E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel ekonomi için ‘Amerika hapşırsa dünya nezle olur’ ifadeleri sıklıkla kullanılır. ABD borsaları içinse oldukça büyük bir risk yaklaşmakta gibi gözüküyor. Amerikan şirketlerinin kurumsal kâr marjları 20 yıl öncesinde ortalamaların çok üzerine fırladı. Ancak şirket kârları daha sonra makul seviyelere inmek yerine bu seviyelerde kalıcı hale geldi. Ancak MarketWatch yazarı Mark Hulbert’e göre kâr marjları yeniden düşüşe geçebilir.
Wall Street’te kurumsal kârların bu seviyelerde kalamayacağına ilişkin pandemi öncesinde de birçok tahmin yapılmıştı. Örnek vermek gerekirse 1999 yılında Berkshire Hathaway’in efsane yatırımcısı Warren Buffet kurumsal kâr marjlarının “herhangi bir sürekli dönemde bu seviyede kalacağına inanmanız için çılgıncasına iyimser olmanız gerekiyor” açıklamasında bulunmuştu. Yatırım danışmanlığı firması GMO’nun ünlü borsa uzmanı Jeremy Grantham da kâr marjlarının finans dünyasındaki en kötü geri dönüşü olacağını belirtmişti.
Son birkaç yılın öncesine kadar ortalamanın üzerindeki kâr marjları ortalamaların çok altındaki %7’nin üzerinde düşüşlerin habercisi niteliğindeydi. Ancak internet balonunun ortaya çıkmasının ardından bu senaryo değişti. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Amerikan şirketlerinin Küresel Finans Krizi’ndeki kâr marjları 2008 yılında %7,8 oranında düşse de hızlı bir şekilde yeniden sıçramıştı.
Borsa araştırmaları şirketi Ned Davis Research'ün Baş Küresel Makro Stratejisti Joseph Kalish, kâr marjlarını ortaya çıkabilecek olağanüstü bir kriz sırasında başrolü oynayacağını ve şirket kârlarının bütün cephelerden saldırı altında olacağını söyledi.
Hulbert konuyla ilgili yorumlarında şu ifadelere yer verdi: “Farz edelim ki kurumsal kârlar önümüzdeki dört yıl içerisinde de 2019 yılının sonuna kadar geçen on yıldaki gibi büyüsün. Zaman olarak bu on yılı tercih ediyorum zira korona virüs pandemisini kapsamıyor. Farz edelim ki borsaların fiyat kazanç oranları sabit kalsın. Ki zaten 1970’ten bu yana %94’ün üzerinde yükselen bu oranları baz almak halihazırda cömert bir yaklaşımdır. Temettü ödeme oranlarını, hisse geri alımlarını ve hisse senedi ihracı gibi diğer faktörleri de sabit tutalım.
Bu varsayımlar göz önüne alındığında, kurumsal kâr marjları önümüzdeki dört yıl boyunca her yıl bir puan azalırsa, 2024 yıl sonunda S&P 500, 2020 yılı sonuna göre %19 daha fazla düşecektir.”
Borsa krizinin sebebi
Ned Davis’ten Kalish şirketlerin kâr marjlarının düşmesine neden olabilecek bir dizi faktöre dikkat çekiyor. Kalish’e göre bu faktörlerden ilki yüksek çalışan maliyetleri. Borsa uzmanı ABD’de rekor sayıda çalışan alımına ve kalifiye işgücü kıtlığına yönelik raporlara dikkat çekerek şirketlerin işgücü için daha fazla ücret ödemek zorunda olduğunu belirtiyor.
Borsa uzmanının dikkat çektiği ikinci nokta yüksek faiz giderleri. Ekonominin yeniden açılmasıyla ve enflasyonun yükselmesiyle Kalish’e göre şirketler gelecek yıllarda çok daha fazla faiz ödemek zorunda kalacak.
Kalish’in dikkat çektiği son nokta ise vergiler. Borsa uzmanı vergi konusunu doğrudan ve dolaylı vergiler olarak ikiye ayırıyor. Kalsih ABD Başkanı Joe Biden’ın doğrudan vergiler alanında kurumlar vergilerini artırma niyetini çok uzun süredir artırmak istediğine dikkat çekiyor. Borsa uzmanı ayrıca ABD’nin dolaylı vergilerden yeni gelir kaynakları arıyor olabileceğine işaret ediyor.
Hulbert konuyla ilgili yorumlarında kurumsal kâr marjları için olumsuz bir görüntü oluştuğunu belirtti. Borsa yazarı ABD borsalarının pandemiden kurtulması halinde bile kurumsal bilançoların Wall Street’in geleceği için kriz çağırdığını belirtiyor.
Riskli varlıklarda yükseliş eğilimi korunuyor
İki Elon Musk tweet'i SEC anlaşmasını ihlal etti
Küresel piyasalar karışık bir seyir izliyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
hiç umrumda değil.keş altın ve döviz deyim zaten.ister ise borsalar sıfırlasın.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:56)