E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonominin bu yıl yüzde 4,4 oranında küçülmesinin beklendiğini bildirdi. Dünya Ekonomik Görünümü raporunun 2020 yılı için son versiyonunu yayınlayan IMF’ye göre, dünya ekonomisi korona virüs salgını nedeniyle yüzyıla yakın süredir yaşadığı en kötü resesyondan kurtulmaya çalışırken, uluslararası büyümede bu yıl keskin bir düşüş öngörülüyor.
IMF’nin dünya ekonomisi için 2020 yılında öngördüğü yüzde 4,4’lük daralma beklentisi, 1930’lardaki Büyük Buhran’dan bu yana yıllık bazda görülen en kötü düşüşe işaret ediyor. Uluslararası ekonomi 2008 yılındaki yıkıcı mali krizi sonrasında bile sadece yüzde 0,1 oranında küçülmüştü.
IMF 2020 yılı için yaptığı bu son tahminlerde, Haziran ayındaki bir önceki tahminlerine göre yüzde 0,8 oranında bir artışa gitti. Raporda bu artışın nedeni olarak, başta Çin olmak üzere bazı ülkelerde ekonomik toparlanmanın beklenenden daha hızlı şekilde görülmesi ve ABD ile diğer bazı büyük sanayi ülkelerinde kurtarma paketlerinin hayata geçirilmesi gösterildi.
Raporda IMF, küresel düzeyde 2019’daki yüzde 2,8’lik artışın ardından bu yıl daralma beklese de, gelecek yıl yüzde 5,2’yle küresel büyümenin geri geleceğini tahmin ediyor. Ancak bu oran da Haziran ayındaki raporda yer verilen tahminin yüzde 0,2 altında.
“Hükümet desteği erken geri çekilmemeli”
189 ülkenin üye olduğu kurum, Hindistan başta olmak üzere çok sayıda gelişmekte olan ülkede ekonomik toparlanma sürecinin beklenenden daha kötü bir seyir izlediği uyarısında bulundu ve bunun en büyük nedeninin de salgında yeni dalgaların görülmesi olduğunu belirtti. IMF, bu ülkeleri, hükümetlerin sağladığı desteğin çok hızlı şekilde geri çekilmesi durumunda ekonomide geri gidişat tehdidiyle karşı karşıya kalabilecekleri yönünde uyardı.
IMF başekonomisti Gita Gopinath rapordaki açıklamasında, “Küresel ekonomi geri toparlanıyor olsa da, bu süreç uzun olacak, eşitsiz ve belirsizliklerin olduğu bir seyir izleyecek. Pandeminin yayılmaya devam ettiği bir zamanda ekonomik toparlanmanın garantisi yok” ifadelerini kullandı.
Gopinath düzenlediği basın toplantısında da, hükümetlerin sağladıkları ekonomik desteğin çok hemen geri çekilmemesinin kritik önem taşıyacağını söyledi. IMF başekonomisti, istihdam piyasalarında oluşan zarar, iş dünyasındaki kayıplar ve eğitim faaliyetlerini devam ettirmede görülen aksaklıklara işaret ederek, “Kriz yaralar bırakacak” dedi.
ABD ekonomisi için yüzde 4,3 daralma tahmini
For the United States, the IMF forecasts an economic contraction of 4.3% this year, 3.7 percentage points better than in its June forecast. The less-pessimistic outlook reflects a stronger-than-expected bounce from the $3 trillion in relief aid that Congress enacted earlier this year.
IMF raporunda, ABD ekonomisi için bu yıl yüzde 4,3’lük daralma bekleniyor. IMF ABD için tahmin oranını, Haziran ayındaki raporuna göre yüzde 3,7 oranında iyileştirdi. Haziran ayındaki raporda ABD ekonomisi için bu yıl yüzde 8 oranında küçülme tahmini ortaya konmuştu. Tahminlerdeki bu iyileşmenin, Kongre’nin bu yıl içinde geçirdiği 3 trilyon dolarlık yardım paketinden kaynaklı beklenenden daha güçlü ekonomik toparlanmanın bir yansıması olduğu yorumları yapılıyor.
IMF gelecek yıl içinse ABD ekonomisinin yüzde 3,1 oranında büyüyeceği öngörüsünde bulundu. Bu oran da Haziran ayındaki yüzde 1,4 altında. ABD ekonomisi geçen yıl yüzde 2,2 oranında büyümüştü.
Çin beklenenden hızlı toparladı ama büyüme yavaşladı
IMF raporuna göre, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’in ise bu yıl yüzde 1,9 oranında büyüyeceği tahmin ediliyor. Bu oran geçen yıla göre büyümede keskin bir yavaşlamaya işaret ediyor. Çin ekonomisi geçen yıl yüzde 6,1 oranında büyümüştü. Raporda Çin’de gelecek yıl içinse yüzde 8,2’lik büyüme beklentisi dile getirildi.
Çin’deki hızlı toparlanmanın tahmincileri bile şaşırtmış olsa da, küresel ölçekte yeniden canlanmanın geriye gidiş tehditlerine açık durumda olmayı sürdürdüğü değerlendirmesine yer verilen raporda, “Enfeksiyonların hızla arttığı bazı gelişmekte olan ülkelerde beklentiler ciddi biçimde kötüleşti” denildi, Hindistan ile Afrika ve Asya’daki yoksul ülkelerde pandeminin yayılmaya devam ettiğine, bazı bölgelerde etkisini daha da arttırdığına dikkat çekildi.
IMF, ABD ekonomisinin restoranlar, perakende mağazaları gibi pandemiden en çok etkilenen sektörlerinde yaşanan hasarın boyutunun, virüse karşı koyacak aşı ve etkili ilaçlar olmadığı takdirde, ekonominin birçok alanının önünde “herhangi bir normalleşme görünümüne geri dönmek için epey zor bir yolun olduğunu” gösterdiği tespitinde bulundu.
Raporda, Çin beklenenden daha hızlı bir toparlanmayı başarmış olsa da, Asya’nın diğer bir yoğun nüfuslu ülkesi Hindistan’ın zorluklar yaşadığına işaret edildi, Hindistan ekonomisinin bu yıl yüzde 10,3 düzeyinde gerileyeceği tahmini ortaya kondu. Bu oran, IMF’nin Haziran ayındaki raporunun da yüzde 5,8 üstünde.
Euro para birimini kullanan, 19 ülkeyi kapsayan Euro bölgesi için de IMF, bu yıl yüzde 8,3’lük küçülme, gelecek yıl içinse yüzde 5,2’lik büyüme tahmininde bulundu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:32)