E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakKüresel gayrimenkul piyasasında balon tehdidi---

Küresel gayrimenkul piyasasında balon tehdidi

Küresel gayrimenkul piyasasında balon tehdidi
02 Ekim 2020 - 13:51 borsaningundemi.com

Dünya çapında korona virüs salgınının etkileri ekonominin her alanında etkilerini hissettirmesine rağmen dünyanın en büyük şehirlerinde gayrimenkul piyasası yükselmeye devam ediyor. UBS analistlerine göre bu bir balon piyasası oluşturabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs salgını 60 yılın en büyük küresel krizini tetiklemiş olabilir. Ancak dünyanın en büyük şehirlerinde gayrimenkul fiyatları halen rekor yüksekliklerde seyrediyor.

UBS Küresel Servet Danışmanlığı Birimi hükümetlerin mali destekleri ve merkez bankasının parasal politikaları sayesinde dev metropollerde ev fiyatlarının düşmek yerinde dört çeyrektir üst üste yükseldiğini kaydetti.

60 metrekare için 20 yıl

Marketwatch’un haberinde yer alan UBS raporuna göre Hong Kong’da son derce yetenekli bir hizmet sektörü çalışanının 60 metrekarelik bir daire satın alması için 20 yıl boyunca çalışması gerekiyor. Paris’te benzeri şartlarda bir ev almak 17 yıl gerektirirken New York’ta ise 11 yıllık bir çalışmayı karşılıyor.

UBS’in gayrimenkul analistleri Claudio Saputelli ve Matthias Holzhey dünya çapındaki en büyük 25 şehrin bulunduğu UBS Küresel Gayrimenkul Balonu Endeksi 2020 verilerinde 60 metrekarelik gayrimenkul fiyatları baz alınıyor. Buna karşın referans noktası olarak gösterilen daireler bir okul otobüsünün ancak iki katı olacak büyüklükte bir alan ve analistler bu şartlarda bir evde yaşam sürdürülebilir olmadığına dikkat çekiyor.

Balon piyasası yolda

UBS raporu yatırımcıları pandemi teşviklerinin etkilerinin azalması ve hane halkı gelirlerinde baskının artmasıyla küresel gayrimenkul piyasasında “düzeltme periyodu” oluşabileceği konusunda uyarıyor.

Raporda, “Artan işsizliği genişletecek ve hane halkı gelirlerindeki karamsar görünümü etkileyecek her şey gayrimenkul fiyatlarını belirsiz bir noktada etkileyecekti. Buna karşın mevcut ivmenin sürdürülebilir olmadığı açıktır” ifadelerine yer verildi.

Gayrimenkul piyasası servet yaratılmasında yardımcı olsa da UBS raporunda, “Birden fazla gayrimenkul sahibi olanlar için kâr alımı yapmak açısından şu an kesinlikle en kötü zaman değil” görüşlerine yer verildi.

San Francisco ve New York’ta tehlike çanları çalıyor

Özellikle ABD'de, evden çalışan insanların daha ucuz gayrimenkul fiyatı olan bölgelere yönelmesiyle San Francisco ve New York da dahil olmak üzere kıyı bölgelerdeki kentsel kiralık konut sahipleri durum oldukça endişe verici görülüyor.

Halka arzların artmasıyla birlikte teknoloji iş alımlarında artış görülen San Francisco’da gayrimenkul fiyatları değerlemeler iki yıldır düşüş gösterse de 2012 yılının dip seviyesinin %65’i oranında yukarı seviyesinden alıcı buluyor. UBS ekibi San Francisco için balon riskinin şu anda masa olduğunu belirterek göçmenlere uygulanan sınırlamaların ardından kısa vadeli kiralara olan talebin azalmasının bir diğer risk unsuru taşıdığının altını çiziyor.

Manhattan'da ise emlak fiyatlarındaki düşüş, şehirdeki dev finans sektörünün kaderine ve lüks mülklerin aşırı arzına bağlı olacak. Ancak analistler, New York'un tamamı için artan vergi oranları ve banliyölerdeki göçün yanı sıra "yerel ekonomik ve sosyal zorlukların artmasının" bir tehdit olduğunu vurguluyor.

UBS ekibi raporunda, “Bizim görüşümüze göre, New York salgının da ötesinde zengin yatırımcılar için nispeten çekici kalacak. Bununla birlikte, ev sahiplerinin öngörülebilir bir gelecekte salgının gayrimenkul değerleri üzerindeki olumsuz etkisini görme olasılıkları yüksek" görüşlerine yer verildi.

İngiltere’nin en büyük gayrimenkul fonu yeniden açılıyor

 

Rusların gayrimenkul yatırımında gözdesi Türkiye

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)