E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dolar, sterlin ve euro kurlarındaki yükseliş, yurt dışında eğitim görmek isteyenleri de zor durumda bıraktı. Bugün itibarıyla (11 Şubat) 3.69 seviyesinden işlem gören dolar/TL’deki 1 yıllık yükseliş yüzde 20’yi buldu. Euro ise 1 ayda 4.10’lu seviyelerden 3.92’lere kadar çekilmesine karşın son bir yılda TL karşısında yüzde 19 değerlendi. İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı alması sonrası TL karşısında 3.80’lere kadar çekilmesine karşın bugün 4.62’den işlem gören İngiliz sterlini, son bir yılda yüzde 8 artış gösterdi.
Dövizin TL karşısındaki artışı, yurt dışında eğitim maliyetlerini de artırdı. İngiltere’de fiyatı ortalama 25 bin – 40 bin TL arasında değişen 36 haftalık dil okulu maliyeti ortalama 27 bin – 44 bin TL seviyesine yükseldi. 20 bin TL ile 40 Bin TL arasında değişen ABD’deki 36 haftalık dil okulları fiyatları da doların TL karşısında artmasıyla ortalama 24 bin – 48 bin TL seviyelerine tırmandı. Bu fiyatlara kurdan dolayı yükselen konaklama, beslenme ve seyahat giderleri eklenince bu ülkelerde dil eğitimi almak ortalama 50 bin ila 80 bin TL’yi buldu. Üniversite veya lisans üstü eğitim almak isteyen öğrenciler için bir yıllık maliyet bu rakamların da üzerine çıktı.
YURT DIŞI EĞİTİMİNE GİZLİ ZAM
Atlas Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı Eğitim Danışmanı Yavuz Aydın, kur artışını gizli zam olarak değerlendirdi. Ancak Aydın, bazı ülkelerdeki okulların Türk öğrencilere burs adı altında indirimler sağladığı başladığını belirtti. Aydın şöyle dedi:
“Yurt dışında, özellikle de İngilizce konşulan ülkelerde eğitim uluslararası öğrencilere ücretli verildiğinden, yaklaşık yüzde 20-30 oranında artan kur, eğitim ve yaşamsal maliyetlere yapılan gizli bir zam gibi oldu. Bu maliyet artışı şüphesiz yurtdışında eğitim almayı düşünen kişilerin kararlarının değişmesine, ya da dil eğitimi alıyorlarsa eğitim sürelerini kısaltmalarına sebep oldu.
DİL OKULLARI VE BAZI AVUSTRALYA ÜNİVERSİTELERİNDEN İNDİRİM
Yurtdışındaki üniversitelerin bu kur artışlarına kayıtsız kaldığını söyleyebiliriz ancak özel dil okullarının büyük bir kısmı ülkeye göre fiyat politikası belirleyebiliyor. Örneğin Brezilya ve Türkiye pazarına liste fiyatları üzerinden yüzde 20-30 arası indirim yaparken, Kore ve Japonya pazarında indirimsiz liste fiyatını uyguluyorlar. Çok nadir de olsa Avustralyalı bazı üniversiteler Türk öğrencilere burs adı altinda yüzde 15-30 indirim veriyorlar.
ABD DÜŞÜŞTE AVUSTRALYA YÜKSELİŞTE
Kur artışları gözle görülür şekilde Amerika'ya giden öğrenci sayısını aşağıya çekti. Her sene yüzde 25-30 arası olan ABD oranımız 2016 senesi için yüzde 16 olarak gerçekleşti. Öğrenciler, masraflarını çıkarabilmek için daha çok çalışma izni ya da fırsatı olan ülkeleri tercih ediyorlar. Bu noktada Avustralya ve akademik eğitimde de Avustralya ile beraber Kanada ön plana çıkıyor.
2016’DA ÖĞRENCİ SAYISINDA ARTIŞ
Sektörde ekonomik sıkıntıların yaşandığı dönemde yurtdışına çıkmak, dil eğitimi almak, kendine yatırım yapmak isteyen öğrenci daha fazla oluyor. İşten çıkarılmış, ya da yeni iş bulamamış olan kişiler “bari bu kriz ortamında gidip dil eğitimi alayım, döndükten sonra daha iyi bir iş bulurum” düşüncesi ağır basıyor. Kurumumuzun rakamlarına baktığımızda 2016 yılında giden öğrenci sayımız 2015'e gore ortalama yüzde 20 kadar arttı. 2017 Ocak ayı ise son 8 yılda en çok kayıt aldığımız ay oldu.
İRLANDA VE MALTA GİBİ ÜLKELERE İLGİ ARTTI
Ulusararası Eğitim Derneği Başkanı ve GKR Yurtdışı Eğitim Danışmanlık Genel Müdürü Eren Göker, yükselen kur sonucu artan eğitim maliyetleri sonucunda yurt dışına giden öğrenci sayısında bir düşüşün yaşanmadığını, ancak öğrencilerin daha az maliyetli ülkeleri tercih etmeye başladıklarını söyledi. Göker “Şu aşamada bu konuda anlamlı bir düşüşün olduğunu söyleyemeyiz.Türkiye’den yurtdışı çıkan öğrenci sayısı halen yüksek. Bununla beraber doğrudan bir azalmadan ziyade, döviz kurları nedeni ile kurun diğer ülkelere göre daha avantajlı olduğu ya da yaşam ve konaklama giderlerinin daha uygun olduğuülkelere kayma olduğunu söyleyebiliriz. Bu anlamda öğrencilerimizn İrlanda ve Malta gibi euro kullanan ülkelere daha çok ilgi gösterdikleri söylenebilir.” dedi.
İNDİRİM, KUR SABİTLEME, EKSTRA EĞİTİM GİBİ KAMPANYALAR
Üniversitelerde Türk öğrencilere yönelik bir indirim uygulanmadığı, ancak dil okullarının indirim, ekstra hafta sunmak, kuru sabitlemek, kayıt ücreti almamak gibi çeşitli kampanyalar yürüttüğünü söyledi. Göker sözlerini şöyle sürdürdü:
“Okul ücretinde indirimden ziyade, daha çok Türkiye pazarına özel promosyonları oluyor. 2016 yılı fiyatlarının geçerliliğini uzatmak, kur sabitlemek, başvuru veya kayıt ücreti almamak, ekstra hafta sunmak (12 hafta eğitim alan öğrenciye 2 hafta daha eğitim olanağı gibi) uygulamalar birçok dil okulu tarafından hayata geçirildi. Üniversitelerde henüz böyle bir adım yok. Türk öğrenciler eğitimin daha uygun olduğu Polonya, Macaristan, İspanya, İtalya gibi alternatif ülkeleri tercih ediyorlar.
YURT DIŞINA GİDENLERİN DÖNME ORANI YÜKSEK
Ekonomik daralmaların olduğu dönemler yurtdışına olan ilgiyi artırabilir. Dolayısıyla yurtdışı eğitim olanakları anlamında farkındalık artabilir. Ancak hali hazırda yurt dışına giden öğrenci sayısında bir atışın olduğunu söylemek zor. Yani bu talep ve farkındalık artışının rakama yansımasını henüz görebilmiş değiliz. Zaten böyle olması da doğal çünkü yurt dışında eğitim almak bir anda karar verip bir günde gerçekleştirebileceğiniz bir süreç değil. Maddi manevi bir ön hazırlık süreci gerekiyor, tamamlanması gereken bir prosedür, sağlanması gereken şartlar var. Özellikle üniversite eğitimi için bu süreç daha ciddi. Maddi birikimin yapılması yanında not ortalamasının yükseltilmesi, yabancı dilin geliştirilmesi, referansların tamamlanması gibi kabul kriterlerini sağlamak da gerekli. Okula başvuru süreci ve vize sürecini de unutmamak gerek. Genel olarak da yurt dışında eğitim alan öğrencilerin ülkemize dönme oranı oldukça yüksektir.”
Eren Sakarya - Sözcü
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
RTE ekonomi süper şıp ammma ne sıper hayır verin
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:50)