E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
KÜRESEL PİYASALARDA ÖNE ÇIKANLAR
Piyasaların merakla beklediği Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz kararı açıklandı. TCMB politika faiz oranında 50 baz puan artış gerçekleştirerek % 8 seviyesine yükselti. Aynı zamanda koridorun üst bandında 25 baz puan faiz artışı yapıldı. Faiz oranlarının yanı sıra yabancı para zorunlu karşılık oranlarında da tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirime yöneldi. Böylece piyasalara 1,5 milyar ABD doları likidite sağlamış oldu. Faiz kararı sonrası Dolar TL paritesinde aşağı yönlü hareketler 3.3684 seviyesine kadar olsa da Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin geçici olarak dondurulmasını öngören tasarıyı kabul etmesi sonrası yeniden rekor seviyelere yükseldi. AP’nin üyelik müzakerelerini sonlandırma veya dondurma yetkisi olmadığını alınan karar AB Konseyi ve üye ülke yönetimlerine siyasi anlamda mesaj niteliği taşıdığını ifade edebiliriz. TCMB’nin faiz kararının etkisi sürebilir. Küresel piyasalarda ABD’de şükran günü olması nedeniyle işlem hacminin düşük olduğunu gördük. ABD’den açıklanan verilerin beklentileri karşılaması sonrası FED’in Aralık ayında faiz artışı ihtimali % 100 seviyesine yükseldi. Doların güçlenmesi sonrası altın fiyatların da dün yaşanan kırılma 1180 seviyesinde destek bulmaya çalıştı. Altın fiyatında değer kayıpları gün içinde % 0,50 seviyesine yaklaştı. Petrol fiyatlarında ise Rusya’nın açıklamaları etkili oldu. Rusya enerji bakanı Novak, OPEC ile koordineli hareket ettiklerini ve üretimi kısmaya hazır olduklarını ifade etti. 30 Kasım günü OPEC’in gerçekleştireceği resmi toplantıda alınacak kararlar petrol fiyatlarında yeni trendlerin oluşmasına neden olabilir. Brent petrolü günü % 0,30 primli geçirdi. Endekslerde ise karışık görüntünün hakim olduğunu söyleyebiliriz. Vadeli DAX endeksi günü % 0,15 primli geçirirken, S&P 500 vadeli endeksi % 0,10 değer kazandı.
USDTRY Avrupa Parlamentosu ile Değer Kaybediyor
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) sürpriz bir karar ile politika faizini 50 baz puan ve Gecelik borçlanma faizini ise 25 baz puan artırdı. Öte yandan Zorunlu karşılıklarda yapılan indirim sonrası piyasalara döviz likiditesi sağlanmış oldu. İlk tepki olarak USDTRY paritesinde geri çekilmeler gözlemlesek de Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin geçici olarak dondurulmasını öngören tasarıyı kabul etmesi sonrası yeniden rekor seviyelere yükseldi. Bu gelişmeler doğrultusunda volatilitenin önümüzdeki günlerde de devam edebileceğini söyleyebiliriz. Teknik anlamda bakacak olursak Yükseliş trendinde olan USDTRY paritesinde 3.3640-3.3930 destek bölgesinin üzerinde kalındığı sürece yukarı yönlü hareketler devam edebilir. Gün içi direnç olan 3.4420 seviyesi üzerindeki fiyatlamalarda ise yükselişler 3.4500 seviyesine doğru sürebilir.
EURTRY AP ile Hareketleniyor
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) sürpriz bir karar ile politika faizini 50 baz puan ve Gecelik borçlanma faizini ise 25 baz puan artırdı. İlk tepki olarak EURTRY paritesinde geri çekilmeler gözlemlesek de Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin geçici olarak dondurulmasını öngören tasarıyı kabul etmesi sonrası yeniden rekor tazeledi. Bu gelişmeler doğrultusunda volatilitenin önümüzdeki günlerde de devam edebileceğini söyleyebiliriz. Teknik anlamda bakacak olursak yükseliş trendinde olan USDTRY paritesinde 3.5900-3.6100 destek bölgesinin üzerinde kalındığı sürece yukarı yönlü hareketler devam edebilir. Hareketlerin devamında 3.6370 ve 3.6840 destek seviyeleri takip edilebilir.
FED Etkisi Altını Baskılıyor
ABD piyasalarının kapalı olduğu bugünkü işlem gününde ons altın tarafında sakin bir fiyatlama olduğunu görüyoruz. Ancak FOMC tutanaklarından Aralık ayı mesajının çıkması ve FED etkisi altın tarafını baskılıyor. Yarın ise gözler ABD tarafında açıklanacak Ticaret Dengesi ve Hizmet PMI verilerinde olacak. Teknik görünümde ise ons altın tarafında düşüş kanalının korunduğunu görüyoruz. 1194-1207 direnç bölgeleri altında kaldığı sürece bu kanal hareket devam edebilir. 1181-1174 ise gün iç destek noktaları olarak takip edilebilir.
Gram Altın
FED etkisinden kaynaklı Ons altın tarafı zayıf görünse de, içeride Dolar/TL’nin sert yükselişi gram altın tarafını tekrardan 131.00 seviyesine taşıdı. Teknik olarak bakıldığında ise gram altın tarafında dalga boyunun yükseldiğini görüyoruz. 128.70-129.40 destek bölgesi üzerinde kaldığı sürece yükselişler devam edebilir. 131.60-132.30 seviyeleri de toparlanmalarda direnç noktaları olarak takip edilebilir.
Ham Petrol OPEC Fiyatlamaları Sürüyor
Ham petrolü fiyatlarında oynaklık OPEC ve OPEC dışı ülkelerinin açıklamaları sonrası devam ediyor. Rusya Enerji Bakanı Novac, OPEC ile koordineli hareket ettiklerini ve gerekmesi halinde mevcut seviyede üretimi dondurabileceklerini ifade etti. OPEC ülkelerinin açıklamaları fiyatlar üzerinde belirleyici olmaya devam edebilir. Teknik görüntüye baktığımızda ise ham petrolü 49.00 – 47.40 arasındaki yatay hareketine devam ediyor. 47.40 seviyesinin üzerindeki kalınması halinde yükselişlerde 48.50 – 49.00 bölgesi gündeme gelebilir. 47.40 desteğinin kırılması halinde 49.80 izlenebilir.
Brent Petrol
Brent petrolü fiyatları yükselen kanal içindeki hareketlerine devam ediyor. 48.30 önemli destek olarak takip edilebilir. Bu seviyenin üzerinde kalınması halinde yükselişlerde 49.65 direnç seviyesi ön plana çıkabilir. Bu seviyenin geçilmesi halinde 50.50 seviyesi gündeme gelebilir. Kritik destek olan 48.30 seviyesinin aşağısında 47.50 ön plana çıkabilir.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
forex piyasasında mesai saatleri dışında destek vermeyen aracı kurumları tercih etmeyin derim..<<<<<<<<<<<<<<<<<<(İSTİHDAM ŞART.)
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:04)