E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
AA'nın Petrol İhraç Eden Arap Ülkeleri Örgütü'nün (OAPEC) 2023 LNG piyasasına yönelik yayımladığı rapordan derlediği verilere göre, küresel ithalat, LNG piyasasında tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Buna göre LNG ithalatı geçen yıl 2022'ye göre yüzde 3,4 artışla 409,3 milyon ton olarak kayıtlara geçti.
İthalatta Çin, Japonya ve Güney Kore'nin aslan payını aldığı Asya piyasası başı çekti. Asya piyasasının LNG ithalatı 2023'te bir önceki yıla göre yüzde 3 artışla 261,6 milyon tona ulaştı.
Türkiye ve İngiltere'nin dahil edildiği tabloda Avrupa'nın LNG ithalatı ise geçen yıl 2022'ye göre yüzde 0,07 azalarak 126 milyon ton olarak gerçekleşti. Ancak Türkiye ve İngiltere dışarıda bırakıldığında AB'nin geçen yılki LNG ithalatı bir önceki yıla göre yüzde 4,9 artarak 100,3 milyon ton oldu.
Avrupa'nın LNG ithalat portföyünün yüzde 48'ini 60 milyon tonla ABD LNG'si oluşturdu. Bu ülkeyi yüzde 13'lük payla Rusya, yüzde 12 ile Katar, yüzde 8 ile Cezayir takip etti.
Kuzey ve Güney Amerika’nın LNG ithalatı ise yüzde 8,3 artışla 13 milyon tona çıkarken, Orta Doğu'nun ithalatı yüzde 8 düşüşle 6,6 milyon ton olarak gerçekleşti.
Küresel LNG talebindeki artış Çin ve Almanya kaynaklı
OAPEC Doğalgaz, LNG ve Hidrojen Uzmanı Wael Hamed Abdel Moati raporda, küresel LNG ithalatındaki artışın Asya'da Çin'in talebinin artmasından kaynaklandığını belirterek, "Çin'in talebi yıllık bazda 2022'ye göre yüzde 13'ten fazla arttı ki bu da Çin'in Japonya'yı geride bırakarak küresel LNG piyasasının yeniden en büyük pazarı olmasını sağladı" ifadesini kullandı.
Almanya'nın doğalgaz ihtiyacını karşılamak için yeni LNG pazarına yönelmesinin de AB'nin toplam LNG ithalatını artırdığını belirten Wael Hamed, "Genel olarak bakıldığında Asya pazarı toplam küresel talepteki yüzde 64'lük pay ile LNG sevkiyatlarının ana güzergahı olurken, bunu yüzde 31 ile Avrupa, yüzde 5 ile de diğer pazarlar takip ediyor" değerlendirmesinde bulundu.
2023 LNG ihracatında lider ABD
Küresel LNG piyasalarında ise Cezayir, Angola, Kamerun, Endonezya, Mozambik, Norveç ve ABD geçen yıl ihracatını artıran ülkeler arasında yer aldı.
Küresel LNG ihracatının yaklaşık yüzde 61'ini ABD, Katar ve Avustralya gerçekleştirirken, ABD 2023'te 89,5 milyon ton ile en fazla ihracat yapan ülke oldu.
Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasından önemli ölçüde etkilen LNG piyasasında, sıvılaştırma kapasitenin artışına yönelik çalışmalarla rekabet artarken Katar da kapasite artırma çalışmalarını yürütüyor.
Rapora göre, Doha yönetiminin Kuzey Saha'yı genişletme çalışmasını 2027'de tamamlaması, sıvılaştırma kapasitesini 77 milyon tondan 127 milyona çıkarması ve LNG ihracatında tekrar dünya lideri olması hedefleniyor.
AB’nin LNG ithalatı 8 ayın zirvesinde
ABD'nin LNG hamlesi piyasayı hemen etkilemeyecek
Biden yönetimi, LNG ihracatına yönelik onayları geçici olarak durdurdu
ABD LNG'sinin "kurtarıcı rolü" güçleniyor
Katar, Kızıldeniz üzerinden LNG sevkiyatını durdu
IEA Başkanı Birol: Türkiye, yeni LNG dalgasından karlı çıkabilir
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:19)