E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD Merkez Bankası’nın (FED) bu yıl vereceği faiz kararı piyasaların en önemli gündem maddesi haline eldi. Geçtiğimiz gün açıklanan ABD Ocak ayı tüketici fiyat endeksleri yıllık bazda %7,5’e oranında yükselerek 40 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre yükselen enflasyon piyasalarda FED’in parasal politikaları çok daha serleştireceğinin habercisi olarak algılandı. Perşembe günü itibariyle 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri pandeminin başından bu yana ilk kez %2’nin üzerine tırmandı.
MarketWatch yazarı Mark Hulbert konuyla ilgili yazısında, borsalarda ayı piyasalarının genellikle faiz oranları yükselirken değil düşerken başladığına dikkat çekerek yatırımcıların ezberini bozuyor. Araştırma şirketi Ned Davis Research’ün 1962’den bu yana yaptığı ayı ve boğa piyasası takvimi üzerinden yaptığı araştırmasında Hulbert, söz konusu tarihten bu yana gerçekleşen 17 ayı piyasasında 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerini inceledi. Hulbert bu 17 ayı piyasasının 10’unda %20 ve üzeri düşüşlerin başladığı günlerde 10 yıllık tahvil getirilerinin üç ay öncesine göre daha düşük olduğuna dikkat çekti.
Şu anki piyasa koşullarında ise tahvil faizlerinin hızla yükseldiği görülüyor. Üç ay öncesinde %1,56 olan 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri şimdilerde ise %2,01 seviyesinde işlem görüyor.
Hulbert bu sonuçları yeni bir ayı piyasasının eşiğinde olup olmadığımıza dair aceleci sonuçlara ulaşılmaması için paylaştığını belirtti. Zira son 17 ayı piyasasının 7’sinde de şimdi olduğu gibi 10 yıllık getirilerin yükselmekte olduğu görülüyor. Borsa uzmanı Ocak ayı başları itibariyle ayı piyasasının başlamış olabileceğini de kabul ediyor. Ocak ayına tüm zamanların zirvesinde başlayan S&P 500 Endeksi ay boyunca gerileyerek düzeltme bölgesinin kıyısına kadar ulaşmıştı. Endeks şimdilerde ise rekor seviyesinin %4 aşağısında işlem görüyor.
Borsa yazarı araştırmasından çıkarılması gereken doğru sonuçsa tahvil faizlerindeki eğilimle borsalarda ayı piyasasının başlangıcı arasında güvenilir bir bağlantı olmadığı. Hulbert tahvil faizlerinin önümüzdeki günlerde sihirli bir şekilde düşmesi halinde de bunun da bir boğa piyasasının başlayacağı anlamına gelemeyeceğini yazdı.
Faizlerdeki yükseliş neden ayı piyasasıyla bağlantılı değil
Borsa yazarı, araştırmasından elde ettiği şaşırtıcı bulguları ekonomistlerin “para yanılması” veya “enflasyon illüzyonu” olarak adlandırdığı şeyden kaynaklandığını belirtti. Hulbert bunun sebebinin yatırımcıların enflasyona göre ayarlanmayan nominal faiz oranları ile enflasyona göre ayarlanmış reel faiz oranlarının karşılaştırılmaya çalışılmasından kaynaklandığına dikkat çekti.
Hulbert’e göre yatırımcılar daha yüksek enflasyon ve faiz oranları sonrasında borsa değerlemelerini yanlış güncelleyecekler. Yatırımcılar gelecek yılların bilançolarını daha yüksek bir oranda düşürecekler ve sonuç olarak gelecekteki bilançoların bugünkü değeri düşürülecek. Ancak borsa yazarına göre bu denklemin sadece bir yarısı olacak. Zira yatırımcılar enflasyon yükseldikçe gelecek yıllardaki bilançoların da daha hızlı yükseleceğinin farkında olmayacaklar.
Borsa yazarı yüksek enflasyon ile faiz oranları kaynaklı bu iki etkinin birbirini nötrlediğini iddia ediyor. Buna göre gelecekte şirketlerin nominal bilançolarının daha yüksek olması beklenebilir. Ancak şirketlerin mevcut bilanço değerlerine de daha büyük bir oranda indirimin hesaba katılması gerekir. Hulbert enflasyon ve para illüzyonu konusunda genellikle ikinci faktörünün hesaba katıldığını ancak ilk faktörün gözden kaçırıldığını söyledi.
Borsa yazarı, “Daha yüksek enflasyon ve faiz oranları birçoklarının öne sürdüğü üzere boğa piyasası için büyük tehdit olmak zorunda değildir” ifadelerine yer verdi.
Perakende yatırımcılar 'karanlık tarafa' geçiyor
BlackRock: Fed tahvil alımlarını durdurmalı
Beklentilerden şaşan enflasyon, piyasaları altüst etti
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:56)