E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Önceki gün görev süresi dolan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş’ın kurdaki artışın elektrik sektörüne yansımalarını anlatırken, “Fiyatlara eninde sonunda yansıyacak” demesi, dikkatleri elektrikteki fiyat çarkına çevirdi. Hürriyet'in haberine göre, elektrik fiyatlarındaki en büyük etkenlerden birinin doğalgaz olduğunu vurgulayan sektör temsilcileri, elektrik fiyatlarında bir artış olması için önce gaz fiyatlarının zamlanması gerektiğini söylüyor. Elektriğin neredeyse yarısının doğalgaz ile üretildiğine dikkat çeken sektör yetkilileri, “Gaza gelecek olası bir zam ister istemez elektrik üreticilerinin tüketiciye yansıtmalarına neden olur. Gaza zam yapılmaması durumunda ise maliyetleri artan BOTAŞ’ın gördüğü zararı yine 76 milyon kişi ödemiş oluyor” diye konuştu.
KURAKLIK ETKİLER
Enerji sektöründe maliyetler kura bağlı olarak artıyor. BOTAŞ, sübvansiyonlu fiyat uygulayarak zarar ederken, özel sektör ise rekabette zorlanıyor. Elektrik üretiminin de ağırlıklı olarak doğalgaza dayalı olması, elektrik fiyatlarını doğalgaz fiyatlarına hassas kılıyor. Bu yılın kurak geçmesinin öngörüldüğünü anlatan bir sektör temsilcisi, şöyle konuştu: “2014 yılında geçen yıla göre daha fazla elektrik üretecekler. Özellikle yaz döneminde gaz santrallerine olan ihtiyaç artacak. Eğer gaza zam yapılırsa, gaz santralleri sisteme daha yüksek teklif verecek ve ister istemez elektrik fiyatlarındaki genel ortalamayı da yükseltecek. Şu andaki analiz böyle. Eğer zam yapılmaz ise gaz santrallerinin girdi maliyeti daha ucuz olacağı için elektrik fiyatları da daha kabul edilebilir kalır. Ancak bu durumda da BOTAŞ’ın gördüğü zarar, vergi artışları olarak vatandaşın cebinden çıkar.”
SEÇİM FAKTÖRÜ
Doğalgaza zam konusunda siyasi bir karar verilmesi gerektiği için uzun süredir zam olmadığını belirten bir diğer sektör temsilcisi ise, bu yıl gerçekleşecek yerel seçimlerden önce doğalgaza zam yapılacağını düşünmediğini vurguladı. Nisan ayı itibariyle gazda zam olabileceğini kaydeden söz konusu sektör temsilcisi, “Olası bir doğalgaz zammı, doğalgaz santrallerinin maliyetlerini artıracak. Bu durumda elektrik fiyatlarına yansıtılması lazım ki, üreticiler için bir zarar oluşmasın. Bire bir yansımaz, gaza yüzde 10 yapılırsa, elektriğe de 5 ila 7 olabilir” dedi.
YATIRIMLAR YAVAŞLAR MI?
Kur artışının, üretimde yatırım yapmaya niyetlenen kişileri olumsuz yönde etkileyeceğini savunan bir başka sektör yetkilisi, şöyle konuştu: “HES’ler olsun, rüzgâr olsun, kömür santralleri olsun, bunların birçok ana malzemesi Euro veya dolar ile alınıyor. Şimdi olağanüstü bir dönem, 2.19’u buldu dolar. Elektrik fiyatlarına bakıyorsunuz, elektrik fiyatları öyle istenilen düzeyde değil. Bir yandan yatırım maliyeti artarken, diğer yandan yatırımcı satıp da kazanacağı elektrik fiyatına bakıyor, o da yerinde sayıyor. Önümüzdeki yıl yapılacak üretim yatırımlarına bakmak lazım, acaba başlayacaklar mı?”
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Piyasa elektirik fiyatı artmamaış. Hanelere verilen elektrik de ise kar marjı zaten çok yüksek. TRT payı kaldırılırsa fiyatlar düşer.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:09)