E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsaların enflasyon endişesi geçici---

Küresel borsaların enflasyon endişesi geçici

Küresel borsaların enflasyon endişesi geçici
01 Mart 2021 - 10:44 borsaningundemi.com

Ekonomist David Rosenberg tahvil piyasasındaki hızlı verim artışının geçici bir durum olduğu konusunda uyardı. Rosenberg teşvik paketlerinin doğası gereği geçici bir etki oluşturduğuna dikkat çekti


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tüm kariyerini sürüyü takip etmemek üzerine inşa ettiğini belirten ünlü Ekonomist David Rosenberg CNBC’ye verdiği röportajda tahvil fiyatlarına ilişkin öngörülerin buna iyi bir örnek olduğunu belirtiyor.

Yatırım araştırmaları firması Rosenberg Research’ün başkanı bu yıl 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil verimlerini çevreleyen şok yükselişin geçici olduğunu belirtiyor.

Rosenberg açıklamasında, “Tahvil piyasası radikal bir biçimde aşırı satış görüyor. %1’lik verimlere geri döneceğiz” ifadelerine yer verdi.

10 yıllık ABD Hazinesi tahvil verimleri geçtiğimiz haftayı %1,41 verimle tamamlamıştı. Söz konusu oran bu yılın başından itibaren %55’lik yükselişi ve 52 haftanın en yüksek seviyesini işaret ediyor. Tahvil piyasasında verimlerle fiyatlar ters orantılı bir biçimde hareket ediyor.

Wall Street’te çoğunluk tarafından hissedilen endişe bu sıçramanın ekonomik toparlanmayla bağlantılı geçici bir talep artışının yol açmakta olduğu enflasyondan kaynaklandığı yönünde.

Rosenberg konuyla ilgili, “Bu görüşle ilgili sorunum, tüm bu teşvik paketlerinin geçici bir doğası olması ve gelecek yılın ünlü mali uçurumuyla karşılaşıldığı zaman uçurumdan aşağıya yuvarlanacak olmasıdır" açıklamasında bulundu.

Yine de Rosenberg %2’lik tahvil verimi senaryonu da hepten yok saymıyor. Ünlü ekonomist, “Bu teknik anlamda muazzam bir hedef aşımı olurdu. 10 yıllık tahvillerin %2’ye olan bir hareketi, 2018’in sonunda %3’ün üzerine fırlayan harekete benzer. Bu satın almak isteyeceğiniz bir durumdur dedi.

Rosenberg enflasyondaki gerginliğin azalmasını beklese de borsa için sorunun yine de devam edeceğini öngörüyor. 2002’den 2009’a kadar Merrill Lynch’in Kuzey Amerika Baş Ekonomisti olarak görev yapan ünlü ekonomist ayı piyasasına ilişkin başarılı piyasa çağrılarıyla tanınıyor.

Ünlü ekonomist büyük teknoloji hisseleri ve dev sermayeli büyüme hisseleri konusunda olumsuz görüş paylaştı. Ancak Rosenberg geçen hafta %5 gerileyen teknoloji ağırlıklı Nasdaq Endeksi’nin baskı altında olmasının ana nedeni olarak yükselen tahvil verimi oranlarını göstermiyor. Rosenberg, “Gerçek şu ki, çoğu aslında zirveye seviyesine çıktı ve birkaç ay önce kendi aşırı değerli fazlalıklarının ağırlığı altında ezilmeye başladı” dedi.

Rosenberg’in en çok takip ettiği sektörler otomotiv ve gayrimenkul. Ünlü ekonomist söz konusu sektörlerde korona virüs nedeniyle oluşan talep baskısının önemli ölçüde serbest kalacağını öngörüyor.

Gayrimenkul piyasasında balon tehlikesi

Gayrimenkul alanına ilişkin yorumlarında ünlü ekonomist sektörün nihayetinde işgücü piyasasındaki aşırı arzdan etkilenmesinden endişe duyuyor. Rosenberg bu durumun enflasyonun hızlanmasını önleyecek bir şekilde ücret artışını baskılayacağını düşünüyor.

Rosenberg, söz konusu etkinin oluşturacağı gayrimenkul fiyatların gelir oranlarıyla uygunluk seviyesine dikkat çekerek 2006 yılındaki balon piyasasına yakın oranların oluşabileceği konusunda uyarıyor.

Ekonomist, “Hisse senedi fiyatlarında ve daha da önemli olan konut fiyatlarında en az %15'lik bir düşüş ortaya çıkabilir. Bu varlıklar üzerinde oldukça önemli bir olumsuz şok oluşturur ve harcamalar üzerindeki negatif servet etkisi dediğimiz durumu yaratır” dedi.

Rosenberg söz konusu senaryonun oldukça muhtemel bir gerçekleşme ihtimali olduğu ve enflasyon endişelerini geri plana atacağı konusunda uyarıyor. Ekonomist, “Tahvil piyasasıyla ilgilenen ayı piyasası uzmanlarının enflasyon hakkında konuştuklarını daha fazla duymayacağız” dedi.

Borsalarda yükselişin sonu yaklaşıyor

 

Türkiye 2020 yılında büyüdü

 

Borsa İstanbul'da haftaya pozitif başlangıç

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)