E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel boğa piyasası yükselişine yeni başladı---

Küresel boğa piyasası yükselişine yeni başladı

Küresel boğa piyasası yükselişine yeni başladı
04 Mart 2021 - 10:53 borsaningundemi.com

Kovid krizinin borsaları vurmasının ardından başlayan hızlı boğa piyasası henüz bir yılını tamamlamadı. Ancak şu anki boğa piyasası %257’lik yükseliş görülen 1950’lerdeki savaş sonrası ekonomik patlamaya benziyor olabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandeminin küresel piyasaları vurmasının üzerinden bir yıl geçti. Pandemi iş hayatını, eğitim sistemini ve sosyalleşme yollarını evde kalma etkinliklerine dönüştürdü. Ancak S&P 500 için yeni boğa piyasasının başlamasının üzerinden sadece 11 ay geçti.

MarketWatch'un haberinde yer alan varlık danışmanlığı şirketi Truist Wealth analistlerine göre, bu yeni boğa piyasasının üzerinden geçen bir yılı aşmayan süreç S&P 500 Endeksi’nin sürekli bir yükselişe geçmesi için hala alanı olduğunu düşünmeye neden olan iki önemli unsurdan birisi.

Truist Wealth araştırmasına göre son 60 yıllık borsa performansının pandemi sürecinde de geçerli olması durumunda ABD borsalarında gerçekleşmekte olan boğa piyasasının hem fiyat kazanç oranları açısından çok sınırlı olduğu hem de kısa ömürlü olduğu hem görülüyor.

Araştırmada, 1957 yılından bu yana işlemekte olan S&P 500 tarihinde boğa piyasaları ortalama %179 fiyat kazanç oranı sağladığı ve ortama 5,8 yıl sürdüğü belirtiliyor. Bununla birlikte pandemi krizi sonrasındaki 11 aylık boğa piyasasında ise borsalar %76’lık getiri sağladı.

ABD borsaları yaklaşık 12 ay önce, korona virüs salgınının küresel ticarete ve seyahatlere ilk darbeyi vurmasının ardından, Mart ayı sonlarında ABD borsa endeksleri sert düşüşlerle birlikte düzeltme bölgesine girmişti.

Ancak korona virüs mağduru hane halklarını, işletmeleri ve ekonomiyi korumak amacıyla açıklanan dev teşvik paketleri ve parasal politikalar sayesinde 2020'deki kayıplarını hızlı bir şekilde telafi edilmesiyle hisse senetleri tarihin en yüksek seviyelerine kolayca tırmandı.

Yakın zamanlarda ise borsaları bir sene öncesinde yükselten faktörlerle aynı sebepler Kovid sonrası ekonominin hisse senetlerinde ve finansal varlıklarda çoktan fiyatlandırılmış olduğu ve yüksek değerlemelere sahip hisse senetlerinin ve borç piyasasındaki daha riskli varlıkların enflasyonun yükselmesiyle sorun yaşatabileceği, şirketlerin ve müşterilerin borç alma maliyetlerinin aşırı derecede artabileceği endişelerini yaşatıyor.

S&P 500, Dow Jones ve Nasdaq endeksleri, 10 yıllık Hazine getirisinin yükselmesiyle geçen hafta dalgalı piyasalarda sarsıldı ve Çarşamba günü yine tahvil verimlerinin bir yıl öncesine göre yaklaşık %1 yükseldiği ve % 1.47 civarına ulaştığı görüldü.

Üç büyük hisse senedi endeksi de tahvil getirilerinin tırmanması ve teknoloji hisselerinin tekrar satış baskısı altında girmesiyle ABD endeksleri Çarşamba günü üst üste ikinci kez düşüşle kapandı.

Truist analistleri S&P 500 ve 10 yıllık Hazine getiri oranlarının 1950’lerde uyumlu bir şekilde yükseldiğine dikkat çekiyorlar. 

Truist Wealth Baş Borsa Stratejisti Keith Lerner, “1950’lerle bugün arasında çok büyük farklılıklar olsa da bazı benzerlikler de söz konusu. 1950’lerde savaş nedeniyle ABD’deki borç seviyeleri aşırı yüksek seviyedeydi, aktivist bir FED (ABD Merkez Bankası) vardı ve ekonomi savaş sonrası patlama yaşıyordu. Faiz oranları on yılın başında %1,5’ten on yılın sorunda neredeyse %5’e kadar ulaştı. On yıl boyunca iki resesyona rağmen S&P 500 Endeksi fiyat bazında %257 ve toplam getiri bazında ise %487 yükseldi” ifadelerine yer verdi.

Korona virüs krizi süresince, FED yetkilileri de politika faizi oranlarını sıfıra yakın tutarken ekonomi salgından tamamen kurtulana kadar aylık 120 milyar dolarlık tahvil alım programını açıkladılar ve parasal koşulların sıkılaştırılmasından kaçınma sözü verdiler.

Tahvil faizlerindeki dalgalanma borsayı baskılıyor

 

Tahviller yeniden can yakıyor

 

Tahvil faizleri yeniden yükselince satış baskısı arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)