E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiKurbağadan yılda 30 milyon dolar---

Kurbağadan yılda 30 milyon dolar

Kurbağadan yılda 30 milyon dolar
28 Kasım 2013 - 05:01 borsaningundemi.com

Birçok Avrupa ülkesinin mönülerinde vazgeçilmezler arasında yer alan kurbağa, Türkiye'de 10 ay avlanıyor. İhracat miktarı ise 30 milyon doları buluyor

Türk yemek kültüründe tüketimi olmayan, Fransa, İtalya, İsviçre, Belçika, Hollanda ve İspanya gibi ülkelerin ise vazgeçilmezleri arasında yer alan kurbağa, Türkiye'ye yılda yaklaşık 30 milyon dolar girdi sağlıyor.

Çoğunluğu tropik yağmur ormanlarında olmak üzere 33 familyaya dağılmış yaklaşık 5 bin 250 türü bulunan kurbağa, Türkiye'de de yılın 10 ayı avlanarak, birçok ülkeye ihraç ediliyor.

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı da olan iş adamı Ali Can Yamanyılmaz, yaptığı açıklamada, yurt dışına kurbağa pazarladığını söyledi.

Kurbağanın daha önce canlı ihraç edildiğini anlatan Yamanyılmaz, ilerleyen dönemde bu ürünün hijyenik ortamda işlenerek satılmaya başlandığını söyledi.

Bu sayede döviz girdisinin arttığına dikkati çeken Yamanyılmaz, kışın günde 10-15 kilogram, yaz aylarında da 25-30 kilogram kurbağa topladıklarını ifade etti.

Kurbağaların detaylı işlemden geçirilerek ihracata hazır hale getirildiğini kaydeden Yamanyılmaz, şöyle konuştu:

"Toplanan kurbağalar önce bir havuza canlı bırakılıyor. Büyüklüklerine göre ayrılan kurbağalar, sıcaklığı 4-5 derece olan özel bölmelerde bir süre bekletiliyor. Bir nevi kış uykusuna yatırılıyor. Kurbağalar daha sonra kesilip, temizlenerek ihracata hazır hale getiriliyor. Ürün, kurbağa bacağı ve gövde olarak paketlenip ihraç ediliyor."

Kurbağa ürünlerine en çok talebin Fransa, İtalya, İsviçre, Belçika, Hollanda, İspanya ve Lüksemburg'dan geldiğini belirten Yamanyılmaz, "Avrupa kurbağa pazarının yüzde 80'ine Türkiye hakim. Kurbağadan yılda yaklaşık 30 milyon dolar girdi sağlanıyor. Birçok kişinin, yenildiğini duyunca tiksindiği, bu işi yapan bizlerin tadına bakmayı bile düşünmediği üründen ülkemiz büyük gelir elde ediyor. Yurt dışı pazarını artırarak, ülkemize daha çok döviz kazandırmak istiyoruz" dedi.

Fransa'daki restoranda öğrenip, sektöre atıldı

İş gezisi için gittiği Fransa'daki bir restoranda, Adana'dan gönderilen kurbağa bacağı yenildiğini öğrenerek sektöre girdiğini anlatan Yamanyılmaz, şunları kaydetti:

"Daha önce narenciye ihracatı yapıyorduk. İşler aksadığından farklı sektör arayışına girdik. İş seyahati için Fransa'nın Lyon kentine gittiğimde bir restorana girdim. Garsondan, içinde domuz eti olmayan yemek istedim. Bazı yemek isimleri saydı, aralarında kurbağa bacağı da vardı. Merak ettiğim için kurbağa bacağıyla ilgili bazı şeyler sordum. Ürünün, Adana bölgesinden geldiğini öğrenince araştırma yaptım ve bu sektöre girdim."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)