E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu'nun (GECF) yayımladığı "Aylık Gaz Piyasası Raporu"na göre, küresel sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ticaretinin artışına Asya Pasifik ve Ortadoğu bölgeleri öncülük ederken, bu bölgelerde artan talep, LNG spot fiyatlarının yukarı yönlü seyrinde destekleyici rol oynadı.
Küresel LNG ticareti eylülde geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 8,9 artarak 33,75 milyon ton olarak kayıtlara geçti. Küresel LNG ithalatı ocak-eylül döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,7 artışla 306,8 milyon ton oldu.
Asya Pasifik'te depolama ve tüketim LNG ithalatını artırdı
Asya Pasifik bölgesinin LNG ithalatı eylülde yüzde 14 artışla 24,3 milyon tona yükseldi.
Bölgede kış öncesi doğalgaz depolama çalışmaları ve doğalgaz tüketiminde artan talep LNG ithalatını artırdı.
Çin, Endonezya, Japonya, Malezya ve Güney Kore, bölgenin ithalatının artışında öncü rol oynarken, Tayland'ın ithalatı düştü.
Ocak-eylül döneminde bölgenin LNG ithalatı yüzde 9,8 artarak 211,54 milyon ton olarak gerçekleşti.
Orta Doğu'nun ithalatı Mısır etkisiyle yükseldi
Orta Doğu bölgesinde ise LNG ithalatının artışında Mısır öne çıktı. Mısır’ın LNG ithalatı artışında yerli gaz üretimindeki düşüş etkili oldu.
Bölgenin eylülde LNG ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 49 artışla 1,48 milyon tona yükselirken, ocak-eylül dönemi ithalatı ise yüzde 46 artarak 8,83 milyon tona çıktı.
Öte yandan, Latin Amerika ve Karayipler'in eylülde LNG ithalatı Brezilya'nın artan talebinin etkisiyle geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 22 yükselişle 1,36 milyon ton oldu. Yılın 9 ayında bölgenin LNG ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 15 artışla 11,34 milyon ton olarak hesaplandı.
Avrupa'nın LNG ithalatı düştü
Avrupa'nın LNG ithalatının düşüş trendi 15 aydır sürüyor. Avrupa'da doğalgaz depolarının yüksek doluluk seviyeleri ve Norveç'ten boru gazı ithalatının istikrarlı şekilde sürmesi, kıtanın eylül LNG ithalatını yüzde 15 düşürürken, geçen ay 6,42 milyon ton ithalat yapıldı.
Düşüşte Belçika, Fransa, Hollanda ve İspanya'nın gaz talebindeki azalma etkili oldu.
LNG ihracatı yüzde 3,3 arttı
Küresel LNG ihracatı ise eylülde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3,3 artarak 33,95 milyon tona yükseldi.
İhracat ocak-eylül döneminde yüzde 1,6 artışla 307,4 milyon tona ulaşırken, ABD, Katar ve Avustralya ihracatta başı çeken ülkeler oldu.
LNG sevk eden gemi sayısı eylülde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 artışla 512'ye ulaştı, ocak-eylül döneminde LNG kargolarının sayısı 4 bin 715'e ulaştı.
Avrupa, arz endişesi ile LNG'de kapasitenin yarısını kullanıyor
Rusya, Gazprom'un yeni LNG rotasını açıkladı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:44)