E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizKur bu seviyelerdeyken TCMB ne yapar ?---

Kur bu seviyelerdeyken TCMB ne yapar ?

Kur bu seviyelerdeyken TCMB ne yapar ?
14 Ekim 2016 - 15:04 borsagundem.com

Destek Yatırım Araştırma Müdürü Murat Tufan, dolar kurunun tarihi zirvelere çıkmasının ardından Cemil Ertem'in yaptığı açıklamayı ve Merkez Bankası'nın faiz tarafındaki atacağı adımları değerlendirdi.

Fed’in Aralık ayında faiz artırma ihtimalinin %70’lere yükselmesi Dolar endeksinin 98 seviyesine yükselmesine neden oldu.  Küresel ölçekte güçlenen dolar, TL karşısında değer kazanımlarını artırdı ve hafta genelinde rekor haberlerine şahit olduk. Yurt dışında doları güçlendiren bir çok gelişme yaşanırken iç tarafta ise Başkanlık Sistemi ve yeni anayasa yapılacağına dair haberler siyasi belirsizlik sürecini bir miktar yükseltti .

TL bazı rakiplerine göre negatif ayrıştı !

FED’in faiz artıracağı tahmin edilen Aralık ayı yaklaştıkça, yurt içi ve yurt dışındaki diğer gelişmeler de dikkate alındığı zaman TL’nin diğer gelişmekte olan ülkelere paralel olarak dolar karşısında değer kaybettiğini gözlemliyoruz. Yıl genelinde TL, dolar karşısında %5,57 ve ay başından bugüne kadar % 2,73 değer değer kaybetti. Ay başından bugüne kadar diğer gelişmekte olan ülkelere sırasıyla bakmak gerekirse;

Ruble’nin %0,18 değer kaybı yaşadığını, Brezilya  Reali’nin ise tam tersi % 2,44 değer kazandığını görüyoruz. Diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden olan Endonezya rupisi ile Hindistan rupisi ise ortalama  % 0,10 değer kazandı. Son dönemde Amerikan ekonomik verilerinin beklentileri kısmen karşılaması ve TCMB’nin  koridorun üst bandında indirimlere devam edeceği beklentisi fiyatlamalara etki etmeye devam ediyor. Kısa vadede 3.10 seviyesi üzerinde kalıcı olmakta zorlanan dolarda, geri çekilmelerde takip seviyelerimiz 3.0790- 3.0650 olacaktır.

Kur bu seviyelerdeyken TCMB ne yapar ?

15 Temmuz darbe girişimi ve kredi kuruluşların ülke notumuzla ilgili aldığı kararlara rağmen faiz indirimlerini devam ettiren Merkezin, 20 Ekim Perşembe gününe kadar kararını gözden geçireceğini düşünüyoruz. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem bugünkü değerlendirmesinde TCMB’nin faiz indirim zorunluluğunun olmadığını söyledi. TCMB’nin faiz indirimine ara vermesini makul karşılamakla beraber üst bantta yapılacak bir 25 baz puanlık indirimine de şaşırmayacağımı belirtmek isterim. Kurda mevcut rekor seviyelerden sonra yaşanan aşağı yönlü düzeltmelerin devamı halinde Merkez Bankasının koridorun üst bandından indirmelere devam edebileceğini de yadsınmamalı. Ancak Merkez Bankasının bu indirimi yapabilmesi için kurun 3.08-3.10 seviyelerini altına gerilemesi gerekir diye düşünüyorum.

Murat Tufan / Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü

Destek Menkul Değerler

Altında neler oluyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)