E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)'nın haziran ayına ilişkin "Petrol Piyasası Raporu"nda, üretim artışında Rusya, ABD ve Kanada'nın yüksek üretiminin etkili olduğu belirtildi.
Raporda, "Rusya'nın uluslararası yaptırımlara rağmen direnci, haziranda dünya petrol arzını destekledi ve operasyonel sorunlar ve sivil huzursuzluk nedeniyle başka yerlerdeki kesintilerin dengelenmesine yardımcı oldu." ifadesi kullanıldı.
Haziran ile aralık arasında küresel petrol üretiminin günlük 1 milyon 800 bin varil artması öngörülen raporda, OPEC+ ülkelerinde de bu dönemde günlük 380 bin varillik üretim artışı beklendiği kaydedildi.
Aynı dönemde OPEC+ dışı ülkelerdeki üretimde günlük 1 milyon 400 varil artış yaşanacağı tahmin edilen raporda, Libya, Kazakistan ve Körfez ülkelerindeki üretim artışının Rusya kaynaklı azalışı dengeleyeceği öngörüldü.
OPEC'in günlük üretimi 180 bin varil arttı
Rapora göre, OPEC ham petrol üretimi haziranda bir önceki aya göre 180 bin varil artarak günlük 28 milyon 740 bin varile yükseldi.
Bu dönemde ham petrol dışındaki diğer konvansiyonel olmayan OPEC üretimi ise günlük 5 milyon 380 bin varil olarak kayıtlara geçti. Böylece OPEC'in toplam petrol üretimi geçen ay günlük 34 milyon 120 bin varil olarak gerçekleşti.
OPEC dışı ülkelerin günlük petrol üretimi ise söz konusu dönemde bir önceki aya göre yaklaşık günlük 500 bin varil artışla 65 milyon 340 bin varil oldu.
Buna göre, küresel petrol üretimi haziranda günlük 690 bin varil artarak yaklaşık 99 milyon 500 bin varile ulaştı.
Küresel petrol talebi
IEA, yüksek fiyatlar ve kötüleşen ekonomik ortamın petrolü olumsuz etkilemeye başladığını belirterek küresel petrol talebini aşağı yönlü revize etti.
IEA, bu yılki küresel petrol talebinin yaklaşık 99 milyon 200 bin varil seviyesinde olacağını öngördü. Bu rakam geçen yılın günlük 1 milyon 700 bin varil altında seyrederken, gelecek yıl bunun 2 milyon 200 bin varillik bir büyümeye dönüşmesi bekleniyor.
Petrol talebinde bu yıl günlük 36 milyon 572 bin varille Asya Pasifik Bölgesi'nin başı çekmesi beklenirken, bu bölgeyi 30 milyon 935 bin varille Amerika kıtası ve 14 milyon 218 bin varille Avrupa'nın izleyeceği tahmin ediliyor.
Petrol fiyatları çakıldı: Akaryakıtta indirim kapıda!
Petrol 100 doların altındaki seyrini koruyor
Almanya, Rusya'dan kömür ve petrol alımını durduracak
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:48)