E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Borsalarda hafta başında yakalanan yükselişlere rağmen yatırımcılar arasında ayı piyasası sesleri yankılanmaya devam ediyor. Borsa araştırmaları şirketi Rosenberg Research’ün Kurucu Başkanı David Rosenberg ise piyasaların nihayet olması gereken noktaya geri döndüğünü belirtiyor. Ünlü borsa uzmanı son iki yıldır devam eden boğa piyasasının “beton değil kum üzerine inşa edildiğinin” altını çizdi.
Borsa uzmanı MarketWatch’taki yazısında enflasyon korkularının çok yakında yok olacağını söyledi. Ancak bu piyasalardaki endişelerin sonu anlamına gelmiyor. Rosenberg piyasalardaki dolar fazlasına dikkat çekerek boğa piyasasından beslenen ekonomistleri, stratejistleri, uzmanları ve medyayı “burnunun ucunu görememekle” suçladı. Rosenberg, “Aşırı yüklenen ABD Doları’ndan kaynaklanan gecikmeli etkilerin, ithal malların maliyeti üzerindeki yansıması çok büyük. Eksik olan stoklar aşırı hale geldi ve fiyat indirimleriyle telafi edilmeleri gerekecek” ifadelerine yer verdi.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre son 40 yılın en yüksek seviyelerinde dolaşan ABD enflasyonu ekonomi çevreleri için en önemli endişe kaynaklarından birini oluşturuyor. Enflasyonu kontrol altına almayı hedefleyen ABD Merkez Bankası’nın (FED) faizleri yükselterek para politikasını sıkılaştırması da borsalarda son dönemde görülen düşüşlerin en önemli nedenleri arasında.
Rosenberg FED politikaları ile ilgili açıklamasında, “Para arzındaki büyüme kelimenin tam anlamıyla çöktü ve para hızında bir nabız yok” dedi.
ABD maliye politikasında bir yıl içerisindeki sert geri dönüşe dikkat çeken borsa uzmanı, “FED Başkanı Jay Powell miyop bir şekilde çok zayıf bir veri noktası olan ‘açık iş pozisyonu’ verilerine odaklanırken işten çıkarmalardaki yükselişi ve şirketlerin işe alım planlarından geri çekilmesini gözden kaçırıyor. Enflasyon önümüzdeki yıl eriyecek ve çok az kişi buna hazırlıklı” ifadelerine yer verdi. Küresel Finans Krizi’ni hatırlatan ünlü borsa uzmanı, “2008 yazını yeniden yaşıyormuşum gibi hissediyorum. Borsa resesyona yatkın ayı piyasasının tanıdık bir modelini takip ediyor” dedi.
Rosenberg borsalardaki ilk %20’lik düşüşün fiyat kazanç (P/E) katlarındaki likidite kaynaklı düşüşlerle oluştuğunu belirtiyor. Borsa uzmanına göre P/E katlarındaki dört yüzdelik puan düşüş ise genellikle resesyonlu bir ayı piyasası anlamına geliyor. 2022 yılının başlarında ise sıkılaştırma politikaları ile P/E katlarında 5 puanlık bir düşüş yaşandı.
Ünlü borsa uzmanı ekonomideki tüm resesyonların bilançolarda henüz gerçekleşmemiş bir daralmayı da içeriğinde taşıdığını söyledi. Rosenberg gayrisafi yurtiçi hasılada ne kadar hafif ya da güçlü olursa olsun herhangi bir da düşüşün şirket kârlarında son zirveye göre %20’nin üzerinde bir düşüşü tetikleyeceğini belirtiyor. Borsa uzmanına göre piyasalarda bir sonraki süreçte görülecek olan bu.
Rosenberg analistlerin gerçeklikle karşılaşacağı ve beklentilerini düşüreceği dönemin de söz konusu bilanço düşüşleriyle başlayacağını öngörüyor. Değerlemelerin yeterince düştüğüne inanan ve piyasalara girmeye başlayan yatırımcılarsa, borsa uzmanına göre, bu süreçte hiçbir varlığın yeterince ucuz olmadığı gerçeğiyle karşı karşıya kalacak.
Borsalarda dipleri veya zirveleri tam olarak işaretleyebilmek neredeyse imkansızdır. Ancak borsa uzmanı temel verilere göre dipleri hesaplayan iyi kurgulanmış modellerin olduğunu belirtiyor. Rosenberg, “İlk olarak resesyon öngörüsü ana akım haline gelmeli. Analistler aşağı yönlü bilanço tahminlerini abartmak zorundalar. FED sıkılaştırma politikalarını tamamlayana kadar burada piyasalar için bir dip yoktur. Bununla birlikte likidite kaynaklı bir düşüşün aksine (2018'in sonlarında olduğu gibi) bir esesyon ayı piyasasında, piyasayı düşük seviyelerden geri çekmek için gerçek bir politika yumuşaması gerekir” dedi.
Rosenberg S&P 500 Endeksi temettü verimliliği ile ABD Hazinesi tahvil getirileri birbirine yaklaşmadan genellikle ayı piyasalarının sona ermediğini söyledi. Buna göre, S&P 500 Endeksi’nin dibe ulaşması için 3.300 puan civarına gerilemesi gerekecek.
Piyasalarda 'enflasyon ve Fed' korkusu azalmakta mı?
Pandemi sonrası 573 kişi milyarder oldu
Piyasalarda toparlanma çabası etkili oldu
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Kriz mıriz yok, tellalrarı var.Elinizdekini alacaklar, malınıza sahip çikın.
Dünyada para bolluğu mu var? Basit, en güzel yöntemi buldular zaten. coin ler. Topla paraları coinlerde sonra yak o kadar dolar gitti işte piyasadan bundan güzel enstruman mı olur.
usa sınırsız bastığı dolarla dünyayı salak yerine koyarak 15 yıldır açık soyguna başlamıştı. çin buna izin vermedi ve mal akışını covid bahanesiyle kesti, abd tahvillerinden çıkmaya altın alımını hızlandırmaya başladı. çinden mal akışının kesilmesi usa ve avrupada enflasyona neden oldu. usa mecburen dolar basımını durdurdu faizleri artırdı. usa çine karşı konulan gümrükleri kaldırırsa ve çinin ticari yayılmasına engel olmazsa çinden mal akışı başlar. olan borçlu para dilencisi ülkelerin halklarına olacak. çin usa arasında kaçınılmaz pasifik savaşında ise geri sayım devam ediyor.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:52)