E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalarda 2020 nasıl geçti?---

Küresel borsalarda 2020 nasıl geçti?

Küresel borsalarda 2020 nasıl geçti?
31 Aralık 2020 - 18:05 borsaningundemi.com

Borsalar hiç unutamayacakları bir yılı geride bırakıyor. Bu yıl borsalar çok büyük dalgalanmalar yaşasa da gündemdeki tek bir konu değişmedi: Korona virüs

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2020 yılı korona virüsün küresel piyasaları neredeyse çökerteceği bir dönemle borsa tarihine geçti.

Yatırımcılar mart ayında hisse senedi satış dalgası, likidite krizi ve aşırı güvenli ABD tahvil piyasasıyla birlikte korkuyu yaşadı. Borsa yatırımcıları risk yatırımlarının en temel varsayımlarına meydan okumak zorunda kaldı.

Merkez bankaları ve hükümetler ekonomik çöküşü durdurmak için daha önce eşi benzeri görülmemiş tahvil satın alma programları uygulayarak ve faizleri sıfıra yakın indirerek “her şeyin ralli yaptığı” bir piyasa ortamının zeminini hazırladı.

Financial Times’ın haberinde küresel borsa tarihine geçecek bu yıl yapılan unutulmaz açıklamalar yer alıyor:

Goldman Sachs Asya Pasifik Hisse Senetleri Stratejisti Timothy Moe: “Beni asıl endişelendiren kimsenin bunun nasıl sonuçlanacağını tam olarak bilmemesi”

 23 Ocak: Salgının ortaya çıktığı şehir Vuhan’ın Çin’deki resmi tatil öncesinde karantina altına alınmasıyla birlikte Çin hisse senetleri keskin bir düşüş gerçekleşti. Borsalar 3 Şubat tarihinde yeniden açıldığında Çin borsası CSI 300 2015’in ortalarından bu yana en kötü gününü geçirdi.

ING Araştırma Birimi Başkanı ve Baş Ekonomisti: “Bu artık sadece Asya’yla alakalı bir konu değil”

24 Şubat: Küresel hisse senetleri İtalya’nın karantina altına alınmasının ve virüsün Avrupa’ya yayılmasının ardından son iki yılın en kötü gününü geçirdi.

Principal Global Inverstors Baş Stratejisti Seema Shah: “Faiz indirimleri boşalan market raflarını doldurmaya yardımcı olmayacak.”

3 Mart: ABD Merkez Bankası (FED) politika faizini %0,5 düşürerek virüsün yayılmasının neden olduğu paniği düşürmeye çalıştı. Bu tam tersi bir etkiye neden oldu. Yatırımcılar bir talep şoku ile başa çıkmak için FED’in hareket ölçeğini ve parasal genişleme etkinliğini sorguladı.

Rapitan Enerji Grubu Başkanı Robert McNally: “Talep çöküşünün arz artışıyla çakışması çok nadir bir durumdur. Fiyatlardaki çöküş daha yeni başladı”

9 Mart: Rusya’nın petrol arzı sınırlamasını reddetmesi üzerine Suudi Arabistan’la Rusya arasında Brent petrol fiyatı üzerinden ticaret savaşı başladı. Asya borsaları açılışında Brent petrol fiyatı %30 düştü.

Nomura Baş Stratejisti Masanari Takada, “Piyasalar kırılma noktasına kadar sarsıldı”

12 Mart piyasalar için bir çöküş günüydü. ABD Başkan Donald Trump'ın bir önceki akşam önceki yaptığı açıklamada Avrupa uçuşlarının çoğuna koyduğu yasak, hisse senedi yatırımcılarını korkuttu ve Fed'in likidite enjeksiyonu toparlanmayı sağlayamadı. Wall Street 1987 çöküşünden bu yana en kötü gününü geçirdi.

ABD Başkanı Donald Trump: “Wall Street’te birçok insanın fazlasıyla mutlu olduğunu düşünüyorum. Ve size benim de çok mutlu olduğumu söyleyebilirim. Bunu beklemiyordum ve sürprizlere bayılırım”

15 Mart: FED pazar günü sürpriz bir şekilde politika faizlerini sıfıra yakın düşürdü. Yatırımcılar bunun parasal politikaların son sınırı olup olmadığını sorguladı.

Allianz Küresel Yatırımcılık Birimi Sürekli Gelir ve Serbest Makro Fonlar Başkanı Mike Riddell: “Birçok insanın paraya ihtiyacı var ve yapabildikleri tek şey tasfiye etmek”

18 Mart: Küresel dalgalanmalar kötüleşirken, güvenli olmasıyla bilinen devlet tahvillerinde dahi ayrım gözetmeyen bir satış dalgası gerçekleşti. Petrol fiyatları neredeyse 17 yılın en düşük seviyesine ulaştı ve sterlin 1980'lerden bu yana en zayıf noktasını gördü. CNBC’de vürüsün yıkıcı etkisine karşı uyaran ve hızlı bir karantina çağrısı yapan ünlü riskli fon yöneticisi Bill Ackman, “Cehennem geliyor” uyarısında bulundu.

Mizuho’dan Jim Shepard: “Bu bir bazuka ve buna ihtiyaç vardı. Şu ana kadar uygulanan programlar iyi olsa da yeterince ileri gitmiyordu. Bu yeterince ileri gidiyor”

23 Mart: FED tarihte ilk kez limitsiz derecede hükümet tahvili ve kurumsal borç satın alacağını duyurdu. Piyasaya yapılan bu çarpıcı müdahale ABD hisse senetlerinin dibe ulaşmasını sağladı. Söz konusu müdahale Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Euro Bölgesinde “sınırsız” taahhütle 750 milyar eurodan daha fazla tahvil alma sözünden birkaç gün sonra geldi.

Diamond Hill Sermaye Yönetimi’nden John McClain: “Yüksek dereceli bir yatırım şirketi şu anda tefecilik oranlarında borç alıyor”

1 Nisan: Korona virüs mağduru kurvaziyer gemi şirketi Carnival borçlarını ödeyebilmek için çift haneli faiz oranlarıyla başa çıkmak zorunda kaldı. Şirketin başarısı FED’in dev müdahalesinin etkilerini gösterdi.

Sermaye piyasaları şirketi RBC’den Helima Croft: “Trump aslına bakılırsa OPEC’in fiili başkanı haline geldi”

13 Nisan: Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği (OPEC) ABD Başkanı’nın baskısıyla birlikte tarihi bir petrol üretim kısıntısı anlaşmasına imza attı ve petrol fiyatlarındaki ticaret savaşı sona erdi.

Societe Generale Kıdemli Stratejisti Kit Juckes: “Çok fazla petrol var fakat koyacak yer yok”

23 Nisan: Petrol anlaşması talepteki darbeyi dengelemek için yeterli olmadı. ABD petrol fiyatları tarihte ilk kez sıfırın altına düştü. Petrol ticareti yapanlar satın aldıkları petrolleri depolayabilecek tesis bulamadı. RCMA Capital'den Douglas King, kargaşaya ilişkin, "Muhtemelen şimdiye kadar gördüğümüz en değişken ve zorlu piyasa koşulları" ifadelerine yer verdi.

Citron araştırma şirketinden Andrew Left, “Piyasaların şu anda şekeri yükseldi. Bana bu çok anlamlı gelmiyor”

30 Nisan: ABD borsaları 1987’den bu yana en büyük aylık rallisini gerçekleştirerek neredeyse %13 yükseldi. Geride kalma korkusu yatırımcıları daha fazla piyasalara çekti. Petrol fiyatları toparlandı.

JP Morgan Varlık Yönetimi Birimi’nden Lee Spelman, “Borsa tarihinde her zaman iki yönlü abartı vardır”

8 Haziran: ABD’li dev hisse senetleri yıllık bilançolarını pozitife çevirdi, mart ayı dip seviyesinden %40 yükseliş gösterdi.

Morgan Stanley’den Reza Moghadam: “Kurtarma fonunu Avrupa için çığır açıcı bir gelişme olarak görüyoruz”

21 Temmuz: Yatırımcılar, AB'ye daha fazla mali entegrasyon getirecek ve Brüksel'i tahvil piyasalarında önemli ölçüde borçlandıracak 750 milyar euroluk Kovid-19 kurtarma fonunu kutladı.

Sprott’tan Peter Gosskopf: “Altın sonunda ekonomiye insanların sahip olması gereken bir varlık olarak giriş yaptı”

27 Temmuz: Korona virüs endişeleri ve diğer varlık verimlerinde merkez bankalarının etkisiyle gerçekleşen düşüş nedeniyle altın rekor seviyelere yükseldi.

UBS Küresel Servet Yönetimi Birimi’nden Solita Marcelli: “İnanması güç ama 2020 ayı piyasası resmi olarak sona erdi”

18 Ağustos: S&P 500 endeksi şubat ayındaki rekor seviyesini geçti. ABD Doları ise faiz indirimleri ve Amerikan ekonomisine yönelik endişelerle birlikte yatırımcıların dolar varlıklarından kaçmasıyla iki yılın en düşük seviyesine geriledi.

Yatırım danışmanlığı şirketi Vanguard’tan Alexis Gray: “Hisse senetleri mükemmele göre fiyatlandı. Küresel ekonominin ne yaptığı ile borsa performansı arasındaki ilişki kesikirse bunu sürdürmek her zaman zor olacaktır”

9 Eylül: Teknoloji hisseleri yaz sonunda düzeltme dönemine girdi. En sıcak hisse senetlerinden Tesla bir günde değerinin beşte birini kaybetti. Japon firması Softbank tarafından opsiyon piyasalarında yapılan büyük yatırımlar piyasalardaki sinirleri gerdi.

Union Banciare Privee’den Mohammed Kazmi: “ ABD seçimlerinden sonra yatırımcılar Kovid’e karşı aşı çekişmesine geri döndü. Bugün aşı önde götürüyor”

9 Kasım: Biontech ve Pfizer’in ortaklaşa ürettikleri aşının Kovid-19’a karşı %90’un üzerinde etkili olduğu açıklandı. Söz konusu açıklama piyasalarda Joe Biden’ın ABD seçimlerini kazanmasından birkaç gün sonra geldi. Diğer lider ilaç şirketlerinden de benzeri yönlü açılamalar gelmesiyle borsalardaki ekonomik açıdan hassas hisseler ralli yaptı. Ekonominin geleceğine ilişkin olumlu beklentiler arttı.

Airbnb CEO’su Brian Chesky: “Ne diyeceğimi bilmiyorum. Onur duydum”

10 Aralık: Yıl boyunca yeni rekorlar kıran teknoloji hisseleri ve dev halka arzlar 20 yıl önceki dotcom balonuna benzer bir piyasa ortamı oluşturdu. Yemek dağıtım şirketi Doordash’in halka arzından bir hafta sonra emlak kiralama şirketi Airbnb dev bir halka arz rakamına ulaştı. Şirket hisseleri halka arzının ilk gününde iki katına ulaştı.

2021’de en fazla izlenecek hisseler

 

Piyasalar 2021'e nasıl başlayacak?

 

Küresel ekonomiler yıllar sonra 2021’de enflasyonla tanışacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)