığa kavuşturulup kavuşturulamayacağını anlamaya çalışıyor” ifadelerine yer verdi.

Morgan Stanley yöneticisi kısa vadede, ekonomik büyüme devam ederse ve enflasyon yılın ikinci yarısında sakinleşirse, "Goldilocks" anlatısının (büyümenin yüksek enflasyona yol açmadığı her iki kuvvetin de birbiriyle paralel ilerlediği ekonomik ortam) ayakta kalacağını ve piyasaları destekleyeceğini söyledi. Ancak JPMorgan’dan Jamie Dimon ise Ukrayna savaşı sonucu yükselen gıda ve enerji fiyatları ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) bilanço küçültme hamlesi nedeniyle bu ihtimalin gerçekleşmesi konusunda karamsar davrandı.

Enflasyon ve resesyon endişeleri arasındaki git-geller bir gecede çözümlenecek gibi görünmüyor. Pick 2008 sonrası için kullandığı “finansal baskılama” dönemine atıfta bulunarak bu dönemde merkez bankası yöneticilerinin ülkelere ve şirketlere ucuz borç sağlamak için faiz oranlarını düşük tutmasına dikkat çekti.

Pick, “15 yıllık mali baskılama dönemi, sadece üç ya da altı ay içinde gitmeyecek. Önümüzdeki 12,18,24 ayda bir geçiş dönemi yaşayacağız” dedi. Morgan Stanley Eş Başkanı, “Bu paradigma değişimi bir noktada yeni bir döngü getirecek. Reel faiz oranları ve gerçek sermaye maliyetinin kazanan şirketlerle kaybeden şirketleri, kazanan hisselerle kaybeden hisseleri ayırdığı bir dünyanın nasıl bir şey olduğunu düşünmek zorunda kaldığımızdan beri çok uzun zaman geçti” ifadelerine yer verdi.

Citi, petrol fiyat beklentilerini yükseltti

 

FED’in varlık satışları piyasalara felaketi getiriyor

 

Avrupa borsaları yükselişle açıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)