E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKurdaki hareketliliği arkasında Fed var---

Kurdaki hareketliliği arkasında Fed var

Kurdaki hareketliliği arkasında Fed var
11 Mart 2017 - 11:40 borsaningundemi.com

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Döviz hareketliliğinin arkasında Fedin faiz artırma beklentisi var" dedi

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Döviz hareketliliğinin arkasında Fedin faiz artırma beklentisi var" dedi.

Şimşek, Dövizdeki dalgalanmalarla ilgili bir soru üzerine de son hareketliliğin arkasında büyük oranda Fedin faiz artırma beklentisinin olduğunu belirterek, "Son haftalarda Amerikadan gelen veriler ve Fed başkanının yaptığı açıklamalar nedeniyle mart ayında artık neredeyse yüzde 100 olasılıkla bir faiz artışı fiyatlanmaya başladı. Faiz artışının fiyatlanmış olması Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için olumlu değil. Çünkü dış finansmana ihtiyacı olan ülkeler için fon akışını etkileyecek bir faktör. Bu doları güçlendiren bir faktör." değerlendirmesinde bulundu.

"Belirsizliğin azalması liraya olumlu yansır"
Ekonominin bir miktar yavaşlamasına rağmen büyümenin devam ettiğini dile getiren Şimşek, "Bu son yıllarda Türkiyenin yaşadığı şokları herhangi bir ülke yaşasa belki o ülke çökmüştü ekonomik anlamda. Türkiye hala dimdik ayakta." şeklinde konuştu.

Enflasyondaki yükselişe ilişkin bir soruya karşılık da Şimşek, bunun geçici olması için gereken tedbirleri aldıklarını ifade etti. Şimşek, liradaki değer kaybına ilişkin de şu değerlendirmelerde bulundu:

"Eğer 16 Nisanda ülkenin önü açılır ve Türkiyedeki belirsizlik azalır, hemen arkasından hükümetimiz şu anda planladığı gibi kalan bütün diğer yapısal reformları hızlı bir şekilde yaparsa liradaki değer kaybı da devam etmez, kalıcı olmaz. Tabii küresel faktörler var, ben genel konuşuyorum. Yani Türkiye ekonomisindeki performans güçlenince liraya olumlu yönde yansır. Siyasi belirsizlik azaldığı zaman, reform potansiyeli, beklentileri arttığı zaman kesinlikle o da olumlu yansır."

İşsizlik oranına ilişkin bir soru üzerine de son dönem yaşanan sıkıntıların, ekonomiye, turizme ve ihracata olumsuz yansıdığını ifade eden Şimşek, bunun sonucunda işsizliğin yüzde 12lere çıktığını, bunun tekrar tek hanelere düşürülebileceğini söyledi. Bunun Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin onaylanmasının ardından ekonominin canlanmasıyla ve ilave reformlarla başarılabileceğinin altını çizen Şimşek, hükümet olarak istihdamı artırmaya yönelik adımlar attıklarını ve atmaya devam edeceklerini kaydetti.

Şimşek, şubat ayında 232 bin ilave istihdam olduğunu, mart ayında da yeni istihdam oluşumunun devam ettiğini dile getirerek, "Nisan sonrası işler büyük ihtimalle açılacak" dedi.

"Ertelenmiş yatırımlar devreye girecek"
Türkiyenin başına gelen felaketler nedeniyle yatırım erbabının bekle, gör politikasına devam ettiğini belirten Şimşek, "Referandumda güçlü bir evet çıktıktan sonra yatırımcı önünü görecek ve bu ertelenmiş yatırımlar devreye girecek" ifadesini kullandı.

Şimşek, nisan sonrasında gerek dış talebin gerekse iç talebin canlanması ihtimalinin ekonomiyi güçlendireceğini vurgulayarak, "Bu yatırımı, istihdamı artırır. Zaten sihirli denklem bu, o nedenle işsizlik tekrar iner. Ama tersi olursa, belirsizlik devam eder, reform noktasında fırsat bulunamazsa, bu yatırım ve ihracat teşviklerine rağmen bekle gör durumu sürerse mevcut durum devam eder ve işsizlik böyle kalabilir. Ama biz onu bir senaryo olarak öngörmüyoruz. Evet belirsizliği azaltır. Son yıllarda yaşadığımız travmalara kesin bir perde getirir, o fasıl kapanır, Türkiye artık önüne bakar." dedi.

Şimşek, mevcut sistemde ileride zayıf bir hükümet başa gelirse terörle mücadelenin arzulanan güçte olamayabileceğini belirterek, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde milletin değerleri ile barışık, en az yüzde 50den fazlasının oyunu almış bir cumhurbaşkanı olacağını, bu durumda terörle mücadelenin güçleneceğini kaydetti.

Yeni sistemin kabul edilmesi halinde vesayet sisteminin son bulacağını vurgulayan Şimşek, darbe zihniyetine de tamamen bir çizgi çekileceğini söyledi.

"Rusya ile turizmde rekor ihtimali çok yüksek"
Verdikleri yatırım teşvikleri, istihdam ve ihracat desteklerinin ortalık toz dumanken çok etkili olmadığını dile getiren Şimşek, şunları kaydetti:

"2017 nisan ayından itibaren (Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin kabul edilmesiyle) öngörülebilirlik artacağı için bir belirsizlik ortadan kalkacağı için güçlü bir şekilde bu destek ve teşvikler devreye girecek ve ekonomiyi canlandıracak. Bu beraberinde ilave istihdam getirecek ve işsizliği bir miktar aşağıya getirecek. Bunu reformlarla destekleyeceğiz. Reform seferberliğini geçen sene başlattık. Şimdi anayasa değişikliği en büyük reform, arkasından da geriye kalan diğer reformlar bu beklentiyi olumlu etkileyecek. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin devreye girmesiyle belirsizliğin azalması dışarıdan Türkiye algısını da yavaş yavaş iyileştirir. Çünkü Türkiye karşıtları bunu önemli bir mücadele alanı olarak görüyorlar."

Şimşek, terör eylemleri ve Türkiye aleyhindeki propagandaların turizmi olumsuz etkilediğini, ancak bunun geçici faktörler olacağına inandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinin görüşmesinde turizmle ilgili alınan kararları da değerlendiren Şimşek, "Rusya ile ilgili (turizmde) rekor ihtimali çok yüksek. Çok hızlı bir şekilde 2015 kasım öncesine dönüş söz konusu, zaten başladı. Ocakta Rusyadan gelen turist sayısında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 80in üzerinde bir artış var. Dolayısıyla bu devam edecek. Rusyadaki bu güzel gelişme Avrupadaki kayıpları ne kadar telafi eder, bu önemli." diye konuştu.

Geçici şokların kalıcı tahribat yaratmayacağını ifade eden Şimşek, gerekli tedbirleri aldıklarını ve almaya devam edeceklerini vurguladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kazim Gecgil 12 Mart 2017 18:38

    On yıldır hep siz yönetiyorsunuz. Sonuç ortada beyler. Demek siz idare edemiyorsunuz. Açın memleketin önünü kardeşim

  • Ahmet12 Mart 2017 13:40

    İlgisi yok.zaten çoğunluğu olan bir hükümet işbaşında.

  • Cüneyt 11 Mart 2017 23:42

    Bu dünya ne çektiyse namuslu görünüp namussuzlar dan çekti Bee...

  • receoivedik11 Mart 2017 22:09

    yok.yaa...ciddi mi diyorsun.....bu kadar tahsille bunu bilmiş olmn büyük başarı ne kadar gurur duysak azıdr. Alla'ın tüm sıfatlatını üstünde taşıdıgın idda ettiğiniz reisin "üst akıl" var diyorda....duymasın seni...

  • ahmet almaz11 Mart 2017 16:57

    ilk defa hayatimda kendim ve ulkem icin cok ciddi gelecek kaygisi duyuyorum , eskiden kriz olur , firsat olur gecer derdik ama bu sefer mega bir rejim degisimi ve cok uzun bir ekonomik buhran geliyor secimden sonra...varlik fonu ile de son kalan paralari insaat firmalarina gömecekler ve sonrasi cok mechul...AKIL ve SAGDUYUNUN GALIP GELMESI GEREK

  • Yekta11 Mart 2017 15:04

    Hayal alır hayal satarım. Yağ satarım bal satarım...

  • Mg11 Mart 2017 13:08

    Hepsi hayal, ne turizm bıraktınız ne sanayi, bankacılığı da iflasa sürüklüyorsunuz, paçavra meselesi ortada, Yunan işgali karşısında da süt dökmüş kedisiniz, yazık...

  • borsaci11 Mart 2017 13:02

    Doların artışında fed yok faiz haram deyip gavur parasıni cebinden çıkarmayanlar doları kullanıp mali gotürüyorlar dalar helal yiyin bakalım

  • South Park 11 Mart 2017 12:10

    Siyasi belirsizlik çözülecek olsa bile dış politika, terör konuları ve geçici olmayan, çözümü konusunda popülist yaklaşımlar dışında bir reaksiyon alınmayan ekonomik problemler var. Daha ekonomi odaklı, düzgün politikalar gerekiyor düzelme için. En başta da ülkemizde üretilen katma değeri yüksek ürünlere ihtiyacımız var. İhracat ve turizm adam akıllı artmazsa doların artışı konusunda olumsuz ayrışma devam ederiz. Biz Rusya veya Brezilya değiliz. Petrolümüz yok. O sebeple buzdolabı, tv dışında üretecek ve satacak yüksek yükte hafif pahada ağır ürünlere ihtiyacımız var.

  • fon yöneticisi11 Mart 2017 12:05

    Adman bali gercek milliyetci bir bankacı ulaşıp takdir etmek istedim ama ulasamadim saygilarimi sunuyorum