E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Piyasalardaki büyük türbülansların öncü göstergesi niteliğinde olan dolar kuru, geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği büyük çıkışını 2017'nin ocak ayına kadar sürdürdü. Son altı ayda ise düşüyor. Yılın ilk ayında test edilen 3,94'lük seviyeden sonra haziran ortasına gelindiğinde 3,48'e kadar gerileme söz konusu. Yurtiçi yerleşik yatırımcıların eğilimlerine baktığımızda dolar kurunda beklentilerin henüz kırılmadığını görüyoruz. Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 9 Haziran ile biten haftada 387 milyon Dolar artarak toplam 165,2 milyar dolara yükseldi. Yabancı yatırımcı getirdiği dövizi TL'ye çevirirken yerliler alıyor. Görünen bir gerçek var ki o da yurtiçi yerleşik yatırımcıların döviz talebinin hâlâ sürdüğü yönünde. Oysa ki kurumların değerlendirmelerine göre kurda daha aşağı yönlü gidecek marj var. HSBC, 6 Haziran tarihli raporunda, dolar/ TL kurunun 3,35 - 3,40 hedef bölgesine gerileyebileceğini, söylüyor. Goldman Sachs da kurda düşüşün sürebileceğini öngörüyor. Haziran ayının ikinci haftasında yayımladığı "TL'yi deneme zamanı mı?" başlıklı yazısında, iyi carry trade getirisiyle TL gelişen piyasalarda öne çıkmak için en ilgi çekici aday değerlendirmesinde bulundu. Dolardaki son düşüşe rağmen Türk lirası, hâlâ gerçek değerinin en çok altındaki gelişen ülke para birimi olarak nitelendiriyor. Bankanın hesaplamalarına göre dolar/TL'nin olması gereken değer 2,50 TL.
Reel sektör aktörleriyse kurdaki yükseliş ya da düşüşlerden çok kurun ani sıçramalarının sorun teşkil ettiğine vurgu yapıyorlar. Dövizde yaşanan sürekli dalgalanma nedeniyle önlerini göremediklerini ciddi bir eleştiri olarak dile getiriyorlar. Büyük dalgalanmalar reel sektör şirketlerini zorluyor. Bu durum beraberinde iş hacimlerini de olumsuz yönde etkilemekte.
Tüm bunlardan ayrı olarak yurtiçi ve yurtdışı gelişmeler takip edildiğinde doların zayıf seyrini destekleyen haber akışının sürdüğünü görebilmekteyiz. Öte yandan haziranda yapılan FED toplantısı sonrasında kurda düşüş beklentisi korunmakta. FED 2017 yılının geri kalanında iki puan faiz artırımını tahmin ederken piyasalar 1,5 puan artırım olabileceğini öngörüyor. ABD Başkanı Trump'ın popülaritesinin düşmesi ise global bazda dolara yönelik talebi zayıflatmakta. Yurt içerisindeki gelişmelere baktığımızda ise Merkez Bankası sıkı duruşunu koruyor. Bu durum da kurdaki aşağı yönlü eğilimi desteklemekte. Teknik göstergeler ise dolar/TL'de 3,30-3,35'lere doğru düşüşün devam edebileceğine işaret ediyor. Veriler aşağı yönlü hareket marjının korunduğunu gösteriyor. Yaz aylarında ülkeye döviz girişinin de devam etmesiyle birlikte kurda zayıf seyir varlığını sürdürebilir. Söz konusu hareket ivmesinden istifade etmek isteyenler açısından ise bu durum fırsat olarak değerlendirilebilir. (Zeynep Aktaş/Fortune Türkiye Dergisi)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Merkez bankasi faizi arttirmaya devam ediyor. O yuzden kur fazla yukselmez
Ekonomi battı turızm battı Akp hala havalarda fai aylık yüzde 15 batıyozzzz tayyıp
Kurda düşüş mü var?Yine başını boş bıraktılar gidiyor.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:08)