E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Rusya’ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle artan sayıda ülke yabancı varlıklarını fiziksel altın rezervlerine taşıyor. Ülkeler yüksek enflasyon seviyelerine önlem olarak değerli metal alımlarını artırıyor.
Financial Times’ın haberine göre küresel merkez bankalarının 2022 yılındaki rekor altın alımları bu yılın ilk çeyreğine de taşındı. Varlık yöneticisi Invesco tarafından yapılan bir araştırmaya göre merkez bankaları yüksek enflasyon ve değişken tahvil fiyatları nedeniyle güvenli liman arayışına girişti. Habere göre, Türkiye ve Çin’in altın alımları ise küresel alımların yaklaşık beşte birini oluşturdu.
ABD ve diğer Batılı ülkelerin Rus varlıklarını dondurma kararından endişe duyan merkez bankaları altının fiyatını izleyen türev ürünleri veya borsa yatırım fonları yerine direkt fiziksel altın almayı tercih ediyor.
Küresel gerilimlerin artmasıyla da ülkeler altın rezervlerini kendi ülkelerinde tutmayı seçiyor. Invesco’nun araştırmasına göre merkez bankalarının %68’i rezervlerinin altın olan kısımlarını sınırları içerisinde tutmayı tercih ediyor. Bu oran 2020 yılında ise %50 seviyesindeydi. Invesco anketi beş yıl içerisinde bu oranın %74’e çıkacağını öngörüyor.
Invesco Resmi Kurumlar Başkanı Rod Ringrow, “Bu yıla kadar merkez bankaları ETF’ler ve altın swapları yoluyla altın almaya ve satmaya daha istekliydi. Bu yılsa altını diğer merkez bankalarıyla birlikte deniz aşırı bulundurmak yerine fiziksel olarak satın alma ve tutma talebi hakim oldu. Bu durum Rusya Merkez Bankası’nın rezervlerinin dondurulmasına verilen tepkinin bir parçasıydı” ifadelerine yer verdi.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, geçen yılın şubat ayında Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeye başlamasından hemen sonra Avrupa Birliği, ABD ve diğer G7 ülkeleri Rusya’nın merkez bankasına yaptırım uygulayacağını ve yurtdışında tutulan yaklaşık 300 milyar dolarlık rezervlere erişimin engelleneceğini açıkladı. AB şimdi bu varlıklardan elde edilen getirileri Ukrayna’ya yönlendirmenin yasal sonuçlarını değerlendiriyor.
57 ülkenin merkez bankası ve 21 trilyon doların yöneticisi 85 devlet varlık fonu ile yapılan ankete göre, birçok egemen yatırımcı Rus varlıklarına el koyulmasının emsal teşkil etmesinden endişe duyuyor. Katılımcıların %96’sı altına daha fazla yatırım yapılmasının güvenli liman statüsünden kaynaklandığını belirtiyor.
Batılı bir merkez bankası yetkilisi Invesco’ya yaptığı açıklamada, “Yatırımlarımızı sekiz ila 10 yıl önce artırdık ve takas için kullanmak ve verimi artırmak için Londra’da tuttuk. Ancak şimdi bir güvenli liman varlığı olan altın rezervlerimizi güvende tutmak için kendi ülkemize geri aktardık” ifadelerine yer verdi.
Küresel altın talebi 2020’deki 3.678 tondan 2022 yılında 11 yılın en yüksek seviyesi olan 4.741 tona ulaştı. Dünya Altın Konseyi verilerine göre rakamlardaki bu artışın sebebi merkez bankalarının satın alımları ve perakende yatırımcının artan ilgisiydi. Ancak fiziksel altına yönelik talep artsa da altın ETF’leri ciddi fon çıkışlarıyla karşı karşıya kaldı. 2021 ve 2022’deki çıkışlar neredeyse 300 ton seviyesindeydi.
Önemli miktarda altın alımları yapan diğer ülkeler arasında Singapur, Hindistan ve Orta Doğu’daki merkez bankaları bulunuyor.
Merkez bankalarının 2022’deki rekor altın alımları külçe altın fiyatlarındaki güçlü ralliye katkıda bulundu. Ancak son haftalarda ABD Merkez Bankası’nın faizleri daha uzun süre daha yüksek tutacağına dair beklentilerin artmasıyla altın fiyatları troy ons başına 1.923 dolara kadar geriledi. Faiz artışları, getirisi olmayan altın varlıklarının cazipliğini azaltması nedeniyle fiyatında da düşüşe sebep olabiliyor.
FT haberine göre merkez bankalarının net alımları arasında en dikkat çekici ülkelerden birisi olan Türkiye’nin bu yıl satışa geçmesi ihtimali altın fiyatlarında yumuşamaya sebep olabilir. Merkez bankası yerli tüketicilerden gelen talebi karşılamak için bu yıl bol miktarda altın tedarik etmek zorunda kaldı. Zira tüketiciler mayıs ayı seçimlerinde tarihi derecede düşük seviyelerde işlem gören liradan tasarruflarını korumak için külçe altına yönelmişti.
Altının düşüşüne yönelik bir diğer işaretse İngiltere Merkez Bankası’nda görülüyor. Küresel finans kurumları için merkez konumdaki ülkelerden biri olan İngiltere’de haziran ayı başında altın rezervleri 2021 zirvesinden %12 düştü ve 164 milyon troy onsa geriledi.
Londra gibi büyük likit varlık merkezlerinde altın tutmanın cazibesi azalıyor. Bunun sebebi ise altın madencileri tarafından tutulan koruma yatırımlarının milenyumun başında zirveye ulaşması ve o tarihten bu yana düşüşe geçmesi. Söz konusu tablo yurtdışında depolanan külçelerden swap yöntemi ile gelir elde edilebilmesi yeteneğini sınırlıyor.
Şimşek: TCMB rezervlerinde gözlenen hızlı artış cesaret verici
Metal fiyatları 'zayıf dolar' desteğiyle arttı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:11)