E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel hisse senetleri tahvil faizlerinin gölgesinde---

Küresel hisse senetleri tahvil faizlerinin gölgesinde

Küresel hisse senetleri tahvil faizlerinin gölgesinde
02 Ekim 2023 - 11:31 borsagundem.com

Tahvil faizleri arttıkça küresel hisse senetleri de düşüşe geçti. Uzmanlar 2023’ün en kötü ayının ardından piyasalara ilişkin beklentilerini aktardı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Hazinesi tahvil getirilerinin yükselişiyle birlikte Wall Street borsaları yılın en zayıf çeyreğini geçirdi. Amerikan hisse senetleri ve tahvilleri aynı anda düşüşe geçti.

MarketWatch’un haberine göre JPMorgan Varlık Yönetimi Portföy Yöneticisi Phil Camporeale söz konusu tablonun geçen yıl büyük bir travma yaşayan yatırımcılarda anksiyete yarattığını belirtiyor. Ancak borsa uzmanına göre piyasa ortamı değişti.

Camporeale’ye göre geçen yılki düşüş ABD Merkez Bankası’nın (FED) ekonominin gerisinde kalmasının ardından ani faiz artışlarıyla enflasyonu kontrol altına almaya çalışmasıyla ilgiliydi. Şimdiyse yatırımcılar ABD’nin ekonomisinin eylül ayında FED’in tahminlerin iki katına çıkarak %2,1 büyümesinin artından yükselen ABD Hazinesi getirileriyle boğuşuyor ve merkez bankasının son ekonomik projeksiyonlarını izliyor.

Borsa uzmanı, “Bu sizin resesyona elveda ticaretiniz” dedi ve eylül ayındaki keskin piyasa hareketlerinin FED’in yakın zamanda para politikasını gevşetmeyeceğinin yansıması olduğunu söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre FED’in agresif para politikasına rağmen Amerikan işgücü piyasası güçlü kaldı ve ülkedeki işsizlik oranı ağustos ayında tarihin en düşük seviyelerinden biri olan %3,8’e geriledi. FED eylül ayındaki projeksiyonlarında, işsizlik oranının gelecek yılın sonuna kadar haziran ayından önceki tahmininin altında %4,1’e yükselebileceğini öngörmüştü.

Camporeale konuyla ilgili açıklamasında, “Enflasyon düşüyor. Şu anda en önemli ekonomik gösterge istihdam verileri” ifadelerine yer verdi.

Yatırımcılar işsizlik oranlarının düşük ve işgücü piyasasının dayanıklı kalması durumunda FED’in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutacağından endişe ediyor. FED eylül ayında faiz artışı döngüsünün sonuna gelmeden önce bu yıl bir kez daha faiz artırabileceğini ve 2024 için tahmin edilenden daha az faiz indirimi yapabileceğini öngördü.

Piyasalar bu hafta eylül ayına ilişkin ABD istihdam verilerine ve özellikle de 6 Ekim’de açıklanacak tarım dışı istihdam raporuna odaklandı.

S&P 500’ün 2023’teki en kötü ayı

Wall Street yatırımcıları FED’in enflasyonu %2 hedefine düşürmek için faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutabileceğinden endişe duyuyor.

Cuma günkü kapanışla birlikte ABD borsalarının gösterge endeksi niteliğindeki S&P 500 Endeksi eylül ayında %4,9 düştü ve aralık ayından bu yana en kötü ayını geçirdi. Endeks üçüncü çeyrekte %3,6 geriledi ve Eylül 2022’den bu yana en zayıf çeyrek performansını gerçekleştirdi.

Ağustos ayındaki faiz artışından etkilenen Amerikan borsası FED’in eylül ayı toplatışının ardından tahvil getirilerinin yükselmesiyle düşüş ivmesini hızlandırdı.

Citi Global Wealth’in Baş Yatırım Stratejisti ve Baş Ekonomisti Steven Wieting, “Dirençli bir ekonomi için ödenecek bedel daha yüksek tahvil getirileridir. Tahvil getirilerinde muhtemelen zirveye yaklaştık” açıklamasında bulundu.

10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri günler önce Ekim 2007’den bu yana en yüksek seviyesine tırmanmasının ardından eylül ayını %4,572’de bitirdi. Tahvil getirileri ve fiyatları birbirinin tersi yönünde hareket eder.

Ancak JPMorgan’dan Camporeale Amerikan tahvil piyasasında getirilerin zirveye ulaştığını söylemek için henüz erken olduğunu belirtiyor. Bunun sebebi ise getiri eğrisinin henüz “yeniden dikleşmemiş olması. Borsa uzmanına göre Amerikan ekonomisi şu anda yumuşak iniş için doğru rotada devam ediyor ve bu da tahvil oranlarını daha uzun süre daha yüksekte tutabilir.

Camporeale, “Eğer resesyondan kaçınıyorsanız neden daha düşük getirilere sahip olasınız ki? Eğer resesyondan kaçınıyorsanız tahvillerde daha az değil daha fazla getiri oranlarıyla telafi edilmeniz gerekir” dedi.

2 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri eylül ayını %5,046 seviyesinde bitirdi. 2 yıllık tahvil faizleri 10 yıllık tahvilleri geride bırakmayı sürdürdü.

Tahvil getirileri eğrisi bir süredir tersine dönmüş durumda. Kısa vadeli devlet tahvilleri uzun vadelilere göre daha yüksek getiri oranları sunuyor. Bu durum yatırımcılar tarafından yakından izleniyor. Zira bu ters getiri eğrisi tarih boyunca daha sonraki süreçlerde resesyonu da beraberinde getirdi.

Camporeale konuyla ilgili açıklamasında, “Ekonomik büyüme konusunda endişeli olsaydık tahvillerin 10 yıllık veya 30 yıllık kısmını satın alıyor olurduk. Ancak şu anda bunu yapmıyoruz” dedi.

Borsa uzmanı varlık tahsisleri açısından çürük tahvillerin iyi bir ticaret opsiyonu olarak öne çıktığını söyledi. Camporeale önümüzdeki 12 ay için resesyon beklemiyor ve söz konusu yüksek getirili tahvillerin Amerikan hisse senetlerine karşı cazip fırsatlar sunduğuna dikkat çekiyor. JPMorgan portföy yöneticisine göre çürük tahviller yılın geri kalanında muhtemelen borsalardan daha iyi getiri sağlayacak.

S&P 500 Endeksi yılın başından eylül ayına kadar %11,7 yükseldi.

Camporeale Amerikan işgücü piyasasında herhangi bir bozulma belirtisini izlemeye devam edeceğini ve FED’in faiz oranlarını en erken gelecek yılın ikinci yarısında indireceğini tahmin ettiğini söyledi. Borsa uzmanının düşüncesine göre 10 yıllık tahvil getirilerindeki son yükselişler de piyasalardaki mevcut konumla uyuşuyor.

Ağrılı ticaret

ABD'de tahvil fiyatları eylül ayında hisse senetleriyle birlikte büyük ölçüde düştü. FactSet verilerine göre, iShares Çekirdek ABD Ortalama Tahvil ETF’si, geçen ay toplam getiri bazında %2,6 düştü ve üçüncü çeyrekteki toplam düşüşünü %3,2'ye çıkardı. Bu rakamlar fonun 2022’in üçüncü çeyreğinden bu yana en zayıf üç aylık performansıydı.

ABD Hazinesi ve şirket tahvilleri gibi yatırım sınıfı tahvilleri izleyen ETF bu yıl eylül ayına kadar toplam getiri bazında %1 düştü. Bu arada iShares 20+ Yıllık Hazine Tahvili ETF’si aynı dönemde %9’luk bir kayıp gördü.

DWS’in Sabit Getiriler Başkanı George Catrambone, “Az sayıda yatırımcı tahvil faizlerinde zirveye ulaşıldığını kabul etmek istiyor” dedi. Tahvil piyasası uzmanı piyasalarda ‘ağrılı’ bir ticaret yapıldığına dikkat çekti.

Hisse senedi piyasasına gelindiğinde ise Charles Schwab'ın Baş Yatırım Stratejisti Liz Ann Sonders'e göre, 10 yıllık Hazine getirilerindeki yükselişin hızı hisse senetlerine zarar verdi ve oranlar birçok yatırımcının zirve olacağını varsaydığı seviyenin çok ötesine tırmandı.

Hisse değerlerini baskı altına alan yüksek oranlarla birlikte üçüncü çeyrek bilanço sezonu çok daha önemli bir süreç haline geldi. Sonders’e göre bilanço sezonu bir kez başladığında şirket bilançolarında “biraz daha ağır kaldırmaya başlamak” zorunda kalacak.

Tahvil faizlerindeki yükseliş borsalar için neden önemli?

 

ABD hükümeti kapanmaktan kurtuldu

 

Faizler sabit kalsa da enflasyon hala en önemli sorun

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)