E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye'de Enflasyon Rakamları Açıklandı
Enflasyon değerlendirmesi Yurtiçinde enflasyon yükselişini sürdürüyor. Kur etkisi ve gıda fiyatlarındaki artışın etkisi Ocak ayında baz etkisi iyimserliğini ortadan kaldırdı. Yeni düzenleme ile hesaplanan TÜFE rakamı aylık bazda yüzde 2.46 artış gösterdi ve yıllık bazda manşet enflasyon yüzde 9.22 olarak açıklandı. Üretici fiyat endeksi de aynı zamanda 3.98'lik artış kaydetti. Yıllık bazda rakam yüzde 13.69. Yani böylelikle kur etkisini artık makroekonomik dinamiklerde daha fazla hissetmeye başladık. İthal girdilerin maliyetleri artırdığı, enerji fiyatlamaların geçtiğimiz dönemlerde güçlü kaldığı bu zorlu süreçte hem üretici maliyetleri artıyor, hem de soğuk kış şartlarının etkisi işlenmemiş gıda fiyatlarındaki yükselişini tırmandırıyor. Önümüzdeki dönemde ise, baz etkisiyle birlikte özellikle Mart ve Nisan aylarında daha yüksek rakamlar hatta çift haneli enflasyon seviyeleri görmemiz olası duruyor. Alt kalemlere baktığımız zamanda gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 6.37 ile aylık en yüksek artışı kaydetti. Yıllık en fazla artış ise, zamlar ile birlikte yükseliş kaydeden alkollü içecekler ve tütün grubu. Aylık bazda en çok düşüş gösteren ise, giyim ve ayakkabı kalemi oldu. Bu kalemde görülen düşüş iç talebin zayıfladığını gösterir nitelikte. Enflasyonda yukarı yönlü riskler artarken, yüksek kur etkisi içeride verileri bozmaya devam ediyor.
ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi
ABD'de Ocak ayında tarım dışı istihdama 227 bin kişi katıldı. Katılım oranının yüzde 62.9'a çıkmasıyla işsizlik oranı da beklentileri üstünde yüzde 4.8 olarak gerçekleşti. Ortalama saatlik kazançlarda yaşanan artıştaki yavaşlama ise veri setinde dikkat çekiyor. Kazançlar hem beklentilerin hem de bir önceki ayın alında yüzde 0.1 olarak açıklandı. FED Başkanı Yellen dahil bir çok FED üyesi halihazırda sıkılaşan istihdam piyasasında ekonominin aşırı ısınmasının sinyali olarak takip ediyor. Raporda tarım dışı istihdama katılım oldukça güçlü gelirken kazançlardaki yavaşlama henüz enflasyonist bir etki yaratacak ve FED'i daha hızlı bir sıkılaştırma yoluna sokacak görünümde değil.
EURUSD
Euro Bölgesi Ocak ayı hizmet PMI verisi 53.7 ile beklentilerin üzerinde açıklanırken bir önceki aya göre de sektörün hızlandığını gösteriyor. Aralık ayı perakende satışlar ise beklentilere paralel olarak yüzde 0.3 azaldı. Trump yönetiminin ise bugün 2008 krizi sonrasında yürürlüğe konan Dodd-Frank regülasyonlarını kaldırması bekleniyor. Şu ana kadar Başkan Trump hızlı bir şekilde seçim vaatlerini hızlı bir şekilde başkanlık yetkisiyle yerine getiriyor. Sağlık reformu ve vergi ile alakalı düzenlemelerin de çok yakın zamanda getirileceği ifade edildi. Piyasanın odağında ise 2017 yılının ilk istihdam raporu vardı. Tarım dışı istihdama katılım 227 bin ile beklentilerin oldukça üstünde açıklanırken saatlik kazançlar henüz istenilen hızda yükselmiyor. Tam istihdama yaklaşan ekonomide veriler karışık sinyaller vermeye devam ediyor. Kurda teknik olarak 1.0750 seviyesinin alltında 1.0710-1.0660-1.0630 seviyeleri destek olarak çalışabilir. Toparlanmalarda ise 1.0770-1.0800-1.0830 kuvvetli direnç seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor.
USDTRY
Kurda geri çekilme üst üste ikinci gününde de devam ediyor. Sabah saatlerinde yurtiçinden açıklanan enflasyon verisinin beklentilerin üzerine çıkarak 9,22 olarak gerçekleşmesi kurda bir miktar yükseliş hareketini beraberinde getirse de öğleden sonra yükselişin zayıfladığını gördük. ABD tarafında ise tarım dışı istihdam verisinin beklentileri aşmasına rağmen, ortalama saatlik kazançların beklenti olan yüzde 0,3 artışın altında kalarak 0,1 olarak açıklanması, doların değer kaybetmesine neden olan gelişmeydi. Teknik olarak baktığımızda ise kurdaki geri çekilmenin devamında 3,7050 desteği oldukça kritik, bu seviyenin aşılması durumunda 3,6590 hedefli fiyatlamalar görebiliriz. 3,7050 desteğinin üzerinde haftalık kapanış yapmamız durumunda ise önümüzdeki hafta kurda alıcılı seyrin hakim olduğunu görebiliriz. Yükseliş hareketindde ise takip edeceğimiz direnç seviyeleri 3,7450 ve 3,7940 olarak karşımıza çıkıyor.
GBPUSD
Geride bıraktığımız günde İngiltere Merkez Bankası para politikasını değiştirmezken, daha önceki toplantılarda da belirttiği faizlerin iki yöne de gidebileceği ifadesine açıklık getirdi. Banka genişlemeci politikalar için tüketici harcamalarındaki artışın ciddi ölçüde yavaşlaması gerektiğini ifade ederken, sıkılaştırma için ücretlerdeki artışın izleneceğini belirtti. Bunun yanı sıra İngiltere hükümetinin Brexit planlarını ortaya koyduğu politika belgesinde bir çok sektörün için geçişi kolaylaştıracak anlaşmalar öngörülüyor. Bugün de piyasaların gündemi oldukça yoğun. İngiltere tarafında açıklanan hizmet PMI endeksi 54.5 ile sektörde genişlemenin yavaşladığına işaret ediyor. ABD tarım dışı istihdama Ocak ayında katılım 227 bin ile beklentileri aşarken Ortalama saatlik kazançlar beklentilerin altında yüzde 0.1 artış gösterdi. Katılım oranının artmasıyla beraber işsizlik oranı yüzde 4.8'e çıktı. Kurrda teknik olarak ise 1.25 bölgesi belirleyici olamaya devam ediyor. Yukarı yönlü harekette 1.2530-1.2570-1.2600 seviyeleri direnç olarak takip edilebilir. 1.2500 seviyesinin altında satıcılı seyirde ise 1.2460 ve 50 günlük hareketli ortalamaya denk gelen 1.24 bölgesi oldukça kritik. 1.24 bölgesinin altında satış baskısı artacaktır.
BRENT
Petrol fiyatlarında haftanın son işlem günü sakin bir fiyatlama ile geçiyor. Dün 57.30 seviyesine kadar yükselen Brent petrol, buradan gelen gevşeme ile tekrardan 57 doların altına sarkmıştı. Fiyatlama şimdilik 57.00-56.50 bandına yerleşmiş gözüküyor. Özellikle 56.50 desteği satış baskısının hacim kazanabilmesi için son derece önemli. Günün kalanında bu seviye aşağı yönlü geçilirse 56.00-55.60-55.30 seviyeleri gündeme gelebilir. Toparlanma içinse öncelikle 57 doların üzerinde kapanışlar görmemiz gerekiyor. Hareketlilik bu seviyenin üzerine taşınırsa 57.30-57.60-58.30 seviyeleri gündeme gelebilir. Haftanın son önemli verisi ise ABD sondaj kuyusu sayısıı olacak. Son dönemde petrol fiyatlarının 50 doların üzerine yerleşmesi ile ABD tarafında faaliyete geçen sondaj kuyusu sayısında artış yaşanmıştı. Verinin bu haftada artması, önümüzdeki dönemde ABD tarafında üretimini artacağına dair sinyal olarak düşünülebilir.
ALTIN
Gün boyunca aşağı yönlü hareketin hakim olduğu değerli metalde, öğleden sonra açıklanan tarım dışı istihdam verisiyle birlikte yükseliş hareketinin başladığını gördük. ABD'den açıklanan istihdam verisinin beklentileri aşmasına rağmen, ortalama saatlik kazançların beklentilerin altında kalması, dolar endeksinde değer kaybını beraberinde getirdi. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yaşanan yüzde 1'in üzerindeki geri çekilme de altına destek olan diğer önemli gelişmeydi. Teknik olarak baktığımızda ise değerli metaldeki yükseliş hareketinin devamında 1220 dolar direnci oldukça kritik öneme sahip. 1220 doların üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 1232 Dolar hedefli fiyatlamalar görebiliriz. Geri çekilmelerde ise ilk destek sevviyesi 1206 dolar seviyesinde bulunurken, bu seviyenin aşılması durumunda 1198-1200 dolar bandı yükselişe destek olabilecek önemli seviye olarak karşımıza çıkıyor.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
felaket tellallarinin sesi yavas yavas kesilecek böyle giderse.
Reis gerçek lider
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:13)