E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ilk kez 2023 yılı petrol talebi için tahminde bulundu.
IEA, 2023’te küresel petrol talebinin yüzde 2’den fazla artarak günlük 101.6 milyon varil ile yeni bir rekor kıracağını, fakat yüksek petrol fiyatları ve ekonomik beklentilerdeki düşüşün talep görünümüne gölge düşürdüğünü açıkladı.
Paris merkezli IEA aylık raporunda Ukrayna’yı işgalinin ardından Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımların arzın baskılandığını ifade etti.
IEA “Birkaç uluslararası kurum son dönemde aşağı yönlü tahminler açıkladığına göre ekonomik endişeler sürüyor” dedi ve talebin 2023’te bu yıla göre yüzde 2.2 yani günde 2.2 milyon varil yükselişle pandemi öncesi seviyeleri aşacağını öngördü.
Raporda, “Merkez bankalarının para politikası sıkılaştırma adımları, artan dolar kuru ve faiz artırımlarının gelişmekte olan ülkelerin alım güçlerine etkileri, görünüme yönelik risklerin aşağı yönlü ağırlıklı olduğunu gösteriyor” denildi.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ndeki (OECD) gelişmiş ekonomilerin 2022’deki talep artışının büyük kısmından sorumlu olacağı belirtilirken, Çin’in tecrit önlemlerini kaldırmasıyla 2023’teki büyümeye öncülük edeceği öngörüldü.
IEA, Çin’deki corona virüsü önlemleri devam ettiği takdirde dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan ülkede 2000’den beri ilk kez petrol talebinin daralacağını belirtti.
Küresel petrol talebinin pandemi sonrası toparlanma süreci ile Rusya’ya uygulanan yaptırımlar ve OPEC+ ülkelerinin temkinli üretim artışının arza olan baskısı nedeniyle petrol fiyatları Mart ayında varil başına 139 doların üstüne çıkmıştı. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı LCOc1 bugün 120 dolar civarında işlem gördü.
ÜRETİM GÜNDE 520 BİN VARİL DÜŞEBİLİR
IEA, arzın yakında talebi karşılayacak seviyeye yükseleceğini öngördü ve “Yedi çeyrektir gözlemlediğimiz stoklardaki sert düşüşün ardından yavaşlayan talep büyümesi ve yılın sonuna kadar küresel petrol arzında beklenen artış küresel petrol piyasalarının dengelenmesini sağlayacak” dedi.
IEA, Rusya’ya daha sert yaptırımlar uygulanması, Çin’deki talebin daha hızlı toparlanması, Libya’da arz kesintileri ve OPEC+ ülkelerinin üretim artış kapasitesinin yetersiz kalması halinde piyasaların dengesini bulamayabileceğini ekledi.
IEA raporuna göre OPEC+’ın üretim kesintilerini sona erdirmesiyle petrol üretimi bu sene günde 2.6 milyon varil artabilir, fakat Rus petrolüne yönelik yaptırımların etkilerinin görülmesiyle 2023’te üretim günde 520 bin varil düşebilir.
Faiz kararı öncesi petrolde dalgalı seyir
Fitch, petrol fiyatları öngörüsünü yükseltti
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:30)