E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Kurban bayramlarında ağır hamur işleri, şeker, çikolata ve diğer tatlılara ilaveten et tüketimi de doğal olarak artıyor bu da kimi sağlık sorunlarını tetiklerken taze et yemeye alışkın olmayan kesim için pişirmeden saklamaya çeşitli sorunlar yaşanabiliyor. M-Onep Klinikleri’nden Diyetisyen Banu Eroğuz Demirözü; kurban bayramında sağlıklı beslenme için dikkat edilmesi gerekli konular hakkında bilgiler verdi.
“Her yaş grubundan bireyin günlük beslenmesinde yeterli miktarda protein bulunması gerekir. Hayvansal ve bitkisel kaynaklı olmak üzere ikiye ayrılan proteinlerden en fazla eti tüketmekteyiz.
Kurban bayramlarında et tüketimi vücut ihtiyacının üzerinde seyreder ve bu durum kimi rahatsızlıkları tetikler. Böbrek rahatsızlıkları, hipertansiyon ve gut başta olmak üzere hazımsızlık, kabızlık gibi birçok rahatsızlığın görülme riski kurban bayramlarında artmaktadır. Ayrıca fazla et tüketen kişilerde hiperlipidemi de görülür. Hiperlipidemi; damar tıkanıklığına sebep olan kolesterol ve trigliserid gibi kan yağlarının miktarının kanda normal sınırların üzerine çıkması durumudur. Bu da kalp krizine uzanabilen sorunları getirir. Kan lipit düzeyleri yüksek kişilerin kırmızı et tüketimine dikkat etmelerini önemle tavsiye etmekteyiz. Benzer şekilde sakatatlar da yüksek oranlarda kolesterol içerdiklerinden dikkatli tüketilmelidir.
Et tüketirken şunlara da dikkat edildiğinde besin değerinden yeterince yararlanmış oluruz
• Et yemeğinin yanında yenilecek taze yapılmış bir salata içerdiği C vitamini sayesinde etin içindeki demirin emilimini artıracaktır. Ayrıca et posadan fakir bir besin olduğundan salata o öğünün posa oranını da dengeleyecektir.
• Kesilen etlerin saklama koşulları da çok önemlidir. Doğru saklama koşullarının sağlanması mikroorganizmaların üremesine engel olurken besin öğeleri kaybını da en aza indirir. Uygun şekilde temizlenip paketlenen etler buzdolabının soğutucu kısmında 3-5 gün, derin dondurucu kısmında ise 3 aya kadar saklanabilir.
• Taze kesilen etler ‘ölüm katılığı’ adı verilen bir sertlik oluşur. Bu durum pişirmede de sindirimde de zorluğa yol açacağından etlerin buzdolabında 24-48 saat bekledikten sonra tüketilmesi önerilir.
• Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise uygulanan yanlış pişirme yöntemleri sebebiyle etlerde meydana gelen protein, vitamin ve mineral kayıplarıdır. Etlerin yağda kavrulması veya kızartılması besin öğesi kayıplarının artmasına sebep olur. Bu yöntemler ayrıca fazla miktarda yağ tüketilmesine ve ileride sağlık sorunlarının oluşmasına da yol açabilmektedir. Dolayısıyla etlerin buğulama, ızgara ve haşlama şeklinde pişirilmesi sağlık açısından daha doğrudur”.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
sirasiyla yiyecek olursak tavuk,balik,hindi ve etin oglen yemeklerinde yenmesi tavsiye ediliyor.aksam et yenmesi dogru bulunmuyor hazim kolay olmadigi icin hafif sebze turu yemekler,meyveler kilo yapmanizi engeller bol su icilmesi,yogurt yenmesi faydali agir tatlilardan kacinilmasi,makarna,beyaz pirinc yenmemesi gibi herkes bir seyler tavsiye ediyor saglikli yasam icin
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:20)