E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Temmuz’dan bu yana içeride yaşananlara ek olarak FED’in Aralık ayında faiz artırma ihtimalinin kuvvetlenmesi doları güçlendiriyor. Biz kurda yeni zirveler görürken bütün para birimleri de dolara karşı değer kaybediyor.
Moody’sin not indirimi sonrası fon çıkışları devam ederken, jeopolitik tarafta Musul operasyonu siyasi tarafta ise Başkanlık sistemi ve yeni anayasa belirsizliği doların TL üzerindeki baskısını artırıyor.
Ekonomide Zayıflama Belirtileri
Ekonomi tarafında ise reformlar hızlandırılsa da gelen veriler pek iç açıcı değil. Yıllık cari açık yeniden 30 milyar doların üzerine yükseldi. Enerji fiyatlarının olumlu katkısının azalması ve turizm gelirlerinin düşük seviyelerde kalması yılın geri kalanında daha yüksek cari açık görmemize neden olacak. Büyüme tarafında beklentiler aşağı yönlü revize edildi. Sanayi üretiminde son üç ayın ortalaması önceki üç aya göre hala daha düşük seviyede. İşsizlik ise yüzde 10.7 ile 5 ayın en yüksek seviyesine yükseldi. Sanayi üretimi Eylül ayında da daralma sergilerse yüzde 3.2 olan büyüme beklentisi gerçekleşmeyebil
Merkezin İşi Zor
Bir tarafta büyüme endişelerini dile getiren Merkez Bankası diğer tarafta da fiyat istikrarını sağlamak için çalışıyor. Son toplantıda faizleri sabit tutan Merkez Bankası, kur tarafındaki yükselişten endişe duyduğunu gösterdi. “Döviz kuru ve diğer maliyet unsurlarındaki gelişmeler enflasyon görünümündeki iyileşmeyi sınırlamaktadır” ifadesi, merkezin tamamen kurdaki yükselişten tedirgin olduğunu açıklıyor.
Aralık’ta FED’in faiz artırım ihtimali fiyatlanmaya devam ederken, kurdaki yükseliş yılsonuna kadar devam edebilir. Piyasa beklentisinin aksine faizleri sabit tutan ve bir nevi güven tazeleyen TCMB’nin kurda belirgin bir geri çekilme olmadan yeni bir faiz indirimi yapmayacağını düşünüyorum.
Döviz Borcu Olan Şirketler Zor Durumda Kalabilir
Kurdaki yükseliş en çok döviz borcu olan şirketleri vuracak. FED faiz atışları borçlanma maliyetlerini yükseltecek ve Türk şirketlerinin borçlarını çevirememe riski tekrardan gündeme oturacak. Kısa vadeli refinansman riski düşük. Böyle bir senaryoda, 2017’ye kadar vadesi dolan dış borçların yüzde 70’i kısa vadeli yabancı para cinsinden varlıklarla kapatılabilir.
Finans dışı şirketlerin döviz cinsinden olan borcunun yüksek olması, kurdaki yükselişle birlikte kısa vadeli döviz pozisyonlarının ciddi biçimde büyümesine yol açtı. 2015 yılından bu yana yeniden yapılandırılan krediler yüzde 65 artış gösterdi. Kobi kredileri son 5 yılda 2 kat arttı. Batık kredi oranı yüzde 3. Varlık kalitesinin bozulmaya devam etmesi bankaları sıkıntıya sokabilir.
Kurda Daha Yüksek Seviyeler Görebiliriz
Son dönemde carry işlemlerine baktığımızda Türk Lirası’nın göründüğü kadar ucuz olmadığını söyleyebiliriz. Mart ayından bu yana yapılan faiz indirimleri ile birlikte faiz farkı avantajının (carry trade) yılbaşına göre azaldığını görüyoruz. Ayrıca CDS’ler içerideki risklerden dolayı yüksek seviyelerde kalmaya devam ediyor. Bu durumu göz önüne aldığımızda TL’nin dolara karşı devalüe olmaya devam etmesi beklenebilir.
Zorlu bir dönemden geçiyoruz. TL’de kısa vadeli geri çekilmeler olsa da 3.10-3.35 arası ciddi miktarda alım opsiyonu mevcut olması kurda daha yüksek seviyeler görme olasılığımızı güçlendiriyor. Kısa vadeli destek bölgesi 3.0500-3.0550. Kurda 3.10-3.12 aralığı ilk dinlenme bölgesi. Yılsonuna doğru önce 3.20 sonrada 3.30-3.35 bölgesini görebiliriz. 2017 yılı içerisinde ise kurda 3.75 seviyesi görülebilir. Tabi burada içeride yaşanan gelişmelerin yanı sıra FED’in faiz artışını hangi seviyede sonlandıracağı da önem taşıyor.
2014 yılından bu yana devam eden yükseliş trendinin destek seviyesi ise şu anda 2.98. Bu seviyenin üzerinde kaldığımız sürece kurda yükseliş trendi devam edecek. Grafikte görüldüğü gibi daha önce 6 kez alış geldi.
Gizmen NALBANTLI / IŞIKFX BAŞANALİST
Şirket haberleri ve tavsiyeleri 26.10.2016
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:13)