E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
SERAP SÜRMELİ – BORSAGUNDEM.COM
17 Aralık’ta başlayan yolsuzluk ve rüşvet operasyonları sonrası büyük bir kriz dalgasına kapılan Türkiye ekonomisi, doların önlenemez yükselişiyle de gergin günler yaşadı. Merkez Bankası’nın faiz müdahalesinin bile durduramadığı bu zıplayış özellikle dövize bağımlı şirketlerde yeni bir tehdit oluşturdu: Kur zararı. Peki, yurt dışıyla bağlantılı borsadaki şirketler bu gelişmeleri nasıl yorumluyor. Kur hedefleri ne? Önlemleri var mı? Enflasyon için ne diyorlar? Politik riskler onlara göre ekonomiyi nasıl etkiler? Gelecekte Türkiye’yi bekleyen yeni sıkıntılar neler olabilir? Son zamanlarda aldığı ihalelerle adını sürekli gündemde tutan Akdeniz Güvenlik Yönetim Kurulu Başkanı Necmeddin Şimşek borsagundem.com’a konuştu.
Borsagundem.com-Dolarda yukarı yönlü gidiş nasıl seyredecek? İleriye dönük beklentiniz neler olur?
Necmeddin Şimşek: 2,39 civarlarını gören dolar kurunu fazlasıyla spekülatif buluyorum. Her ne kadar cari açık önemli bir sorun olsa da Türkiye ekonomisinin performansı bu denli büyük bir kur sıçramasını hak etmiyor. Küresel krizi, durgunluğu ve savaşı yanı başında yaşayan Türkiye’nin büyümesini sürdürmesi bunun en önemli kanıtı zaten. Bu Türkiye’nin enerji ihtiyacı nedeniyle kabaran ithalat faturasını artıracaktır, ancak öbür taraftan ihracatımıza da görece bir avantaj kazandırır.
-Şirketiniz bu süreçte nasıl etkilenecek? Önlemleriniz nedir?
Necmeddin Şimşek: Yurt dışına “hizmet” ihraç eden bir şirketler grubu olarak dövizdeki bu suni yükselişin ihracatımızı olumlu yönde etkileyeceğini düşünüyorum. Elektronik güvenlik alanında bu maliyetleri artıran bir faktör. Ancak dediğim gibi biz asıl katma değeri kaliteli hizmet üretimi ile elde ediyoruz. Yine hizmet üreten bir şirketler grubu olarak döviz kurlarından çok büyümeye ve istihdama odaklanıyoruz. Genç ve dinamik bir nüfusumuz var. Eğitim ve kalite ile büyümenin yanı sıra, hizmet sektörü ve özellikle güvenlik sektöründe yurt dışına hizmet ihracatımızı artırmayı hedefliyoruz. Bunun için mevzuatın da güncellenmesi gerekiyor.
-Kur hedefiniz var mı?
Necmeddin Şimşek: Söylediğimiz gibi 2,39 civarlarındaki dolar kurunu gerçekçi bulmuyoruz. Siyasal çalkantıların sona ermesi ve manipülatif hareketlerin kesintiye uğramasıyla birlikte kurun 1.93-1.97 civarına oturacağını düşünüyoruz.
-Faiz oranlarıyla ilgili düşünceleriniz neler?
Necmeddin Şimşek: İstihdam yaratarak büyüyen bütün işletmeler için faiz oranlarının istikrarı önemli. Burada reel faiz yatırım olanaklarını doğrudan belirliyor. İç piyasada tüketime yönelik önlemlerin bankaların yatırıma yönelik kredilerini genişleteceği söylenebilir. Ancak biz grup olarak yatırımlarımızı özsermayemize dayanarak yaptığımız için önemli bir borç yükü ile karşı karşıya değiliz.
-Son enflasyon rakamlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Necmeddin Şimşek: Yüzde 7,75 oranındaki yıllık enflasyon Merkez Bankası tahminlerinin kısmen üzerinde olsa da ekonomi açısından önemli bir risk oluşturmuyor. 2013 yılında yaşadığımız politik çalkantılar bir yana, 2008 yılından beri bir türlü istikrar kazanmayan dünyanın yaşadığı bir finansal kriz var. Böyle bir dönemde Türkiye ciddi mali politikalarıyla enflasyonu kontrol altında tutuyor.
-Makroekonomik politikalar hakkında görüşleriniz nedir? Önerileriniz var mı?
Necmeddin Şimşek: Türkiye ekonomideki istikrarla birlikte büyümeyi sürdürüyor. Bunun altının çizilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ancak örneğin kıdem tazminatlarının fona devredilmesi gibi konularda Hükümetin, işçi ve işveren taraflarının daha akılcı adımlar atmasını sağlamasını bekliyoruz. Hizmet üreten şirketler olarak biz kaliteli katma değere ve verimliliğe inanıyoruz. Özellikle kamunun hizmet alımında verimliliği ve rekabeti öne çıkaracak önlemler alması, “ucuz işgücü” sağlamak yerine “kaliteli ve verimli hizmet” alımına yönelecek düzenlemeleri yapması şart.
-İthalat ve ihracat politikları hakkında neler düşünüyorsunuz? Bu konuda önerileriniz var mı?
Necmeddin Şimşek: Hizmet sektörü ihracatında mevzuatın iyileştirilmesi şart. Çünkü kalite ve verimlilik anlamında dünya ile rekabet edebilir haldeyiz. Ancak yasal düzenlemelerin eksikliği dünyaya açılmamızı engelliyor.
-Politik gelişmeler AB sürecini nasıl etkiler?
Necmeddin Şimşek: Türkiye, dünyanın en dinamik ekonomilerinden birine sahip. AB ile on yıl önceki noktada değiliz. Entegrasyon için Türkiye’nin harcadığı çabaların karşılığını görmesi gerekiyor. Görüşmelerin siyasi nedenlerle “tıkanması” Türkiye’den çok AB’nin düşünmesi gereken bir faktör. Bu yüzden asıl belirleyici olanın Türkiye’nin dinamik ekonomisi olduğunu, AB’nin de buna daha fazla kayıtsız kalamayacağını düşünüyoruz.
- Politik risklerin ekonomiye etkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Necmeddin Şimşek: Türkiye’nin ekonomik istikrarı politik istikrarıyla sağlandı. Son 11 yılda yaşanan gelişmeler hepimizin malumu. Bu istikrar artık yapısal bir nitelikte. Kısa vadeli ve bence “suni” politik çalkantılarla değişmeyeceğini hep birlikte göreceğiz.
-Sizce Türkiye’nin en büyük riskleri nelerdir? Türkiye’nin avantajları nelerdir?
Necmeddin Şimşek: Türkiye’nin en büyük riski büyüme için gereken enerjiye olan ihtiyacı. Ayrıca coğrafi konumu, Ortadoğu’ya yakınlığı risk oluşturduğu kadar avantaj da sağlıyor. En büyük avantajımız ise istikrarlı büyüyen ekonomi kadar, sahip olduğumuz genç, dinamik nüfus. Eğitim ve rekabetle bu nüfusu ekonomiye dahil edebildiğimiz ölçüde ülke olarak kazanırız.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Saftorikoları sabırsızlıkla bekliyoruz demek istiyor:)
SON YILLARDA BORSA TAM BİR AZILI VURGUN YERİ OLDU ÇÜNKÜ ÖNÜNE GELEN HALKA AÇILIYOR MATBADAN HİSSE BASTIRIP SERMAYE ARTIRIYOR BU ADAMIN ŞİRKETLERİ KARDAMI ZARARDAMI SORAN YOK APK ONAYI CEPTE DİYOR BU DÜZEN YIKILMASI LAZIM AMA UMUT YOK .TEK ÇARE BORSADAN ÇIKMAK ,
dd necmettin bey'in öyle işlerle işi olmaz,bok atma.adam işini iyi yapıyo sadece.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:32)